Charles Leclerc on monacolainen F1-kuski, joka ajaa Ferrarilla kaudella 2024. Leclerc oli edesmenneen F1-kuski Jules Bianchin hyvä ystävä, Bianchi oli Leclercin kummisetä.

Tältä sivulta löydät tuoreimmat uutiset Leclercistä, miehen F1-tilastoja sekä lyhyen historiikin Leclercin urasta.

Näytä sisällysluettelo

Charles Leclerc -uutiset

 

Henkilötiedot ja tilastot

Charles Leclerc
 • Syntymäaika: 16.10.1997
 • Syntymäpaikka: Monaco
 • Pituus: 180 cm
 • Paino: 69 kg
 • Numero: 16
 • Talli: Ferrari
 • Kansallisuus: Monaco
 • Perhe: Isä Hervé (kuoli 2017), äiti, veljet Lorenzo ja Arthur, kummisetä Jules Bianchi (kuoli 2015)

Charles Leclercin F1-tilastoja

Perustilastot

Päivitetty kauden 2023 jälkeen.

 • Kisat: 125 (123 starttia)
 • Voitot: 5
 • Paalut: 23
 • Nopeimmat kierrokset: 7
 • Podiumit: 30
 • MM-pisteet: 1074
 • MM-tittelit: 0
 • Muut mestaruudet: GP3 (2016), Formula 2 (2017)

Sijoitukset MM-taulukossa

VuosiTalliSijoitusPisteetGP-voitot
2023Ferrari5.2060
2022Ferrari2.3083
2021Ferrari7.1590
2020Ferrari8.980
2019Ferrari4.2642
2018Sauber13.390

LähLähteet: statsf1.comWikipedia

Charles Leclercin F1-auto kaudella 2024

Ei vielä julkistettu.

Charles Leclercin kypärä

Leclercin kypärä kaudella 2024

Ei vielä julkistettu.

Aiempia Leclercin kypäriä

Kauden 2019 kypärä. Kuva: Getty Images
F1-kuski Charles Leclercin kypärä vuonna 2018
Charles Leclercin kypärä Sauberilla kaudella 2018. Kuva: Getty Images.

Charles Leclercin ura

Aiemmat vuodet ennen F1:stä

Leclercin lahjakkuus huomattiin kartingpiireissä, ja nuorukainen solmi nopeasti managerisopimuksen Nicolas Todtin kanssa vuonna 2011. Jean Todtin poika toimi vuosia Felipe Massan ja Jules Bianchin managerina.

Viimeisenä kartingvuonnaan 2013 Bianchi kävi lukuisia taisteluita Max Verstappenin kanssa KZ-luokassa. Kauden MM-lähdössä Verstappen voitti ja Leclerc sijoittui toiseksi.

Leclerc kipusi vuosi vuodelta korkeammalle formulahierarkiassa. Kaudella 2015 hän ajoi F3-sarjassa neljänneksi. Seuraavana vuonna edessä oli siirto GP3-sarjaan, josta tuli mestaruus. Vuonna 2017 hän voitti tärkeimmän kasvattuluokan, Formula 2:n mestaruuden.

Suhde Jules Bianchiin & isän menehtyminen

Leclerc tutusui nuoruudessaan itseään kahdeksan vuotta vanhempaan Jules Bianchiin. Kaksikosta tuli hyvät ystävykset, ja Bianchista tuli jopa Leclercin kummisetä.

Bianchi oli omalta osaltaan auttamassa Leclercin pääsyä Todtin manageritiimiin ja opastamassa tätä kilvanajon saloihin, kunnes Bianchi joutui häneltä lopulta hengen vieneeseen onnettomuuteen kauden 2014 Japanin GP:ssä.

Leclerc suri hyvän ystävänsä ja mentorinsa kuolemaa, mutta vielä suurempi takaisku koetti paria vuotta myöhemmin, kun Leclercin oma isä Herve Leclerc menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen vain päiviä ennen F2-sarjan kauden 2017 Bakun kisaviikonloppua. Leclerc voitti lauantain päälähdön omistaen voittonsa isälleen.

Debyytti Sauberilla 2018

Voitettuaan F2-sarjan mestaruuden 2017 nousi Leclerc kaudeksi 2018 formula ykkösiin Sauberille. Odotukset olivat kovat, ja monacolainen vastasi huutoon hienosti ajamalla upeasti kuudenneksi vasta neljännessä GP-startissaan Bakussa.

Charles Leclerc debytoi F1:ssä Sauberilla kaudella 2018.
Leclerc Sauberilla kaudella 2018. Kuva: Getty Images

Leclerc esitti läpi kauden upeita otteita. Hän päihitti kokeneen tallikaverinsa Marcus Ericssonin sekä aika-ajoissa että kilpailuissa selkeästi ollen useasti monta sijoitusta ruotsalaiskuskin edellä. Kauden päätteeksi hän oli kerännyt 39 MM-pistettä sijoittuen sarjataulukossa sijalle 13.

Erinomaiset otteet saivat Ferrarin vakuuttuneeksi miehen kyvyistä. Syyskuussa 2018 talli ilmoitti nostavansa Leclercin toiseksi kisakuljettajakseen kaudeksi 2019. Tilaa sai tehdä Kimi Räikkönen, joka siirtyi Leclercin tilalle Sauberille.

Ferrari-ura 2019-

22-vuotiaasta Leclercistä tuli nuorin Ferrari-kuljettaja sitten vuoden 1962 ja Ricardo Rodriguezin. Vähäisestä kokemuksestaan huolimatta Leclerc osoitti omaavansa kaikki taidot olla huippukuljettaja. Henkisen kovuutensa hän on osoittanut selättämällä henkilökohtaisessa elämässä kohtaamansa suuret murheet.

Leclerc ei välittänyt Ferrarin mainen ja fanien suosikin Kimi Räikkösen korvaamisesta koituneista paineista, vaan jo kauden toisessa osakilpailussa Bahrainissa hän nappasi paalupaikan. Voitto oli jo lähes varma, kunnes Ferrarin tekniikka petti kisan loppuvaiheessa.

Leclerc teki avausvuonnaan Ferrarilla muutamia virheitä, mutta muuten hän oli timanttisen kovassa iskussa. Hän nappasi kauden aikana seitsemän paalupaikkaa ollen tämän tilaston kuningas. Uran ensimmäinen voitto tuli syksyllä Belgiassa, minkä lisäksi hän juhli tifosien edessä myös Italian Monzassa.

Loppupisteissä Leclerc oli neljäs, päihittäen hienosti tallikaverinsa Sebastian Vettelin. Monacolainen riistikin monien papereissa tallin johtajan roolin itselleen, tuoden kaikille vakuuden hänen olevan tallin talismaani myös tulevilla kausilla.

Kausi 2020 oli vaikea Ferrarille. Leclerc sijoittui MM-pisteissä vasta kahdeksanneksi, mutta voitti tallikaverinsa Vettelin, joka oli vasta kolmastoista.

2021 Leclerc oli suurin piirtein samoilla sijoilla. Kertaalleen hän ylsi palkintopallille ja sijoittui lopulta MM-sarjassa seitsemänneksi.

Kaudella 2022 tilanne muuttui. Leclerc voitti kolme kisaa ja oli peräti kymmenen kertaa palkintopallilla. Kaiken kaikkiaan Leclerc keräsi 308 pistettä ja sijoittui MM-sarjassa toiseksi.

Viime kaudella Leclerc jäi jälleen MM-pisteissä kauemmas, nyt viidenneksi. Palkintopallille Leclerc ajoi kuusi kertaa, muttei voittanut kauden aikana yhtään kisaa.

Charles Leclercin palkka ja omaisuus

Charles Leclerc solmi joulukuussa 2019 jatkosopimuksen Ferrarin kanssa. Uusi sopimus pitää hänet Ferrarin riveissä kauteen 2024 asti. Leclerc tienaa uudesta sopimuksestaan yhdeksän miljoonaa euroa kaudessa.

Ensimmäinen Ferrari-sopimus oli arvoltaan 2,5 miljoonaa euroa vuodessa. Debyyttivuosi Sauberilla oli arvoltaan alle 500 000 euroa.

Charles Leclercin omaisuus

Leclerc on syntyperältään monacolainen, ja hän myös asuu kotimaassaan omistamassaan taloudessa. Lisäksi hän omistaa muun muassa Ferrarin 488 Pista -urheiluauton.

Lähteet: GazzettaExpress

Charles Leclercistä sanottua

– Varmasti tulevaisuudessa hän tulee saavuttamaan hyviä asioita.
Kimi Räikkönen korvaajastaan Leclercistä.

– Leclerc on Ferrarilla nälkäinen todistaakseen osaamisensa. Minun on varmistettava, että olen parhaassa vireessä.
Lewis Hamilton Leclercin haasteesta.

– Charles Leclerc on yksi lahjakkaimmista kuljettajista F1-sarjassa.
Ferrarin tallipäällikkö Maurizio Arrivabene Leclercin Ferrari-sopimuksen varmistuttua.

Hänen tekemisiään on jännittävä seurata. Uskon hänen pärjäävän erittäin hyvin.
Entinen tallikaveri Marcus Ericsson Leclercin Ferrari-siirrosta.

– Olen menettänyt Julesin, mutta minulla on Charles. Charles menetti isänsä, mutta hänellä on minut.
Jules Bianchin isä Philippe Bianchi Leclercistä.

Charles Leclercin kommentteja

– Olen tyhmä.
Leclerc sätti itseään ajettuaan seinänä Azerbaidzhanissa.

– Jos en ole tarpeeksi hyvä, Ferrari saa antaa minulle potkut.
Leclerc rehellisenä ennen kautta 2019.

– En ole ihmistyyppiä, joka hermoilee turhia.

– Sanomme nykyään ”hei” toisillemme F1-varikolla, mutta emme ole maailman parhaat ystävät.
Leclerc suhteestaan Max Verstappeniin.

– Bianchi oli erittäin tärkeä minulle. Isämme olivat parhaita kavereita ja perheemme olivat äärimmäisen läheisiä. Jules oli kuin mentori minulle. Hän oli myös erittäin läheinen ystävä, aivan kuin perhettä.
Leclerc Jules Bianchista.

 Jos jonain päivänä saan mahdollisuuden taistella mestaruuksista, teen kaikkeni voittaakseni ne mestaruudet, jotka hän ansaitsi.
Leclerc lisää Bianchista.

– Paalupaikan saavuttaminen oli minulle tunnepuolella kaikkein kovin paikka. Se oli ensimmäinen kerta, kun olen itkenyt. Itkin jo kypärä päässä.
Leclerc kertoo isänsä kuoleman aiheuttamasta tunnekuohusta.

– Olen aikuistunut ja näen asiat nyt täysin eri lailla. Tunnen yhä paineet, mutta 20 kertaa pienempinä. Isäni kuolema laittoi elämän täysin eri perspektiiviin, koska nyt tiedän, mikä on tärkeää.
Leclerc isänsä kuolesta.

Charles Leclerc somessa

Leclercillä on Twitter- ja Instagram-tilit.

Leclercin Twitter-tili