SuomiF1-sivuston joulukalenteri vuosimallia 2018 kruunautuu ylistyslauluun formula ykkösille. Miten moottoriöljyltä haisevien miesten kuolemantanssista kasvoi maailman yksi seuratuimmista urheilulajeista?

F1-sarjan historian kuin omat taskunsa tunteva sivustomme toimittaja Juuso Taipale listasi kymmenen merkittävää hetkeä lajin historiassa, jolloin F1 muuttui peruuttamattomasti. Aina näitä hetkiä ei ole tajuttu siinä hetkessä, mutta historiaa myöhemmin tutkimalla on muutoksen merkitys pystytty ymmärtämään.

Harva asia on niin tärkeä kuin historian ymmärtäminen. Sen avulla tulevat sukupolvet voivat ottaa oppia menneisyyden virheistä, jotta niitä ei enää koskaan toistettaisi. Yhtäällä ne opettavat myös nöyryyttä ymmärtämään, miten nykyhetkeen on päädytty.

Toivottavasti tämä listaus opettaa varsinkin vähemmän formuloista ymmärtäville jotain uutta sarjan historiasta. Mikäli tämä toteutuu, voi juttua pitää onnistuneena.

Hyvää joulua kaikille SuomiF1-sivuston lukijoille!

10. Mercedeksen valtakausi 1950-luvulla

Hopeanuolet pitävät tälläkin hetkellä valtaa F1-maailmassa, mutta 1950-luvun dominanssi on tämän vuosikymmenen valtakautta huomattavasti merkittävämpi.

Mercedes asetti talleille uudet standardit sekä kilvanajon että ratatapahtumien ulkopuolisten asioiden saralla. Hopeanuolen maailmanvalloitus päättyi karmealla tavalla Le Mansin katastrofiin, mutta saksalaismerkin vetäytyessä muut tallit olivat ottaneet onkeensa. Sarjaan täytyisi suhtautua kuin huippu-urheiluun.

9. Ayrton Sennan ja Alain Prostin kaksinkamppailut

F1 muuttui 1980-luvulla televisioviihteeksi, mutta suuren yleisön mielenkiinnon sytyttämiseksi tarvittiin tarinoita. Ja juuri silloin F1-taivaalle osui kaksi kenties lajin historian kirkkainta tähteä.

Ayrton Senna ja Alain Prost pitivät tiukoilla, jännittävillä ja dramaattisilla taistoillaan huolen, että miljoonat ihmiset ympäri maailmaa saivat puheenaiheita kahvipöytiin vuosien ajan. Tämän kaksikon väännöt puhuttavat edelleen, se kertoo paljon.

Nämä kaksi Sennan ja Prostin ikimuistoista kolaria tekivät F1:stä supersuositun – tulehtunut mätäpaise poksahti kahdesti

Kaksikon mestaruudet ratkaisseet kolarit Japanin GP:ssä 1989 ja 1990 pitivät lajin urheilu-uutisoinnin ykköspuheenaiheena ensiksi lähipäivät, sitten viikot, sitten kuukaudet ja lopulta vuodet.

8. Ferrarin liitto Fiatin, ei Fordin kanssa

Kaikki varmasti tietävät Ferrarin olevan osa Fiat-konsernia. Mutta kuinka moni tietää, että legendaarinen ”Tanssiva hevonen” oli hyvin lähellä päätyä amerikkalaisjätti Fordin omistukseen?

Enzo Ferrari eli mysteerisen elämän, josta ei puuttunut draamaa, juonitteluja eikä kuolemia

Sopimus oli jo laadittu, ja Detroitin suuret herrat olivat lentäneet Maranelloon laittaakseen puumerkkinsä sopimuspapereihin. Silloin itse Enzo Ferrari veti käsijarrusta, jättäen Fordin nuolemaan näppejään. Ferrarin ja Fiatin liitto solmitiin joitakin vuosia tämän tapauksen jälkeen, mutta on hurja ajatella, millainen F1-maailma olisi Ferrarin Ford-kytköksellä.

7. Jim Clarkin kuolema

F1 on aina ollut vaarallista urheilua, ja juuri kuoleman kanssa flirttailu kiinnostaa suurta yleisöä. Varsinkin lajin alkuaikoina kuolema oli aina läsnä, mutta taitavien kuljettajien uskottiin pystyvän vaikuttamaan omaan kohtaalonsa.

Jim Clark on monien unohtama mestari: ”Kaikkien aikojen paras F1-autoon koskenut kuljettaja”

Kaikki muuttui huhtikuussa 1968, kun aikakautensa kiistatta paras kuljettaja Jim Clark menehtyi merkityksettömässä F2-sarjan osakilpailussa. Skottilegendan kanssa samaan aikaan maailman kilparatoja kiertäneet kollegat kertoivatkin kuljettajien asennemaailman muuttuneen suru-uutisen tultua julki.

Clarkin kuoleman myötä kaikki tiedostivat, ettei kukaan ollut turvassa formula-auton ratissa.

6. Jackie Stewartin työ turvallisuuden eteen

1970-luvulle tultaessa meno äityi paikoin liian pitkälle. Kuljettajia kuoli kammottava tahtia, mutta vanha asennemaailma piti tiukasti pintansa estäen turvallisuusparannukset.

Onneksi oman aikakautensa paras kuljettaja Jackie Stewart uskalsi nousta vastarintaan. On pitkälti hänen ansiotaan, että viikatemies ei ole tätä nykyä arkipäiväinen näky moottoriurheilukilpailuissa.

Stewart taisteli yleisön, sarjan johtajien ja jopa kollegoiden pilkasta huolimatta esimerkiksi tänä päivänä niinkin ilmiselvän asian kuin ensihoidon puolesta. Tämän päälle skotin ansiolistaan voidaan lisätä vielä autoihin ja ratoihin tehdyt lukemattomat turvallisuusparannukset.

Kolminkertainen maailmanmestari on F1-legenda paitsi rattimiehenä, myös turvallisuuden tinkimättömänä puolestapuhujana.

5. Sponsoreiden saapuminen

Lotus-tallin perustaja Colin Chapman ravisteli F1-maailmaa monella tavoin, mutta tuskin mikään hänen temppunsa on järkyttänyt lajipuristeja yhtä paljon kuin rahalle kumartaminen.

F1-kilpurit maalattiin ”vanhaan hyvään aikaan” automerkin kotimaan mukaan. Tätä nykyä tuota perinnettä kunnioittaa enää vain Ferrari, kaikille muille auton värityksen määrää raha.

Tästä kaikesta saamme kiittää Chapmania, joka hyväksyi tupakkamerkki Gold Leafin logot ja värityksen autoonsa 1968 Monacon GP:ssä. Samalla astuttiin tielle, josta ei ollut enää paluuta. Sponsorit toivat mukaan rahan, eikä kenelläkään ole ollut sitä sen jälkeen koskaan tarpeeksi.

4. Siivekkeet, suurin pysyvin muutos


Lähes seitsemän vuosikymmentä ovat nähneet F1-autoissa monenlaisia teknisiä älynväläyksiä. Moni niistä on merkittävä, mutta mikään muu ei ole muuttanut F1-autoja yhtä pysyvästi kuin siivekkeet.

Chapman ja Lotus eivät ehkä olleet ensimmäisiä siivekkeiden tuottamia hyötyjä hyväksikäyttäneitä, mutta brittitallin menestys teki ”downforcesta” uuden Graalin maljan, jota kaikki tallit janoavat jatkuvasti lisää.

Nämä nerokkaat F1-luomukset on todettu laittomiksi

Siivekkeet ovat tänä päivänä oleellinen osa autojen suorituskykyä, mutta toisaalta se on myös muuttanut kilvanajon perusluonnetta. Olisiko Chapman ottanut siivekkeet käyttöön, jos hän olisi tiennyt mitä siitä myöhemmin seuraisi?

3. Ayrton Sennan kuolema

Kun paitsi oman aikakautensa, myös kenties koko sarjan historian paras kuljettaja menehtyy suorassa televisiolähetyksessä miljoonien katsojien edessä, on selvää, että tapaus koskettaa koko maailmaa.

Ayrton Sennan kuolemaa seurasi kaksi merkittävää asiaa.

Vappu, joka muutti formulat pysyvästi, osa 3: Kohtalo riisti meiltä kaikkien aikojen parhaimman kuljettajan

Ensimmäinen oli lajin suosion räjähdysmäinen kasvu. Kuten jo listassa aiemmin esitelty Sennan ja Prostin kaksintaistelu osoitti, oli Senna tunnettu nimi. San Marinon synkkää viikonloppua seuranneet kilpailut rikkoivat aiemmat katsojaennätykset selvästi. F1 sai suuren vyöryn uutta katsojakuntaa, joka oppi tuntemaan ja rakastumaan formula ykkösiin avoimin mielin.

Toinen asia on kuitenkin se tärkeämpi.

Sennan menehtyminen oli tragedia sanan varsinaisessa karmeassa merkityksessä. Mutta sen seurauksena sarja tarttui turvallisuuteen sellaisella tarmolla, että tuon sysimustan vapun 1994 jälkeen vain yksi kuljettaja on menettänyt henkensä.

Senna antoi henkensä, jotta moni muu saisi säilyttää omansa.

Näkökulma: Ayrton Senna ei ollut mikään viaton pyhimys

2. Ford-Cosworth saapuu F1-sarjaan

Kuvittele: vaivaisella 50 000 dollarilla kuka tahansa pystyi ostamaan moottorin, jolla pystyi taistelemaan F1-sarjan kärkisijoista. 1967 Lotus (jälleen) esitteli voimanlähteen, joka niitti menestystä maailman kilparadoilla seuraavat pari vuosikymmentä.

Cosworth oli menestys sanan varsinaisesa merkityksessä. Se oli halpa, kilpailukykyinen, yksinkertainen ylläpitää ja helppo huoltaa. Ei ollut siis mikään ihme, että kaikki halusivat kyseisen moottorin autojaan vauhdittamaan.

Parhaimmillaan ainoa ei-Coswortheja käytänyt talli F1-sarjan lähtöruudukossa oli Ferrari.

Cosworthin halpoa hinta mutta vahva suorituskyky poistivat talleilta yhden riippakiven menestyksekästä organisaatiota rakennettaessa. Se mahdollisti myös jännittävän kilvanajon usean tallin ja kuljettajan kesken, ollen täten erittäin tärkeässä asemassa sarjan suosion kasvussa 1970-luvulla.

1. Bernie Ecclestone nousee valtaan

Jos F1-sarjan nousu alan ihmisten puuhastelusta ammattimaiseksi kilpasarjaksi pitää antaa yhden asian tai henkilön ansioksi, kuuluu tämä kunnia Bernie Ecclestonelle.

Viime vuonna vallasta syösty Ecclestone menetti ehkä viimeisinä vuosinaan hieman otettaan, mutta miehen suuruus tuleekin mitata aiempien vuosikymmenten teoilla.

Noustuaan vallankahvaan rakensi hän formula ykkösistä imperiumin, joka jauhoi mittavan omaisuuden paitsi miehelle itselleen, myös lukuisille muille sarjan merkkihenkilöille. Raha toimi motivaattorina, mutta siinä sivussa laji kehittyi ammattimaiseksi viihteeksi, josta yleisö halusikin maksaa.

Ecclestone loi formula ykkösistä ennen kaikkea viihteen, joka kiinnosti myös muitakin kuin autojen kanssa tekemisissä olevia. Suomalaisittain sanottuna, ”Pihtiputaan mummokin” halusi seurata aikamme gladiaattorien taisteluita sunnuntai-iltapäivisin.

Ecclestonea on helppo kritisoida. sillä hän ei ole koskaan välittänyt mitä yleisö hänestä ajattelee. Hän on välillä asettanut itsensä tarkoituksella myrskyn silmään saadakseen luotua sarjalle sopivia otsikoita.

Ecclestonen kanssa läheiset ihmiset ovat kehuneet toistuvasti paitsi miehen älykkyyttä ja huumorintajua, myös hyväsydämisyyttä. Hän on ollut aina valmis auttamaan hätää kärsivää F1-perheen jäsentä. Varsinkin valtakautensa alkuaikoina hän järjesti, organisoi ja rahoitti lukuisia operaatioita, joissa pelastettiin jopa ihmishenkiä.

Muistakaa tästä miehestä ennen kaikkea hänen hyvät tekonsa, älkää virheitä ja hutilyöntejä.