Japanin GP:n toiset vapaat harjoitukset eivät tarjonneet juurikaan ratatapahtumia perjantaina.

Suurimpana syypäänä tähän oletettiin olevan epävakaat olosuhteet, mutta myöhemmin vähäisiä kierrosmääriä selittikin hiljattain uusittu rengassääntö.

Viime kaudella talleilla oli käytössään neljä välikelin- ja kaksi täyden sadekelin rengassettiä per kuljettaja kisaviikonlopuksi käytössään. Tälle kaudelle molempia settejä annettiin yksi lisää, joka kuulostaa hyvältä, mutta tässä kohtaa astuu käytäntöön uuden rengassäännön erikoisuus.

Vielä viime kaudella, jos perjantain jompi kumpi- tai molemmat harjoitukset ajettiin sateella, saivat tallit tämän jälkeen ylimääräisen rengassetin Pirelliltä, mutta tällä kaudella enää ei. Tämä tarkoitti käytännössä ilmaista rengassarjaa, joten tiimien ei tarvinnut murehtia settien käytöstä sadekelin harjoituksissa.

Perjantaina Suzukassa tallit eivät halunneet käyttää uusia välikelin rengassettejään, jotta mahdollisesti sateisissa aika-ajoissa tai kilpailussa heillä olisi mahdollisimman paljon tuoretta sadekelin pyörää jäljellä. Niin sanotulla ilmaisella rengassetillä tätä ongelmaa ei olisi ollut. Tämä turhautti muun muassa Mercedes-kuljettaja Lewis Hamiltonia.

– Se on sääli, ettemme saanut ajettua. He ovat muuttaneet rengassääntöä siten, ettei kukaan mene ajamaan välikelin pyörillä, eikä siinä ole mitään järkeä, kommentoi Hamilton motorsportille.

Tästä ehdittiin jo osoittaa syyttävää sormea F1-sarjan rengastoimittaja Pirellin suuntaan, mutta italialaisvalmistajan johtavan insinöörin Simone Berran mukaan heillä ei ole mitään tekemistä sääntömuutoksen kanssa.

– Kaikki tallit äänestivät asiasta yhdessä FIA:n ja F1-sarjan kanssa, sanoo Berra.

– Nykyään tallit eivät palauta käytettyä settiä välikelin pyöriä käytön jälkeen, kuten viime vuonna. Joten etenkin tällaisella korkean kuluman radalla ja mahdollisesti sateisen kisan johdosta suurin osa päätti jättää niitä käyttämättä, analysoi Pirelli-insinööri.

Ainoastaan Racing Bulls -talli ajoi välikelin renkaalla enemmän kuin ulos- ja sisäänmenokierroksen perjantain toisessa harjoituksessa. Berra kertoi vielä heidän käyvän keskusteluja tulevaisuuteen liittyen, jotta autot saataisiin radalle vastaavissa tilanteissa. Miehellä itsellään oli jo idea valmiina.

– He voivat pitää viisi settiään, mutta jos sessio on ”julistettu” märäksi, niin silloin on pakko palauttaa yksi välikelin setti. Siinä tapauksessa ei olisi mitään järkeä olla käyttämättä sitä, tuumasi Berra.

LUE MYÖS