Charles Leclerc

Formula 1 -kuski Charles Leclerc, Ferrari
Charles Leclerc. Kuva: Getty Images

Charles Leclerc on monacolainen F1-kuski. Leclerc ajaa kaudella 2019 Ferrarilla, jossa hän korvaa Kimi Räikkösen. Leclerc oli edesmenneen F1-kuski Jules Bianchin hyvä ystävä ja Bianchi oli Leclercin kummisetä.

Tältä sivulta löydät tuoreimmat uutiset Leclercistä, miehen F1-tilastoja sekä lyhyen historiikin Leclercin urasta.

Sisällysluettelo

Charles Leclerc -uutiset

Ferrari vahvistaa: F1-tähtikuskille ankara rangaistus Brasilian GP:hen

Ferrari vahvisti BBC:lle monacolaiskuskinsa Charles Leclercin saavan kymmenen lähtöruudun rangaistuksen Brasilian osakilpailuun. Formulakauden toisiksi viimeinen kisaviikonloppu starttaa ensi perjantaina. Lauantaina ratkaistaan lähtöjärjestys sunnuntain kisaan aika-ajoilla,...

Vettel kehuu Leclerciä yhdestä ominaisuudesta – vain Valtteri Bottas voi yltää enää samaan tällä...

Ferrarin Sebastian Vettel jakoi tallikaverilleen Carles Leclercille vuolaat kehut tästä kaudesta Racefansin haastattelussa. Leclerc on varmistanut jo voiton Vettelistä kaksikon välisissä aika-ajotuloksissa, vaikka kautta...

Max Verstappen ja Charles Leclerc tulevia F1-hallitsijoita – Felipe Massa valitsi oman suosikkinsa

Entinen F1-kuljettaja Felipe Massa uskoo sarjan nuoruudentähtien Max Verstappenin ja Charles Leclercin taistelevan tulevaisuudessa MM-titteleistä. Entinen Ferrari-kuski uskoo tallin nykyisen kuljettajan Leclercin saattavan olla...

Henkilötiedot

Charles Leclerc
 • Syntymäaika: 16.10.1997 (22 vuotta)
 • Syntymäpaikka: Monaco
 • Pituus: 180 cm
 • Paino: 69 kg
 • Numero: 16
 • Talli: Ferrari
 • Kansallisuus: Monaco
 • Perhe: Isä Hervé (kuoli 2017), äiti, veljet Lorenzo ja Arthur

Leclercin F1-tilastoja

Perustilastot

Päivitetty USA:n GP:n jälkeen

 • Kisat: 40
 • Voitot: 2
 • Paalut: 7
 • Nopeimmat kierrokset: 4
 • Podiumit: 9
 • MM-pisteet: 288
 • MM-tittelit: 0
 • Muut mestaruudet: GP3 (2016), Formula 2 (2017),

Sijoitukset MM-taulukossa

VuosiTalliSijoitusPisteetGP-voitot
2018Sauber13.390

Lähteet: statsf1.com, Wikipedia

Leclercin kypärä

Leclercin kypärä kaudella 2018.

F1-kuski Charles Leclerc'n kypärä vuonna 2018
Charles Leclercin kypärä Sauberilla kaudella 2018. Kuva: Getty Images.

Charles Leclercin ura

Aiemmat vuodet ennen F1:stä

Leclercin lahjakkuus huomattiin kartingpiireissä, ja nuorukainen solmi nopeasti managerisopimuksen Nicolas Todtin kanssa vuonna 2011. Jean Todtin poika toimi vuosia Felipe Massan ja Jules Bianchin managerina.

Viimeisenä kartingvuonnaan 2013 Bianchi kävi lukuisia taisteluita Max Verstappenin kanssa KZ-luokassa. Kauden MM-lähdössä Verstappen voitti ja Leclerc sijoittui toiseksi.

Leclerc kipusi vuosi vuodelta korkeammalle formulahierarkiassa. Kaudella 2015 hän ajoi F3-sarjassa neljänneksi. Seuraavana vuonna edessä oli siirto GP3-sarjaan, josta tuli mestaruus. Vuonna 2017 hän voitti tärkeimmän kasvattuluokan, Formula 2:n mestaruuden.

Suhde Jules Bianchiin & isän menehtyminen

Leclerc tutusui nuoruudessaan itseään kahdeksan vuotta vanhempaan Jules Bianchiin. Kaksikosta tuli hyvät ystävykset, ja Bianchista tuli jopa Leclercin kummisetä.

Bianchi oli omalta osaltaan auttamassa Leclercin pääsyä Todtin manageritiimiin ja opastamassa tätä kilvanajon saloihin, kunnes Bianchi joutui häneltä lopulta hengen vieneeseen onnettomuuteen kauden 2014 Japanin GP:ssä.

Leclerc suri hyvän ystävänsä ja mentorinsa kuolemaa, mutta vielä suurempi takaisku koetti paria vuotta myöhemmin, kun Leclercin oma isä Herve Leclerc menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen vain päiviä ennen F2-sarjan kauden 2017 Bakun kisaviikonloppua. Leclerc voitti lauantain päälähdön omistaen voittonsa isälleen.

Debyytti Sauberilla 2018

Voitettuaan F2-sarjan mestaruuden 2017 nousi Leclerc kaudeksi 2018 formula ykkösiin Sauberille. Odotukset olivat kovat, ja monacolainen vastasi huutoon hienosti ajamalla upeasti kuudenneksi vasta neljännessä GP-startissaan Bakussa.

Charles Leclerc debytoi F1:ssä Sauberilla kaudella 2018.
Leclerc Sauberilla kaudella 2018. Kuva: Getty Images

Leclerc esitti läpi kauden upeita otteita. Hän päihitti kokeneen tallikaverinsa Marcus Ericssonin sekä aika-ajoissa että kilpailuissa selkeästi ollen useasti monta sijoitusta ruotsalaiskuskin edellä. Kauden päätteeksi hän oli kerännyt 39 MM-pistettä sijoittuen sarjataulukossa sijalle 13.

Erinomaiset otteet saivat Ferrarin vakuuttuneeksi miehen kyvyistä. Syyskuussa 2018 talli ilmoitti nostavansa Leclercin toiseksi kisakuljettajakseen kaudeksi 2019. Tilaa sai tehdä Kimi Räikkönen, joka siirtyi Leclercin tilalle Sauberille.

Ferrari-ura 2019-

22-vuotiaasta Leclercistä tulee nuorin Ferrari-kuljettaja sitten vuoden 1962 ja Ricardo Rodriguezin. Vähäisestä kokemuksestaan huolimatta Leclerc on osoittanut omaavansa kaikki taidot olla huippukuljettaja. Henkisen kovuutensa hän on osoittanut selättämällä henkilökohtaisessa elämässä kohtaamansa suuret murheet.

Ferrari on F1-sarjan merkittävin talli, joten myös paineet tulevat olemaan valtavat. Myöskään sarjan suosituimpiin kuljettajiin kuuluvan Räikkösen korvaaminen ei ole helppo pala. Leclercin tekemisiä tullaan seuraamaan erityisen tarkasti kaikkialla maailmassa.

Charles Leclercin palkka

Charles Leclerc tienaa vuonna 2019 ensimmäistä kertaa urallaan ajamisesta suuria summia. Kaksivuotinen sopimus Ferrarilla tuottaa hänelle yhteensä reilut viisi miljoonaa euroa. Vuosi Sauberilla oli arvoltaan alle 500 000 euroa.

Leclercin omaisuus

Leclerc on syntyperältään monacolainen, ja hän myös asuu kotimaassaan omistamassaan taloudessa. Lisäksi hän omistaa muun muassa Ferrarin 488 Pista -urheiluauton.

Lähteet: Gazzetta, Express

Charles Leclercistä sanottua

– Varmasti tulevaisuudessa hän tulee saavuttamaan hyviä asioita
Kimi Räikkönen korvaajastaan Leclercistä

– Leclerc on Ferrarilla nälkäinen todistaakseen osaamisensa. Minun on varmistettava, että olen parhaassa vireessä
Lewis Hamilton Leclercin haasteesta.

– Charles Leclerc on yksi lahjakkaimmista kuljettajista F1-sarjassa
Ferrarin tallipäällikkö Maurizio Arrivabene Leclercin Ferrari-sopimuksen varmistuttua

Hänen tekemisiään on jännittävä seurata. Uskon hänen pärjäävän erittäin hyvin
Entinen tallikaveri Marcus Ericsson Leclercin Ferrari-siirrosta

– Olen menettänyt Julesin, mutta minulla on Charles. Charles menetti isänsä, mutta hänellä on minut
Jules Bianchin isä Philippe Bianchi Leclercistä

Charles Leclercin kommentteja

– Jos en ole tarpeeksi hyvä, Ferrari saa antaa minulle potkut
Leclerc rehellisenä ennen kautta 2019

– En ole ihmistyyppiä, joka hermoilee turhia

– Sanomme nykyään ”hei” toisillemme F1-varikolla, mutta emme ole maailman parhaat ystävät
Leclerc suhteestaan Verstappeniin

– Bianchi oli erittäin tärkeä minulle. Isämme olivat parhaita kavereita ja perheemme olivat äärimmäisen läheisiä. Jules oli kuin mentori minulle. Hän oli myös erittäin läheinen ystävä, aivan kuin perhettä
Leclerc Jules Bianchista

 Jos jonain päivänä saan mahdollisuuden taistella mestaruuksista, teen kaikkeni voittaakseni ne mestaruudet, jotka hän ansaitsi
Leclerc lisää Bianchista

– Paalupaikan saavuttaminen oli minulle tunnepuolella kaikkein kovin paikka. Se oli ensimmäinen kerta, kun olen itkenyt. Itkin jo kypärä päässä
Leclerc kertoo isänsä kuoleman aiheuttamasta tunnekuohusta

– Olen aikuistunut ja näen asiat nyt täysin eri lailla. Tunnen yhä paineet, mutta 20 kertaa pienempinä. Isäni kuolema laittoi elämän täysin eri perspektiiviin, koska nyt tiedän, mikä on tärkeää
Leclerc isänsä kuolesta

Charles Leclerc somessa

Leclercillä on Twitter- ja Instagram-tilit.

Leclercin Twitter-tili

Leclercin Instagram-tili

@charles_leclerc