Enzo Ferrarin maallinen taivallus tuli päätökseensä 14. elokuuta 1988. Il Commendatore jätti jälkeensä perinnön, joka hakee vertaistaan autourheilun historiassa.

Ferrari loi imperiumin, joka kasvoi vuosien mittaan formula ykkösiä suuremmaksi. Hän myös tiesi tämän, osaen käyttää talliaan pelinappulana vaatiessaan itselleen mieluisia muutoksia. Menestyksen vastapainoksi Ferrari ympäröi kuitenkin läpi hänen elämänsä kuoleman synkkä varjo.

On suuri tilastoharmi, ettei Ferrari ollut mukana kaikkien F1-sarjan kaikkien aikojen ensimmäisessä osakilpailussa Silverstonessa 1950. Syy alleviivaa Enzo Ferrarin toimintatapaa: hän ei nähnyt osallistumista merkittävään kilpailuun tärkeänä, sillä hänen tallilleen ei maksettu erityiskorvausta osallistumisesta.

Kovaa neuvottelupöydissä pelaaminen oli Ferrarin tavaramerkki. Kun hän raivostui kansainväliselle ja Italian autoliitoille vuonna 1964, päätti hän siirtää tallinsa toiminnan USA:n alaiseksi. Tämän seurauksena talli kisasi loppukauden sinisessä värityksessä, ikonisen punaisen ollessa italialaisten tallien kansallisväri.

Kun hän raivostui kansainväliselle ja Italian autoliitoille vuonna 1964, päätti hän siirtää tallinsa toiminnan USA:n alaiseksi

Tapaus oli aikanaan moottoriurheilun valtarakenteita ravisuttava, mutta Enzo Ferrari jos kuka uskalsi ottaa valtavan riskin. Se kannatti, sillä lopulta muut taipuivat Ferrarin tahtoon, ei toisin päin.

1980-luvulla Ferrarin ja F1-sarjan kattojärjestön FISA:n napit olivat jälleen kerran vastakkain. Ferrari käytti tuttua neuvottelutaktiikkaa uhaten siirtävänsä tallin kilpailemaan Pohjois-Amerikan CART-sarjaan. Sopiva kilpuri valmistettiin ja sillä ajettiin jo tosissaan testikierroksia, ennen kuin FISA taipui Ferraria miellyttävään ratkaisuun kiistassa.

Ferrarit niittivät 50- ja 60-luvulla menestystä formula ykkösten lisäksi myös urheiluautokilpailuissa. Enzo Ferrarille kilpatallit olivat kuitenkin vain markkina-alusta myydä autoja siviililiikenteesen. Hänelle auto oli kuljettajia tärkeämpi instrumentti.

– Auto on kaunis, kun se voittaa, kuului hyvin tunnettu viisaus miehen suusta.

Kylmä johtamistapa oli yksi Enzo Ferrarin vähiten mairittelevimmista ominaisuuksista. Sille löytyy vankat perustelut. Vanhana kilpakuljettajana Ferrari menetti monta läheistä kollegaansa, eikä hän tästä viisastuneena halunnut luoda läheisiä suhteita yhteenkään kuljettajista.

Ferrarista onnettomuudessa menehtynyt kuljettaja ei ollut vain tarpeeksi kyvykäs välttämään kohtaloaan.

Pari kertaa siihen hän sortui. Alberto Ascari ja Gilles Villeneuve olivat hänelle rakkaita, mutta molempien elämä päättyi hänen kalustonsa ratissa. Vuosikymmenten aikana henkensä menetti iso liuta kuljettajia, joista ainakin osaan Ferrari suhtautui viileästi. Hänestä onnettomuudessa menehtynyt kuljettaja ei ollut vain tarpeeksi kyvykäs välttämään kohtaloaan.

Kaksi asiaa riipi mysteerisenä hahmona läpi elämänsä säilynyttä Ferraria syvästi. Toinen oli hänen avioliittonsa ainoan lapsen, Dino Ferrarin, menehtyminen sairauteen vain 24-vuotiaana. Ferrarin sukua jatkaa Piero Ferrari, joka on kuitenkin avioliiton ulkopuolella syntynyt.

Toinen Ferraria syvästi harmittanut asia oli liitos autojätti FIAT:iin. Yhä kalliimmaksi ja kalliimmaksi käynyt kilpaileminen yhdistettynä sakanneeseen urheiluautojen myyntiin oli ensiksi vähällä kaataa Ferrarin ja sitten ajaa sen Fordin omistukseen.

Miten erilainen moottoriurheilumaailma olisikaan, mikäli amerikkalaisjätti olisi saanut tallin omistukseensa.

FIAT-kauppojen jälkeen ikääntynyt Ferrari vetäytyi yhä enemmän omiin oloihinsa. Hän valvoi tallin toimintaa pitäen sen tiukasti kurissa Maranellossa, mutta kilpailuihin hän ei enää Italian ulkopuolelle matkustanut.

Kilpatalleista vuosien saatossa jäljelle jäi enää vain F1-tiimi, ja Ferrari saikin nauttia vanhoilla päivillään sen kanssa vielä niin onnen kuin surun hetkiä.

Enzo Ferrari menehtyi 90 vuoden ikäisenä elokuun 14. päivä 1988, mutta vielä viimeinenkin luku miehen elämäntarinassa alleviivasi miehen erikoislaatuisuutta.

Aikoinaan hänen syntymäajakseen merkattiin 20. helmikuuta, vaikka todellisuudessa se oli tapahtunut kaksi päivää aiemmin. Lumimyrsky esti kuitenkin asiasta ilmoittamisen viranomaisille.

Kun Ferrari menehtyi, otettiin nuo päivät takaisin. Suru-uutinen ilmoitettiin julkisuuteen kaksi päivää miehen poismenon jälkeen.

PS. Vain kaksi viikkoa Enzo Ferrarin kuoleman jälkeen F1-sarja kilpaili Italian Monzassa. Ferrari nappasi kisasta kaksoisvoiton. Kyseessä oli kauden ainoa kilpailu, jota McLaren ei voittanut.

Kohtalo osaa joskus olla arvoituksellinen.