Vappuna 1994 Imolan moottoriradalla menehtyneen Ayrton Sennan nimessä on legendaarinen kaiku. Ei ole olemassa F1-maailmasta perillä olevaa tahoa, joka ei rankkaisi Sennaa aivan kärkisijoille kaikkien aikojen parhaimpia kuljettajia listattaessa.

Senna oli häikäisevän nopea, minkä lisäksi hänen autonkäsittelytaitonsa oli jotain aivan toisesta maailmasta.

Sennan suoritus sateisella Doningtonin radalla kaudella 1993 on yksi F1-historian loisteliaimmista ajonäytteistä. Hänen mainettaan on korostanut myös se tosiasia, ettei hän saanut ajaa viimeisillä McLaren-kausillaan sarjan lähellekkään parasta autoa. Silti hänen onnistui taistella kärkisijoista ja lyödä kapuloita paremmin varustettujen kilpakumppaniensa rattaisiin.

Sennan kuolema sementoi hänen asemansa F1-legendana. Mutta se nosti hänet samalla kritiikin yläpuolelle. Sillä sitä hänen F1-uransa myös ansaitsisi. Senna ei ollut mikään viaton pyhimys.

Sennan kuolema sementoi hänen asemansa F1-legendana. Mutta se nosti hänet samalla kritiikin yläpuolelle. Sillä sitä hänen F1-uransa myös ansaitsisi. Senna ei ollut mikään viaton pyhimys.

On hyvin mielenkiintoista lukea aikalaiskuvauksia Sennasta ennen hänen kuolemaansa. Sävy on hyvin paljon kriittisempi.

Sennan suurin vahvuus oli samalla myös hänen suurin heikkoutensa. Rajattomalla itseluottamuksella varustettu brasilialainen koki saavansa tehdä radalla mitä lystää. Katsojille se tarjosi monia henkeäsalpaavia hetkiä, mutta joskus tunteiden ottaessa vallan järjestä ei tulos aina ollut paras mahdollinen.

Ayrton Senna – Alain Prost. Siinä kaksikko, jotka tullaan aina muistamaan vihamiehinä. Heidän taistelunsa maailmanmestaruuksista sai välillä rumiakin piirteitä, joissa pelti rytisi ja kabinettipäätöksiä laadittiin.

Tavallaan tilanteen kuitenkin ymmärtää. Koskaan aiemmin ei lajia ole hallinnut kaksi yhtä säkenöivää kuljettajaa. Paikka auringossa oli tarjolla vain yhdelle, eikä kumpikaan halunnut jäädä toisensa varjoon.

Jotain Sennasta (ja Prostistakin) kertoo kuitenkin se, että ranskalaisen ripustettua ajohanskat naulaan F1-uransa päätteeksi pääsivät nämä ikiroutaan väleihinsä ajaneet kuljettajat jälleen sopuun keskenään.

Molemmat osasivat suhtautua tarpeeksi tarkasteltuaan asiaan aikuismaisesti: asiat tappelevat, eivät ihmiset. Sopuun pääseminen ennen Sennan menehtymistä lieneekin yksi surullisen tarinan suurimmista ilonaiheista.

Senna ei antanut minkään asettua tavoitteidensa tielle. Ja hänen tavoitteensa, olla maailman paras, ei totisesti tehnyt hänen tielleen asettuneiden oloa helpoksi.

Itsekeskeiseksi, tai rehellisesti sanottuna kusipääksi, Sennaa ei kuitenkaan missään nimessä saa kutsua.

Syvästi uskonnollisena Senna omasi terveen elämänkatsomuksen, ja hän myös halusi tehdä hyvää. Hän saattoi haastaa kilpakumppaninsa radalla uhkarohkeasti, mutta kollegan joutuessa onnettomuuteen oli hän useasti paikalla auttamassa ja varmistamassa kaiken olevan kunnossa.

Sennalla oli sydän paikallaan myös F1-varikon ulkopuolella. Hänen nimissään perustettu säätiö auttoi, ja auttaa edelleen, miljoonia köyhiä brasilialaisia antaen heille toivoa paremmasta huomisesta.

Sennan asemaa Brasilialle ei voi käsittää. Hän oli esikuva, roolimalli ja suurlähettiläs kokonaiselle kansakunnalle. Hänen menehtymisensä kosketti koko maailmaa, mutta erityisen kipeästi brasilialaisia.

Lopuksi vielä vinkki. Jokaisen F1-fanin tulisi ehdottomasti katsoa Senna-dokumenttielokuva, mutta harrastaa katselun yhteydessä kuitenkin pientä kritiikkiä. Senna esitetään elokuvassa hyvin paljon viattomampana kuin hän oikeasti oli.

Ayrton Sennan F1-ura lukuina:

GP-startit: 161
Voitot: 41
Paalut: 65
Nopeimmat kierrokset: 19
MM-pisteet: 614
Maailmanmestari 1988, 1990 ja 1991