Mikä aiheutti Ayrton Sennan kuolemaan johtaneen onnettomuuden San Marinon GP:ssä 1994? Kysymys jota kaikki miettivät tänään, mutta johon kukaan ei osaa antaa varmaa vastausta. SuomiF1-sivuston toimittaja Juuso Taipale esittää oman valistuneen arvionsa.

Ayrton Sennan kuolema Imolassa muokkasi formula ykkösiä järisyttävällä tavalla. Valitettavasti aikakautensa parhaan kuljettajan täytyi antaa henkensä, jotta turvallisuuteen osattiin paneutua sen vaatimallla tavalla.

TOP10: Näin F1 kasvoi maailman suurimmaksi autourheilusarjaksi – tässä ovat merkittävimmät hetket sarjan historiassa

Yksiselitteistä syytä Sennan ulosajolle ei ole osattu antaa, vaikka asiaa puitiin vuosia oikeudessa asti. Sinänsä se on turhaa, syyllisen tai vastuullisen löytäminen ei tuo brasilialaista enää takaisin.

Vuosien saatossa ulosajon aiheuttajaksi on vakiintunut pari teoriaa, jotka jakavat mielipiteitä. Yksi näistä teorioista on myös tämän jutun kirjoittajan uskoma selitys onnettomuudelle.

Esitetään nämä kolme teoriaa alta pois. Ne ovat

– Williamsin ohjausvarsi katkesi
– Kylmät renkaat saivat auton pohjaamaan
– Senna teki ajovirheen

Aloitetaan ensimmäisestä.

Kun Sennan ajaman Williamsin FW16-auton romua tutkittiin onnettomuuden jälkeen, havaittiin sen ohjausvarren olevan katkennut. Tämä nosti sen välittömästi yhdeksi suosituimmista selityksistä onnettomuuden aiheuttajaksi.

Onnettomuus tapahtui kovavauhtisessa, loivasti vasemmalle kääntyvässä Tamburello-mutkassa. Sennan Williams oli ajautunut mutkan keskivaiheilla ulos radalta suoraan, ikään kuin kääntymättä lainkaan.

Kameran kuvaama materiaali osoittaa selvästi ratin heiluvan sekä pitkittäis- että korkeussuunnassa kuljettajansa käsissä.

Mikä muu voisi selittää onnettomuuden, kuin ohjauskyvyn menettäminen.

Lisäpontta väitteille antoi Sennan autoon asennettu TV-kamera. Kuljettajan kypärän vasemmalla puolella sijainnut kamera taltioi ohjaamon tapahtumat, myös ratin osalta.

Kameran kuvaama materiaali osoittaa selvästi ratin heiluvan sekä pitkittäis- että korkeussuunnassa kuljettajansa käsissä. Juuri ennen kuin auto syöksyy ulos radalta ja kameran kuvamateriaali päättyy, ratin voi nähdä nytkähtävän rajusti.

[readmore from=”senna ayrton”]

Huomioon tulee ottaa tämä seikka: ratti on suunniteltukin heilumaan ja joustamaan ohjaamossa.

Rajujen G-voimien vuoksi ratti ei ole mikään staattisesti paikallaan pysyvä esine, vaan tukivarsi mukautuu liikkeeseen parin sentin joustovaralla.

Nytkähdys ja kiistaton näyttö ohjausvarren olemisesta rikki onnettomuustutkinnassa saavat kuitenkin heräämään kysymyksen, ajautuiko Senna seinään ohjauskyvyttömällä autolla?

Toinen ja kolmas teoria linkittyvät itse asiassa toisiinsa.

Kilpailun lähdössä nähtiin massiivinen kolari, kun Lotuksen Pedro Lamy ajoi rajusti ruutuunsa jääneen Benettonin JJ Lehdon auton perään. Kilpailua ei keskeytetty, vaan radalle kutsuttiin turva-auto.

Toisin kuin nykypäivänä, letkaa ei vetänyt Mercedeksen tehokas ja äärimmilleen viety menopeli. Sen sijaan kärkimies Senna sai eteensä siviilimallisen Opel Vectran, joka ei ollut millään tavalla tasokas vaativaan tehtäväänsä.

Tamburello voi näyttää paperilla erittäin helpolta, mutta todellisuus ei voisi erilaisempi olla. Mutka oli yksi kuljettajien eniten pelkäämistä.

Senna toi tämän ilmi hyvin voimakkaasti. Hän ajoi useaan kertaan Opelin rinnalle viestittäen haluavansa sen nostavan vauhtia. F1-autoja ei oltu suunniteltu matelemaan useita kierroksia siviiliautovauhtia.

Viisi kierrosta kestänyt köröttely laski rengaspaineita. Tästä löytyy todisteita sekä Imolasta että aiemmista kilpailuista. Juuri Senna oli ollut yksi kovasanaisimmista kritisoijista hitaasti köröttelemistä kohtaan.

Kauden 1994 F1-autot olivat kokeneet massiivisia muutoksia edellisvuoteen sääntömuutosten myötä. Poissa oli hurja määrä teknisiä apuvälineitä, ja ne tekivät autoista ajamisen erittäin haastavaksi. Varsinkin edelliskausina aktiivijousituksen kanssa lajia hallinnut Williams oli ongelmissa oman jousitusgeometriansa kanssa.

Kun rengaspaineet laskevat, myös auton maavara laskee. F1-auton pohja kulkee jo valmiiksi pohja lähes maata vilistäen, joten renkaiden tuoman nosteen puuttuminen on erittäin huono asia maavaran suhteen.

Kun turva-auto lopulta poistui radalta, ehti Senna ajamaan yhden täyden kierroksen ennen kohtalokasta onnettomuuttaan. Brasilialaista seurannut Benettonin Michael Schumacher kertoi myöhemmin havainnoineensa Williamsin kipinöineen todella rajusti autojen ajaessa ensimmäistä kertaa Tamburellon läpi. Toisella kerralla sama toistui, ja vain hetkeä myöhemmin Senna sinkoutui radalta.

Kipinäsuihku on selvä merkki auton pohjan iskeytymisestä rataan. Sennan Williams sinkosi kipinää perästään huomattavasti Schumacherin Benettonia enemmän. Se kielisi brasilialaisen auton maavaran olleen huomattavasti pienempi.

Tamburello voi näyttää paperilla erittäin helpolta, mutta todellisuus ei voisi erilaisempi olla. Mutka oli yksi kuljettajien eniten pelkäämistä.

1987 siinä rysäytti rajusti ulos Nelson Piquet. 1989 oli Gerhard Bergerin vuoro, 1992 Riccardo Patresen. Miten tämän näköinen mutka voi aiheuttaa näin paljon harmia?

Mutkan keskellä oli ilkeä pomppu, joka rokotti armotta jonkun ajaessa sen yli epäonnisesti.

Saiko tuo pomppu Williamsin pohjaamaan sen verran, että se sai auton riistäytymään Sennan käsistä hetkellisesti, mutta tuhoisin seurauksin?

Kolmannen teorian käsittelyyn riittää aiemmin mainittu kuvaus Tamburellon haasteellisuudesta. Jo ennen Sennaa lukuisat huippukuljettajat olivat ajaneet siinä ulos vuosien saatossa.

Senna oli jäänyt kauden kahdessa ensimmäisessä kilpailussa pisteittä oman ajovirheen ja starttikolarin myötä. Samalla uudeksi haastajaksi noussut nuori Schumacher oli napannut kaksi voittoa.

Sennan piti olla ylivoimaiselle Williamsille siirryttyään ylivoimainen maailmanmestarisuosikki, mutta kausi oli lähtenyt käyntiin katastrofaalisella tavalla. Brasilialainen tiesi, että Imolasta täytyisi tehdä tulosta.

Senna oli esittänyt lähipiirilleen epäilyksensä kilpailijansa huijaamisesta. Kiersikö Benetton sääntöjä?

Kauden kolmas paalupaikka osoitti Sennan ja Williamsin olevan sarjan nopein parivaljakko yhdellä kierroksella, mutta Schumacherin ja Benettonin vahvuutena oli kisavauhti.

Senna oli esittänyt lähipiirilleen epäilyksensä kilpailijansa huijaamisesta. Kiersikö Benetton sääntöjä esimerkiksi luistoneston osalta? Nämä väitteet ovat eläneet sitkeinä tähän päivään saakka.

Senna ja Schumacher karkasivat muulta joukolta maisemaan välittömästi turva-auton poistuttua lopulta radalta. Vauhti oli hurjaa, sillä kumpikin ajoi varmasti taitojensa äärirajoilla.

Sennan mielessä pyöri varmasti suuria asioita ennen kilpailua. Roland Ratzenbergerin kuolema edellispäivänä oli koskettanut miestä, ja hetken aikaa hän mietti jopa ajotouhujen jättämistä.

Schumacherin luoma paine ja turva-auton hitauden nostama turhautuminen ovat varmasti pyörineet Sennan päässä hänen kiihdyttäessään Williamsinsa pääsuoralta kohti Tamburelloa seitsemännen kierroksen alkamisen jälkeen.

Ehkä tuo ilkeä töyssy vain yksinkertaisesti yllätti tiukkaa kaksintaistelua Schumacheria vastaan käyneen F1-legendan?

Mikä on sitten toimittajan arvio onnettomuuden syyksi?

Esitetyistä teorioista koen turva-auton takana ajettujen hitaiden kierrosten ja siitä seuranneiden rengaspaineiden laskemisen olleen onnettomuuden raskauttavin tekijä.

Tämä ongelma oli nostettu tapetille jo ennen Imolaa, ja Schumacherin havainnot kielivät Williamsin maavaran olleen todella pieni. Kun huomioon otetaan Tamburellon töyssy ja historia vastaavanlaisten onnettomuuksien tapahtumapaikkana, koen yhden nopean pohjaamisen riistäneen meiltä F1-sankarin.

Onko tämä totuus, on yhdentekevää. Mikään ei muuta tapahtunutta ja tuo meille takaisin suurta F1-legendaa. Jäljelle jää vain suuri suru ja ikuinen epävarmuus onnettomuuden syystä.

Ayrton Sennan kuolemasta tulee tänään kuluneeksi 25 vuotta. SuomiF1 kunnioittaa F1-legendaa lukuisilla erikoisartikkeleilla. Seuraa meitä Moottoriurheilun Olohuoneessa saadaksesi tiedon uuden artikkelin julkaisusta!

Imolan sysimusta vappu 1994 -artikkelisarjamme:

Ayrton Sennan kuolema muutti formulat pysyvästi – kohtalo riisti meiltä kaikkien aikojen parhaimman kuljettajan: ”Minun on pakko jatkaa”

Roland Ratzenbergerin kuolema -unohdettu sankari – ”Edes menehtyminen ei nostanut esille”

Rubens Barrichellon raju ulosajo säikäytti perjantaina – ”Ennusmerkit roikkuivat ilmassa”