Lewis Hamilton on F1-sarjan moninkertainen maailmanmestari. Aivan viime vuosina kärkipaikalta pudonnut Hamilton on voittanut kuljettajien maailmanmestaruuden peräti seitsemän kertaa.

Hamilton debytoi formula ykkösissä kaudella 2007 McLarenilla. Ensimmäisen mestaruutensa Hamilton voitti toisella kaudellaan vuonna 2008. Kaudesta 2013 hän on ajanut Mercedeksellä.

Tältä sivulta löydät perustiedot, tilastot ja historiikin Hamiltonin F1-urasta sekä hänen palkkatietonsa ja omaisuutensa.

Näytä sisällysluettelo

Lewis Hamilton -uutiset

 

Henkilötiedot ja F1-tilastot

Lewis Carl Davidson Hamilton
 • Syntymäaika: 7.1.1985
 • Syntymäpaikka: Stevenage, Englanti
 • Pituus: 174 cm
 • Paino: 68 kg
 • Numero: 44
 • Talli: Mercedes
 • Kansallisuus: Iso-Britannia
 • Perhe: isä Anthony Hamilton, äiti, kaksi siskopuolta ja veli Nicolas Hamilton (kilpa-ajaja).

Hamiltonin F1-tilastoja

Perustilastot

Päivitetty kauden 2023 jälkeen

 • Kisat: 332
 • Voitot: 103
 • Paalut: 104
 • Nopeimmat kierrokset: 65
 • Podiumit: 197
 • MM-pisteet: 4 639,5
 • MM-tittelit: 7
 • Muut mestaruudet: Formula Renault UK (2003), Formula 3 Euro Series (2005), Master of Formula 3 (2005), GP2 Series (2006)

Hamiltonin F1-ennätykset

Ennätykset

Tilanne kauden 2023 jälkeen

 • Eniten paalupaikkoja: 104
 • Eniten MM-pisteitä: 4 639,5
 • Eniten peräkkäisiä pistesijoja: 48

Sijoitukset MM-taulukossa

VuosiTalliSijoitusPisteetGP-voitot
2023Mercedes3.2340
2022Mercedes6.2400
2021Mercedes2.387,58
2020Mercedes1.34711
2019Mercedes1.41311
2018Mercedes1.40811
2017Mercedes1.3639
2016Mercedes2.38010
2015Mercedes1.38110
2014Mercedes1.38411
2013Mercedes4.1891
2012McLaren4.1904
2011McLaren5.2273
2010McLaren4.2403
2009McLaren5.492
2008McLaren1.985
2007McLaren2.1094

Lähteet: statsf1.comWikipedia

Lewis Hamiltonin F1-auto kaudella 2024

Ei vielä julkistettu.

Lewis Hamiltonin kypärä

Hamiltonin kypärä kaudella 2024

Ei vielä julkistettu.

Aiempia Hamiltonin kypäriä

Hamilton on muokannut kypäräväritystään jonkin verran Mercedes-vuosiensa aikana. Takavuosina hänen keltainen kypäränsä kunnioitti F1-legenda Ayrton Sennaa, sittemmin Hamilton on kertonut löytäneensä oman tyylinsä.

Hamiltonin kypärä kaudella 2020. Kuva: Getty Images.

Hamiltonin aiempaan kypärään oli kirjoitettu ”Still I Rise”, elämänviisaus, josta Hamilton kertoo saavansa voimaa vaikeina hetkinä. Kypärän takaosasta löytyy myös iso kuva Jeesuksesta.

Hamiltonin kypärä kaudella 2019. Kuva: Getty Images.
Lewis Hamiltonin kauden 2007 kypärä kunnioitti Ayrton Sennaa.
Hamiltonin kypärä kaudella 2007. Väritys pysyi samana läpi McLaren-vuodet 2007-2012. Kuva: Getty Images
Lewis Hamiltonin kypärä Mercedeksellä kaudelta 2013.
Hamiltonin kypärä vuonna 2013. Mercedes-siirto muokkasi kypärän ulkonäköä. Kuva: Getty Images
Lewis Hamiltonin kypärä vuonna 2015.
Hamiltonin kypärä kaudella 2015. Kuva: Getty Images
Lewis Hamiltonin kultainen kypärä kaudelta 2018.
Hamiltonin kypärä kauden 2018 päätösosakilpailussa Abu Dhabissa. Getty Images

Lewis Hamiltonin yksityiselämä

Hamilton viettää formulakisojen ulkopuolella vauhdikasta jetset-elämää, eikä hän aristele tuoda sitä esille sosiaalisen median tileillään.

Hamilton viihtyy eri alojen julkkisten kanssa erilaisissa seurapiiritapahtumissa. Hän on kiinnostunut erityisesti muodista, musiikista ja luonnonsuojelusta. Hänet onkin nähty useaan kertaan erilaisissa näiden alojen seurapiiritapahtumissa.

Lewis Hamilton ja isä Anthony Hamilton.
Lewis Hamilton ja isä Anthony Hamilton. Kuva: Getty Images

Hamilton on ilmoittanut jättäneensä lihansyönnin eettisistä syistä. Omien sanojensa mukaan Hamilton on nykyään vegaani.

Hamiltonilla oli uransa alkuaikoina on-off-suhde poptähti Nicole Scherzingerin kanssa. Vuosia kestänyt parisuhde eri käänteineen oli varsinkin brittilehdistön suosikkiaiheita. Pari päätyi lopulliseen eroon vuonna 2015. Sen jälkeen Hamilton ei ole tuonut rakkauselämäänsä julkisuuteen.

Hamiltonin veli Nicolas Hamilton on CP-vammainen, mikä vaikuttaa hänen fysiikkaansa. Usein veljeään Lewistä F1-kisoissa kannustamassa oleva Nicolas on vammastaan huolimatta luonut itsekin uraa kilpa-autoilijana.

Hamiltonin isä Anthony Hamilton toimi miehen F1-uran alkuaikoina poikansa managerina ja asioidenhoitajana. Kaksikon välille syntyi välirikko Hamiltonin erotettua isän tehtävästään. Suhde on korjaantunut myöhemmin, mutta Anthony on ottanut etäisyyttä F1-maailmaan.

Hamiltonin tatuoinnit

Hamiltonin kehoa peittävät lukuisat tatuoinnit. Miehen selkää koristaa iso risti koristeltuna enkelinsiivin ja tekstin ”Still I Rise”. Inspiraation tälle tatuoinnille Hamilton on kertonut saaneensa räppäri Tupacilta.

Lewis Hamiltonin tatuointeja.
Lewis Hamilton ja selkää koristava iso risti. Kuva: Getty Images

Hamiltonin rintaa koristaa kuva karjuvasta leijonasta. Hamilton on nimennyt tämän suosikkitatuoinnikseen, sillä se kuvastaa hänen persoonaansa. Hieman alempaa rinnasta löytyy myös kuva kompassista.

Lisäksi Hamiltonin kehosta löytyy lukuisia tekstejä ja kuvia miehen perheeseen ja lähipiiriin liittyen.

Hamilton erilaisissa kohuissa ja skandaaleissa

Hamilton oli varsinkin uransa alkuvaiheissa useasti otsikoissa sekä radalla että yksityiselämässä sattuneiden asioiden johdosta.

Jo ensimmäisenä vuonnaan McLarenilla 2007 Hamilton oli osallisena yhdessä F1-historian suurimissa skandaaleissa. Lue lisää vakoiluskandaalista täältä.

Hamilton on ollut napit vastakkain useamman kuljettajan kanssa uransa aikana. Fernando Alonson kanssa välit tulehtuivat 2007, Felipe Massan 2011. Välit ovat kuitenkin parantuneet vuosien myötä.

Kauden 2009 avauskilpailussa Australiassa Hamilton hylättiin ja McLaren tuomittiin ehdolliseen kilpailukieltoon FIA:n saatua selville heidän antaneen väärän todistuksen kilpailun aikana sattuneesta tilanteesta, jonka seurauksena Hamilton hyötyi radalla.

Kaudella 2012 Hamilton suututtui McLarenin hänen jaettua salaista telemetriatietoa Twitter-tilillään. Sosiaalisessa mediassa Hamilton on aiheuttanut pienimuotoisia kohuja myös siviilielämän puolella. Hamilton poisti jouluna 2017 kaiken Instagram-sisältönsä hänen jouduttua myrskyn silmään siskonpojalleen antamiensa kommenttien johdosta. Hamilton totesi videolla, etteivät pojat saa pukeutua mekkoihin.

Hamiltonin paikoin myrskyisä on-off-suhde Nicole Scherzingerin kanssa säilyi tabloidimedian kestoaiheena vuosia.

Lewis Hamiltonin ura

Aiemmat vuodet ennen F1:stä

Lewis Hamilton kiinnitettiin jo nuorena McLaren-tallin organisaatioon. Tarinan mukaan 10-vuotias Hamilton marssi rohkeasti brittitallin päällikön Ron Dennisin luokse palkintogaalassa esittäytyen ja kertoen haluavansa ajaa joku päivä tallin autolla.

Dennis vaikuttui nuorukaisen rohkeudesta. Hänestä tuli McLaren-tallin juniorikuljettaja 1998. Voitettuaan GP2-sarjan mestaruuden 2006 Hamilton nousi formula ykkösiin McLarenin kuljettajana.

McLaren-vuodet 2007-13

Hamiltonin F1-ura lähti käyntiin upeasti. Britti nousi palkintopallille jo uransa ensimmäisessä osakilpailussa. Podiumputki kesti peräti kauden yhdeksän ensimmäistä kisaa, sisältäen kaksi voittoa.

Vaikka radalla McLaren oli hurjassa iskussa, oli talli kaaoksessa Hamiltonin ja hallitsevan maailmanmestarin Fernando Alonson välien tulehduttua. Kaksikon riitely vei myös koko tallin kaaokseen. Talli tuomittiin sadan miljoonan dollarin sakkoihin vakoiluskandaalin seurauksena. Lue lisää aiheesta täältä.

Lewis Hamilton, McLaren
Lewis Hamilton McLarenilla keltaisessa kypärässään. Kuva: Getty Images

Hamilton oli matkalla maailmanmestaruuteen, mutta brittikuljettaja mokasi karmealla tavalla kauden päätöskisat. Kiinassa hän ajoi ulos varikkosuoralla ja kauden päätöskisassa Brasiliassa hän töpeksi lähdön, elektroniikkavian pudottaessa hänet myöhemmin kauaksi kärkisijoilta. Maailmanmestaruuden vei lopulta Kimi Räikkönen. Lue lisää Hamiltonin mokailusta täältä.

Hamilton jatkoi vahvoja otteita seuraavalla kaudella, ja jännittävä MM-taistelu venyi jälleen kauden päätöskilpailuun Brasiliaan. Hamilton näytti menettävän jälleen MM-tittelin ratkaisuhetkillä, mutta hän onnistui nousta mestaruuden ratkaisseelle sijoitukselle viimeisen kierroksen viimeisessä mutkassa. Lue kaikkien aikojen MM-ratkaisusta tarkemmin täältä.

Hamilton napsi tasaisesti voittoja läpi McLaren-uransa. Epäluotettavuus ja muutamat omat virheet veivät Hamiltonilta MM-saumat 2010 ja 2012, ja jälkimmäisen kauden tuottamat pettymykset saivat hänet etsimään uusia ratkaisuja. Edessä oli siirto Mercedekselle, joka teki vasta tuloaan F1-sarjan huipulle.

Mercedes-vuodet 2013-

Monet pitivät Hamiltonin siirtoa Mercedekselle omituisena, sillä McLaren oli sarjan ehdottomia huipputalleja, kun taas Mercedes ei ollut pystynyt nousemaan kärjen haastajaksi muutamaa väläytystä lukuun ottamatta. Hamilton aisti kuitenkin tulevien sääntömuutosten olevan Hopeanuolen puolella.

Tässä hän oli täysin oikeassa. F1-sarjan siirtyessä kaudella 2014 V6-turbohybrideihin on Mercedes hallinnut sarjaa mielin määrin. Hamilton on ylivoimaisesti eniten V6-aikakauden osakilpailuja, nousten lajilegendaksi.

Hamilton ajoi ensimmäiset Mercedes-kautensa yhdessä lapsuusvuosien kilpakumppanin ja ystävänsä Nico Rosbergin kanssa. Kaksikon välit viilenivät kuitenkin nopeasti, ja sivalluksia nähtiin molempien kuljettajien toimesta sekä lehdistössä että radalla.

Lewis Hamiltonin ja Nico Rosbergin välit Mercedeksellä olivat viileät.
Lewis Hamilton ja Nico Rosberg. Kuva: Getty Images

Hamilton vei nimiinsä kaksi ensimmäistä MM-taistoa, mutta Rosberg onnistui nappaamaan kauden 2016 tittelin itselleen. Tämän jälkeen hän vetäytyi kaikkien yllätykseksi F1-sarjasta, mikä on tuntunut vain vahvistaneen Hamiltonia. Uudet tallikaverit eivät ole samalla tavalla päässeet Hamiltonin ihon alle.

Viime vuosien dominanssi on nostanut Hamiltonin lukuisten merkittävien tilastojen kärkimieheksi. Englantilainen muun muassa voitti maailmanmestaruuden neljä kertaa peräkkäin, kunnes putki katkesi kaudella 2021. Kahteen viime kauteen Hamilton ei ole voittanut yhtään osakilpailua.

Suomalaisessa valmennuksessa

Hamilton on luottanut vuosia suomalaisosaamiseen fyysisessä valmennuksessa. McLaren-aikoinaan hän sai oppia ja apua tallin lääkäriltä Aki Hintsalta. Hamilton arvosti ja kunnioitti Hintsaa syvästi, ja miehen kuoleminen syöpään oli hänelle kova paikka.

Hintsan kautta Hamilton on tehnyt yhteistyötä suomalaisten kuntovalmentajien kanssa. McLaren-vuosinaan 2011-2012 hänen fysiikastaan piti huolta Antti Vierula.

Myöhemmin Mercedeksellä pestiä hoiti kolmen kauden ajan Ville Vihola. Viime vuodet tehtävää on hoitanut Angela Culle.

Lewis Hamiltonin palkka ja omaisuus

Tämänhetkinen sopimus Mercedeksen kanssa takaa hänelle 45 miljoonan euron vuositulot. Aiempi sopimus oli arvoltaan 35 miljoonaa euroa. Vuonna 2015 Hamiltonista tuli parhaiten palkattu brittiurheilija.

McLaren-vuosinaan Hamilton tienasi reilut kymmenen miljoonaa euroa kaudessa.

Lewis Hamiltonin omaisuus

Hamilton on sijoittanut valtavaa omaisuuttaan erilaisiin asuntoihin, autoihin ja luksustuotteisiin. Hän omistaa muun muassa noin 15 miljoonan euron kartanon Lontoossa. Lisäksi miehellä on asuntoja ainakin New Yorkissa ja Monacossa. Tammikuussa 2019 hän osti toisen asunnon New Yorkista 35 miljoonan euron hintaan (uutinen).

Hamilton omistaa myös oman jetset-lentokoneen, jonka kyydissä hän matkustaa kisoihin ja omiin menoihinsa ympäri maailmaa.

Hamilton on joko saanut tai hankkinut itselleen lukuisia superautoja työnantajiensa Mercedeksen ja McLarenin valikoimista. Lisäksi hän omistaa harvinaisen Pagani Zonda 760RS -auton, joita on valmistettu maailmassa vain 13 kappaletta. Auton hinnaksi on arveltu noin puolitoista miljoonaa euroa.

Hamilton ja moottoripyörävalmistaja MV Augusta tekevät läheistä yhteistyötä. Hamilton on auttanut suunnittelemaan italialaismerkille F4 LH44 -mallin, joita on valmistettu maailmassa vain 44 kappaletta. Hamilton sai itselleen yhden 60 000 euron hintaiseksi arvioiduista moottoripyöristä.

Lähteet: ForbesExpress New Atlas

Lewis Hamiltonista sanottua

– Hän on yksi lajin historian parhaista kuljettajista.
Fernando Alonso

– Hän voi rikkoa vielä kaikki ennätykset F1-sarjassa.
Ex-tallikaveri Nico Rosberg

– Media vaikutti todella paljon Hamiltonin tekemisiin.
Rosberg

– Emme juttele paljoakaan lehdistötilaisuuden ulkopuolella.
Sebastian Vettel suhteestaan Hamiltoniin

Lewis Hamiltonin kommentteja

Te olette parhaat fanit maailmassa!
Hamiltonin vakiohuudahdus yleisölle kilvanajon jälkeisessä haastattelussa.

Monet odottavat minun epäonnistuvan. Niinpä minä odotan minun voittavan.

Isäni halusi taata meille lapsille paremman elämän. Siksi en halunnut tuottaa hänelle koskaan pettymystä.
Hamilton päättäväisyydestään nousta autourheilumaailman huipulle.

Lewis Hamilton somessa

Hamilton on aktiivinen käyttäjä sosiaalisessa mediassa. Varsinkin Twitterissä ja Instagramissa brittikuski päivittää tiuhaan tahtiin elämästään.

Hamilton poisti kaiken sisältönsä Instagram-tililtään loppuvuodesta 2017 hänen jouduttua kohuun tekemisistään. Hamilton kuvasi videon, jossa hän naureskeli mekkoon pukeutuneelle siskonpojalleen.

Hamiltonin Twitter-tili