Valtteri Bottas

Formula 1 - Valtteri Bottas
F1-kuljettaja Valtteri Bottas, Mercedes: some, uutiset, tilastot, duathlon.

Valtteri Bottas on ajanut F1:ssä vuodesta 2013. Bottas ajaa kaudella 2019 Mercedeksellä Lewis Hamiltonin tallikaverina. Bottas on ollut MM-sarjassa parhaimmillaan kolmas kaudella 2017. 

Tältä sivulta löydät tuoreimmat uutiset Bottaksesta, miehen F1-tilastoja sekä lyhyen historiikin Bottaksen urasta. Lisäksi voit katsoa Bottaksen eri kypäriä uran varrelta ja lukea Bottaksesta lausuttuja kommentteja.

Sisällysluettelo

Valtteri Bottas -uutiset

Miltä F1-kausi 2019 olisi näyttänyt vanhoilla pistelaskukaavoilla? SuomiF1 selvitti, vertaus vuoteen 2002 silmiäavaava

F1-kauden 2019 loppupisteet ovat jokaisen F1-fanin muistisyövereissä. Mutta mikä olisi tilanne, jos käytössä olisi ollut joku toinen systeemi? SuomiF1 tutki asiaa ja laski pisteet kahdella...

Voitto! Valtteri Bottas ylivoimainen ykkönen rallikilpailussa – WRC-Citroen totteli komeasti F1-tähteä

Valtteri Bottas nappasi voiton Ranskassa ajetusta RallyCircuit-kilpailusta. Nastolalainen oli rallin ylivoimainen voittaja. Citroenin DS3 WRC -autolla ajanut Bottas voitti yhdessä kartturinsa Marko Salmisen kanssa kilpailun...

SuomiF1 kokosi tilastopaketin F1-kaudesta 2019 – numerot nostavat esille mielenkiintoisia huomioita päättyneestä formulakaudesta

SuomiF1 jatkaa päättyneen formulakauden paketointia. Tällä kertaa herkkua on tarjolla tilastoista tykkääville. Kaudella 2019 F1-sarjaa kisattiin kaikkiaan 21 GP-startin verran. Koska MM-sarjan pistetilanteille on omistettu...

Henkilötiedot

Valtteri Viktor Bottas
 • Syntymäaika: 28.8.1989 (30 vuotta)
 • Syntymäpaikka: Nastola
 • Pituus: 173 cm
 • Paino: 70 kg
 • Numero: 77
 • Talli: Mercedes
 • Kansallisuus: Suomi
 • Perhe: Äiti Marianne Välimaa, isä Rauno Bottas
 • Ex-vaimo Emilia Botta (os. Pikkarainen), naimisissa vuodet 2016-2019

Bottaksen F1-tilastoja

Perustilastot

Päivitetty kauden 2019 jälkeen

 • Kisat: 139
 • Voitot: 7
 • Paalut: 11
 • Nopeimmat kierrokset: 13
 • Podiumit: 45
 • MM-pisteet: 1289
 • MM-tittelit: 0
 • Muut mestaruudet: Formula Renault NEC (2008), Formula Renault 2.0 Eurocup (2008), GP3 (2011)

Bottaksen F1-ennätykset

Ennätykset

Tilanne ennen kautta 2019

 • Eniten pisteitä kaudessa ilman GP-voittoa, 247 (2018)

 

Sijoitukset MM-taulukossa

VuosiTalliSijoitusPisteetGP-voitot
2018Mercedes5.2470
2017Mercedes3.3053
2016Williams8.850
2015Williams5.1360
2014Williams4.1860
2013Williams17.40

Lähteet: statsf1.com, Wikipedia

Bottaksen kypärä

Bottaksen kypärä kaudella 2019

Bottaksen kypärä kaudella 2019. Kuva: Getty Images

Bottas antoi fanien suunnitella hänen kauden 2018 kypäränsä. Erilaisia ehdotuksia tuli kaikkiaan yli 1 500 kappaletta.

Bottas mieltyi kypäräkuosiinsa sen verran paljon, että hän jatkoi sen käyttöä pienin muutoksin myös kaudeksi 2019.

Bottas on luottanut kypäränsä värityksessä samaan perussapluunaan koko F1-uransa. Sinivalkoinen väri kunnioittaa miehen kotimaata Suomea sekä idolia Mika Häkkistä.

Aiempia Bottaksen kypäriä

Valtteri Bottas, kypärä, kausi 2018.
Bottaksen kypärä kaudella 2018. Kuva: Getty Images.

Valtteri Bottaksen kypärä kaudella 2017.
Bottaksen kypärä kaudella 2017. Tämä malli oli käytössä myös Williams-vuosina 2013-2016. Kuva: Getty Images

Valtteri Bottaksen ura

Aiemmat vuodet ennen F1:stä

Bottas teki vakuuttavaa jälkeä alemmissa formulaluokissa ja -sarjoissa, ja vahvojen tulosten ansiosta Williams nappasi hänet testikuljettajakseen vuonna 2010.

Bottaksen taustajoukoissa toimivat Mika Häkkinen, Didier Coton ja Toto Wolff, joista jälkimmäinen toimi tuolloin Williamsin osaomistajana.

Kaudella 2008 Bottas voitti Formula Renaultin Euroopan ja Pohjois-Euroopan alueellisen sarjan. 2009 edessä oli siirto Formula 3 -sarjaan, jossa hän sijoittui pisteissä viidenneksi. 2010 Bottas oli F3-sarjan pisteissä kolmas, minkä lisäksi hän voitti arvostetun Masters of F3- kutsukilpailun sekä sijoittui kolmanneksi Macaon GP:ssä.

2011 Bottas voitti GP3-sarjan mestaruuden. Tämä avasi tien seuraavaksi kaudeksi tien korkeammalle Williamsin kuljettajahierarkiassa. Bottas osallistui kauden 2012 aikana 15 perjantaiharjoitukseen. Kaudeksi 2013 hänet nostettiin maineikkaan brittitallin toiseksi kisakuljettajaksi.

Williams-vuodet 2013-16

Bottaksen ensimmäisellä F1-kaudella Williamsin auto ei ollut suorituskykyinen. Vaikean kauden kohokohdiksi nousivat upea kolmosruutu Kanadan GP:n aika-ajoissa sekä uran ensimmäiset pisteet loppukaudesta USA:n GP:ssä, jossa Bottas oli kahdeksas.

Valtteri Bottas Williamsilla.
Bottas esitti erinomaisia otteita Williamsilla. Kuva: Getty Images

Seuraavan kauden sääntömuutokset nostivat Williamsin ja Bottaksen sarjan kärkitaistoon. Bottas oli kauden suuri yllättäjä. Suomalainen nappasi kauden aikana peräti kuusi palkintopallipaikkaa ollen yhteispisteissä neljäs. Samalla myös suuren yleisön silmät avautuivat Bottaksen lahjakkuudella.

Muiden tallien saadessa niskalenkin uusista säännöistä tippui myös Williamsin osake kausi kaudelta. Bottas oli kuitenkin kisasta toiseen tallinsa selvästi parempi kuljettaja taistellen koko ajan keskikastin herruudesta. Erinomaiset otteet eivät jääneet tallijohdolta huomaamatta, ja Nico Rosbergin lopettaessa yllättäen uransa hankki sarjan kärkitalli Mercedes miehen nopeasti riveihinsä.

Mercedes-vuodet 2017-

Bottas siirtyi kaudeksi 2017 Mercedekselle Lewis Hamiltonin tallikaveriksi. Bottas korvasi Mercedeksellä uransa maailmanmestaruuteen lopettaneen Rosbergin.

Pikahälytyksellä Mercedekselle pestatun Bottaksen ensimmäinen vuosi tallissa meni vielä totutellessa uuteen kalustoon ja työympäristöön, mutta kausi oli silti menestyksekäs. Alkukaudesta Bahrainissa Bottas ajoi uransa ensimmäisen paalupaikan, paria viikkoa myöhemmin Venäjän GP:ssä Bottas nappasi uransa avausvoiton. Yhteensä kausi poiki neljä paalupaikkaa ja kolme voittoa. Yhteispisteissä Bottas oli kolmas.

Valtteri Bottaksen avausvoitto F1:ssä vuonna 2017.
Bottas juhli uransa avausvoittoa Venäjällä 2017. Kuva: Getty Images

Kaudeksi 2018 odotukset olivat korkealla, mutta kaudesta muodostui kova pettymys. Bottas ei voittanut kauden aikana yhtään kisaa, ja loppukauden otteet saivat suuren yleisön kyseenalaistamaan hänen paikkansa Mercedeksellä.

Bottas oli kaudella 2018 hyvin epäonninen kuljettaja. F1-asiantuntijat laskivat hänen menettäneen potentiaalisen voiton ilman omaa syytään sekä Bahrainissa, Kiinassa, Azerbaidzhanissa että Venäjällä. Varsinkin kaksi viimeistä olivat katkeria. Bakussa Bottaksen rengas puhkesi kärkipaikalta toiseksi viimeisellä kierroksella, Venäjällä hänet määrättiin päästämään lopulta MM-taiston kannalta turhalla tallimääräyksellä tallikaveri Hamilton edelleen. Lue lisää Bottaksen kauden 2018 epäonnesta täältä.

Kaudella 2019 on kovan paikan edessä. Mercedes-juniori Esteban Ocon luo painetta Bottakselle tallin reservikuljettajana, ja suomalaiskuljettajan on pakko tehdä tulosta varmistaakseen jatkonsa tallissa.

Valtteri Bottaksen palkka

Bottas on tienannut mukavan omaisuuden F1-ajoillaan, vaikka hän ei olekaan vielä murtautunut kovimpaan palkkaluokkaan.

Williams-vuosinaan Bottas tienasi parhaimmillaan palkkaa noin viisi miljoonaa euroa kaudessa, joskin erilaiset bonukset nostivat vuosiansioita vielä lisää.

Saatuaan sopimuksen Mercedeksellä kaudeksi 2017 Bottas tienaa arvioiden mukaan noin kymmenen miljoonaa euroa kaudessa.

Valtteri Bottaksen omaisuus

Bottas on tienannut F1-urallaan arvioiden mukaan noin 50 miljoonaa euroa. Varojaan Bottas on käyttänyt muun muassa Nastolassa sijaitsevaan loma-asuntoonsa. Lisäksi hänellä on suuri asunto Helsingissä.

Bottaksen autotallista löytyy muutama kallis kulkupeli, kuten Mercedeksen AMG GT S Coupé, jonka arvo on noin 220 000 euroa.

Virallisesti Bottas asuu vaimonsa Emilia Bottaksen kanssa Monacossa.

Lähteet: Express, SeiskaMeillä Kotona

Valtteri Bottas ja duathlon

Bottas on ollut järjestämässä omaa duathlon-kilpailua vuodesta 2017. Valtteri Bottas Duathlon -nimellä tunnettu kilpailu järjestetään seuraavan kerran Pajulahdessa elokuussa 2019. Bottas on ollut aina itse myös mukana kisassa.

Duathlon-kilpailu koostuu kolmesta osuudesta, joista ensimmäinen ja viimeinen juostaan ja keskimmäinen pyöräillään. Normaalisti matkat ovat seuraavat:

 • Juosten 5km
 • Pyöräillen 20km
 • Juosten 2,5km

Bottaksen järjestämässä duathlon-kisassa kilpaillaan neljässä eri sarjassa: joukkueiden, naisten, miesten ja perheiden sarjassa. Kaikissa muissa paitsi perhesarjassa matkat ovat 5km juosten, 20km pyöräillen ja 3km juosten.

Lähde: Valtteri Bottas Duathlon

Valtteri Bottaksesta sanottua

– Hän on paras tallikaverini koskaan
Lewis Hamilton Bottaksesta

– Valtteri Bottas oli todella epäonninen kaudella 2018. Bakuun asti hän oli loistava.
Tallipomo Toto Wolff

– Valtterin ympärillä oli paljon hypeä hänen tullessaan F1:iin, ja hän on lunastanut odotukset upeasti.
Williamsin johtaja Claire Williams vuonna 2014

Valtteri Bottaksen kommentteja

– Syö miestä sisältä. Kun jokin v*tuttaa
Bottas yritti selittää Sebastian Vettelille englanniksi hänelle esitettyä kysymystä termistä ”eat a man”.

– Miksi emme aja kilpaa, tämä on normaali sadekeli
Bottas kommentoi tiimiradioon rankkasateen vuoksi keskeytettyä Brasilian GP:tä 2016

– Autiolle saarelle lähtisin Kimi Räikkösen kanssa. Pidän hiljaisuudesta

Valtteri Bottas somessa

Valtteri Bottas on aktiivinen käyttäjä sosiaalisessa mediassa. Bottas päivittää lähes päivittäin Instagram ja Twitter-tilejään.

Bottaksen Twitter-tili

Bottaksen Instagram-tili

@valtteribottas