Viisas osakesijoittaja hankkii itselleen arvopapereita silloin, kun niiden arvo on pohjalukemissa. Kun laadukas yritys lähtee uuteen nousuun, on edessä myös osakkeen arvon tuntuva nousu. Sillä lailla omaisuudet luodaan.

Tällainen rahamaailmasta poikiva viisaus pätee tällä hetkellä täydellisesti Valtteri Bottaksen tilanteeseen. Suomalaisen kurssi ei ole tällä hetkellä kummoinen, mutta ensi vuoden osalta tuotto-odotukset ovat tähtitieteelliset.

Tätä kaikki eivät tietenkään näe. Koirat haukkuvat ja karavaani kulkee, ja räksyttäjien lauma onkin ollut loppukaudesta melkoinen. Hupinsa kullekin suotakoot.

Ladotaan heti alkuun pöytään se ikävä tosiasia. Bottaksen kausi 2018 oli armoton pettymys. Kaksi paalua ja vain kourallinen hyviä sijoituksia ei paljoa lämmitä, kun tallikaveri Lewis Hamilton napsi ykkössijoja peräti 11 marssien lopulta maailmanmestariksi. Bottas oli Mercedeksen kuljettajista selvästi heikompi.

[readmore from=”bottas valtteri ”]

161 pisteen tappio tallikaveriin on järisyttävä, eikä sitä voi peitellä edes epäonneen vetoamalla.

Käydään ne nyt silti läpi.

Kirvelevin takaisku tapahtui alkuvuodesta Azerbaidzhanissa, kun Bottas kärsi rengasrikon kärkipaikalta kisan loppuhetkillä. Sinne meni 25 pistettä, samalla kun Hamilton kuittasi tallikaverinsa epäonnesta 18 pisteen sijasta täyden potin. 33 pisteen heilahdusefekti siis.

Venäjällä voiton menettäminen oli kirvelevä nöyryytys, varsinkin kun se oli lopulta täysin turha. Itse asiassa jos Bottas olisi saanut voittaa Sotshissa, olisi hän ollut MM-sarjan kolmas. Mercedes siis ampui itseään kokonaiskuvassa komeasti jalkaan.

Jos Bottas olisi saanut voittaa Sotshissa, olisi hän ollut MM-sarjan kolmas.

Myös Kiinassa Bottas oli epäonninen. Suomalainen ajoi täydellistä kisaa, kunnes Toro Rosso -kuskien tyhmä kolarointi toi radalle turva-auton. Sen ansiosta Daniel Ricciardo pääsi tuoreemmilla renkaillaan suomalaisen kimppuun ja lopulta vastustamattomasti ohi. Ilman turva-autoa Bottas olisi voittanut tämänkin kisan.

Saksassa Bottas oli Hamiltonia nopeampi kisan lopussa, mutta talli käski suomalaisen varmistamaan MM-sarjan kärkimiehen selustan. Ranskassa Sebastian Vettel tuhosi suomalaisen kisan avausmutkassa, Itävallassa lähes varma voitto kaatui auton hajoamiseen.

Sattui niitä omiakin virheitä. Kausi ei olisi voinut karmeammin alkaa, kun Australian GP:n aika-ajoissa mies ruttasi autonsa seinään. Avauskisasta seuranneen takaa-ajomatkan vuoksi koko kausi oli yhtä vastatuuleen tarpomista.

Jossitteluja, jossitteluja. Niillä ei saa tapahtunutta toiseksi muutettua, mutta ne on syytä nostaa esiin. Vai miksi muuten Kimi Räikkönen on aina ”oikea maailmanmestari kausilla 2003 ja 2005″?

[readmore from=”Artikkelit”]

Bottas ei ollut tällä kaudella niin huono kuin monet hänet näkevät. Valitettavasti Bottas joutuu kantamaan koko talvikauden harteillaan vanhan F1-viisauden raskasta taakkaa: Olet niin hyvä kuin viimeinen kisasi. Ja Abu Dhabissa Bottas ei kovin mairittelevasti esiintynyt.

Mitä ensi kaudeksi sitten on tehtävissä? Paljonkin.

Tämä kausi myös Bottaksen osalta myös tukun upeita suorituksia. Suomalainen pystyi päihittämään tallikaverinsa Hamiltonin useampaankin otteeseen sekä aika-ajoissa että kilpailuissa. Varsinkin alkukaudesta Bottas oli Mersu-kaksikosta jopa se vahvempi.

Moniko muistaa enää, että Bottas olisi johtanut MM-sarjaa Bakun jälkeen ilman keskeytystään?

Tämä kausi oli Bottakselle armoton oppitunti. Hän sai tuta, ettei iskussa olevaa Hamiltonia vastaan riitä 99,99 prosenttinen suorittaminen. Eikä se, että täydet sata prosenttia löytyvät satunnaisesti.

Bottas on hurjan haasteen edessä, mutta kolmas kausi Mercedeksellä voi osoittautua hänelle lopulliseksi askeleeksi F1-maailman huipulle. Oikeastaan sen on pakko. Jos Hamilton on jälleen kirkkaasti parempi, on Bottaksen paikka tallissa vaakalaudalla.

Paineet ovat hirmuiset, mutta eivätkös suomalaiset tuiki silloin aina kaikista kirkkaimmin?

PS: Kuulun väestöön, joka ei koe suomalaisten olevan urheilukansaa. Sen sijaan olemme menestyshullu kansakunta. Vain voittajia suitsutetaan, maassa olijoita sen sijaan potkitaan. On vaikea kuvitella toista maata, jossa GP-voittajia solvataan.

Kommentti: Heikki Kovalainen, ansaitset parempaa – puolustuspuheenvuoro suomalaisten parjaamalle ”Nicemanille”