Red Bull -tähti Max Verstappenin sopimuksesta on tihkunut mielenkiintoisia lisätietoja, uutisoi motorsport.com.

Monet ovat ihmetelleet hollantilaistähden puheita mahdollisesta lähdöstä energiajuomatallista, vaikka hänen sopimuksensa pitäisi kantaa aina kauden 2028 loppuun saakka. Tällaiset spekulaatiot käynnistyivät hieman yli viikko sitten ajetun Saudi-Arabian GP:n yhteydessä, kun mediassa alettiin myllyttämään Red Bull -pomo Helmut Markon mahdollisella syrjäyttämisellä.

Taustalla oli epäily siitä, että Marko olisi ollut mukana tietovuotojupakassa, joka löi jälleen lisää vettä myllyyn Red Bullin tallipäällikön Christian Hornerin ahdistelukohuun liittyen. Tämän tultua ilmi Verstappen ilmoittikin nopeasti, että jos Marko lähtee, niin hollantilaislähden voi odottaa poistuvan samalla oven avauksella. F1-sopimukset ovat yleensä tiukkoja ehtoineen, eikä kuskit niistä noin vain pysty luistamaan, jos siltä tuntuu.

Toisinaan pahveihin merkataan sopimuskohtia, jotka mahdollistavat ulospääsyn. Se voi liittyä puolin ja toisin kuskin tai tallin suorituskykyyn tai Lewis Hamiltonin tapaan optioihin, joita hyödynnetään ulospääsyssä, kuten britti tekikin allekirjoittaessaan Ferrari-sopimuksen ensi kaudeksi.

Verstappenin sopimuksessa taas annetaan ymmärtää olevan kohdan, jonka mukaan hän on vapaa lähtemään, mikäli tallin johtoportaassa tapahtuu tiettyjä muutoksia. Hollantilaistähden osalta se tarkoittanee etenkin hänen kommenttiensa perusteella sitä, että jos Marko työnnetään sivuun, on Verstappenilla myös mahdollisuus siirtyä muualle.

Verstappen ja Marko ovat läheisiä ystävyksiä. Artikkeli jatkuu.
Kuva: Getty Images

Motorsportin lähteiden mukaan mielenkiintoiseksi Verstappenin tapauksen tekee se, ettei sitä ollut kolminkertaisen mestarin alkuperäisessä sopimuksessa, joka allekirjoitettiin jo vuonna 2022, vaan siihen kerrotaan tehdyn hiljattain lisäyksen.

Vieläkin mielenkiintoisemmaksi asian tekee se, että tämä lisäys olisi tehty yksipuolisesti Verstappenin, Markon sekä hänen isänsä Jos Verstappenin johdolla ilman muuta Red Bullin F1-tallin johtoa, kuten esimerkiksi Horneria. Tämän kerrotaan olevan mahdollista siitä syystä, että Marko on toinen energiajuomatallin johtajista, joten hänellä on oikeus toimia omasta puolestaan. Edellä mainitut tekijät selittäisivätkin myös yhtäkkisen Hornerin sekä Markon vastakkainasettelut.

Tällaisen sopimuskohdan ymmärretään olevan jo yleisessä tiedossa varikolla etenkin sen jälkeen, kun spekulaatiot Verstappenin tulevaisuudesta käynnistyivät. Red Bull ei ole kommentoinut asiaa, mutta sen olemassaolo kielisi siitä, että Marko ja Verstappen yrittävät viimeiseen saakka puolustaa yhdessä itävaltalaisen tonttia. Red Bull on tällä hetkellä jälleen niin ylivoimainen radalla, että Verstappenin lähtöhuhut ovat tuntuneet hulluilta, mutta tällä ei ole loppupeleissä niin suurta merkitystä hollantilaiselle hänen hiljattain antamiensa kommentien perusteella.

– Loppupeleissä kyse on suhteista ja kommunikaatiosta tallissa. Jos tiimistä katoaa sinulle tärkeitä asioita, niin asiat ei siinä tapauksessa toimisi. Olen aina ollut avoin sen suhteen, joten he kaikki tietävät sen, sanoi Verstappen.

LUE LISÄÄ