Australian GP tarjosi sopivassa suhteessa draamaa ja yllätyksiä. Ferrarin Charles Leclerc ajoi jo kauden toiseen voittoonsa, kun taas Red Bullin Max Verstappen keskeytti jo toista kertaa tällä kaudella.

Mercedeksen George Russell nousi MM-sarjassa jo toiseksi tasaisten suoritustensa ansiosta. Myös Valtteri Bottas jatkoi pistesaldonsa kerryttämistä.

LUE MYÖS: Valtteri Bottas nautti taistelusta keskikastissa, mutta kysymyksiäkin jäi – ”En tiedä panostimmeko liikaa sunnuntaihin”

SuomiF1-sivusto listasi viikonlopun topit ja flopit.

FLOP3

Juuso Koivumäki: Carlos Sainz. Nyt ei ollut ihan lentokeli Carloksella Australiassa. Aika-ajossa oli myös huonoa tuuria, mutta oma ajovirhe johti surkeaa, eli yhdeksänteen, lähtöruutuun. Kilpailun startti meni täysin läskiksi ennen ajovirhettä toisella kierroksella, mikä johti keskeytykseen. Heikkoakin heikompi suoritus, kun tallikaveri karkaa MM-kärjessä.

Nooa Ruuth: Nicholas Latifi. Kanadaliskuljettaja on onnistunut munaamaan itsensä tavalla tai toisella nyt neljä kisaviikonloppua putkeen, jos otetaa huomioon viime kauden päätöskilpailu. Tallikaveri Alex Albon tuo tallille pisteitä, mutta Latifi ei onnistu palauttamaan edes ehjää etusiipeä. Tallin on pakko löytää kanadalaisen tilalle edes F1-kuskia imitoiva maksukuski, sillä Latifin taso on kaukana kuninkuusluokasta

Eetu Lehtonen: Carlos Sainz. Epäonnella oli osansa espanjalaisen kisaviikonlopun kulussa, mutta nolla pistettä ja auto hiekoille jumiin on sellaista mihin Sainzilla ei ole varaa. Tallikaveri ajaa elämänsä kautta ja mielenkiintoista nähdä Sainzin suoritustaso nyt painetilan kasvaessa entisestään.

LUE MYÖS: ”Pyytäkää heitä työntämään” – F1-kuskin katastrofaalinen startti ajoi epätoivon partaalle

FLOP2

Juuso Koivumäki: Aston Martin. Surkea viikonloppu kerrassaan Aston Martinille. Auton suorituskyky on kateissa ja tämän lisäksi kuljettajat ajelivat sitä toistuvasti pitkin seiniä. Onko auto suorituskyvyltään niin huono, että se pakottaa kuljettajat virheisiin vai ovatko kuskit syypäitä alavireeseen?

Nooa Ruuth: Carlos Sainz. Huippu-urheilussa piikkipaikalle nouseminen vaatii täyden omistautumisen lisäksi myös kylmäpäisyyttä. Sainz on osoittanut kauden ensimmäisissä kisoissa, että matka mestariksi on aivan liian suuri tällä hetkellä. Jatkuvat tappiot tallikaverille, ajovirheet sekä jatkuva valittaminen mediassa ovat pudottamassa Sainzin mestaruusjunasta nopeasti. Keskikastissa menestyminen ei merkitse mitään, jos pakka hajoaa kirkkaimmissa valoissa.

Eetu Lehtonen: Nicholas Latifi. Olipahan taas melkoista puuhastelua kanadalaiselta. Latifin suorittamisen seuraaminen on tällä hetkellä sydäntä raapivaa katseltavaa. Syvien taskujen ja siitä saatava hyötysuhde ei kohtaa millään tasolla, sillä Latifi on hidas ja äärettömän virheherkkä. Surullista myös Williamsin kannalta, että heillä on vain yksi rattimies tallissa.

FLOP1

Juuso Koivumäki: Lance Stroll. Aivan käsittämätön töhöily aika-ajoissa, jolla lanasi myös maanmiehensä Nicholas Latifin ulos. Kilpailussa peitteli todella härskisti Pierre Gaslya ja Valtteri Bottasta kartuttaen rangaistuspistesaldoaan. Jos on auto huono, niin kuljettaja on vielä huonompi.

LUE MYÖS: Australiassa urakalla törttöilleen F1-kuskin rangaistuspisteet kasvoivat ryminällä – kilpailukielto lähenee

Nooa Ruuth: Aston Martin. Tallin suoritustaso on tällä hetkellä niin surkea, että James Bondkin harkitsee luottoauton vaihtamista. Kilpurin vauhti on surkeaa, Sebastian Vettel vaikuttaa olevan jo toinen jalka eläkkeellä ja Lance Stroll on F1-sarjan surkein kuljettaja. Rahaa piisaa, mutta talli on niin pahasti hakoteillä, että tätä katastrofia ei pelkällä shekkivihkolla selvitetä. Kestääkö tallipäällikkö Mike Krack edes kesätaukoon?

Eetu Lehtonen: Aston Martin. Olipahan taas melkoista räpellystä. Autot hajoaa jatkuvasti, kuljettajat kiertävät rataa enemmän skootterilla kuin formulalla ja jos autot saadaan radalle, ne tulevat säpäleinä takaisin varikolle tai jäävät täystuhona radan varteen. Eikä tässä vielä kaikki, sillä auto vaikuttaa olevan täysi susi. Astonilla tulee olemaan tukalat paikat, eikä syvillä taskuilla näköjään pysty ostamaan ammattitaitoa.

LUE MYÖS: Kautensa Australiassa avannut Sebastian Vettel ei säästellyt sanojaan viikonlopustaan – ”Ei tämä olisi huonommin voinut mennä”

TOP3

Juuso Koivumäki: Alex Albon. Aivan uskomaton veto Williams-kuljettajalta. Välivuoden jälkeen paluu oudon auton rattiin ja Australiassa osui napakymppiin. Veti koko kisan yhdellä rengassetillä ja palkintona nousu viimeisestä ruudusta pisteille. Tämä piste lämmittää takuulla koko Williams-tallin mieltä.

LUE MYÖS: F1-kuski nousi uskomattomalla tavalla pisteille – ajoi koko kisan samoilla renkailla

Nooa Ruuth: McLaren. Kahden surkean viikonlopun jälkeen talli sai molemmat autonsa pisteille. Matkaa viime kauden kyytiin on vielä, mutta suunta on ainakin oikea. Lando Norris ajoi aika-ajoissa loistavasti, eikä Daniel Ricciardo suoriutunut heikosti. Tallilla saadaan olla tyytyväisiä.

Eetu Lehtonen: Alexander Albon. Williamsilla voidaan olla tyytyväisiä kuskivalintaansa. Albon kantaa tällä hetkellä yksinään perinteikkään tallin kunniaa ja Melbournessa se palkittiin. Lähes koko kilpailun kestänyt stintti kovimmalla seoksella oli erittäin hieno veto ja hän kiertäisi varmaan samalla setillä rataa vieläkin, ellei säännöt sitä kieltäisi. Lopulta mies kuitenkin malttoi tulla tekemään pakollisen varikkokäynnin ja palkinnoksi Williamsin pistepussukat auki.

TOP2

Juuso Koivumäki: Charles Leclerc. Monacolainen tuli ja dominoi koko viikonloppua. Ei jättänyt muille mitään mahdollisuutta aika-ajossa eikä kilpailussa. Tällä hetkellä alkaa näyttämään, että Leclerc ajaa helppoon mestaruuteen, jos laitteet kestävät edes kohtuullisesti.

Nooa Ruuth: George Russell. Oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Nuori haastaja on iskenyt vastaan seitsenkertaiselle maailmanmestari Lewis Hamiltonille. Aika-ajoissa Hamilton on hieman edellä, mutta Russellin suoritus oli virheetön. Palkintona ensimmäinen podium hopeanuolten riveissä. Tuleeko tätä menoa Mercedeksen sisällä muodostumaan sisällissota brittikuskien välillä?

LUE MYÖS: George Russell osoitti mieltään tallilleen Viaplayn haastattelussa: ”En halua kuulla sellaista”

Eetu Lehtonen: McLaren. Oranssien autojen katastrofaalinen startti kauteen näyttää olevan historiaa. McLaren otti ainakin Australiassa järkyttävän suuren loikan jämäpistetaistosta keskikasin herraksi. Molemmilta kuljettajilta loistavat suoritukset ja runsaasti tärkeitä pisteitä plakkariin.

TOP1

Juuso Koivumäki: McLaren. Oransseilta autoilta loistava petraus Australiaan. Kahdessa ensimmäisessä kilpailussa täysin yössä ollut McLaren oli kuin uusi talli Melbournessa. Sarjan mielenkiinnon kannalta McLarenin nousu on todella toivottavaa.

Nooa Ruuth: Charles Leclerc. Täydellistä dominointia monacolaiselta. Viime vuosina helppoihin virheisiin kompastunut nuorukainen näyttää kypsyneen yhdeksi F1-sarjan parhaaksi kuskiksi. Ferrarin paketti toimii, joten miehen tie mestaruuteen on auki. Matka on pitkä, eikä Leclerc tule selviämään ilman vastoinkäymisiä, mutta näytöt on annettu. Leclerc on valmis nousemaan huipulle Ferrarin kanssa.

Eetu Lehtonen: Charles Leclerc. Viikonlopun kuninkaasta ei jäänyt epäselvyyttä. Mestarillinen ajo jälleen monacolaiselta, joka lunastaa isolla rahalla häneen kohdistettuja odotuksia. Leclerc on puhjennut kukkaan täysin uudella tasolla ja on todistanut olevansa heittämällä lajin kirkkainta eliittiä. Mahtaako kukaan enää pysäyttää tätä mestaruusjunaa?