F1-sarjan kokenein kuljettaja Kimi Räikkönen on yksi maailman suosituimmista F1-kuskeista. Maailmanmestaruuden Räikkönen voitti Ferrarila 2007. Räikkönen ajaa kaudet 2019 ja 2020 Alfa Romeolla.
Tältä sivulta löydät tuoreimmat uutiset Räikkösestä, palkkatiedot, F1-tilastoja ja lyhyen historiikin hänen urastaan. Lisäksi voit lukea Räikkösen tunnetuimpia lausahduksia ja mitä muut F1-henkilöt ovat hänestä sanoneet.
Formula 1 -talli Alfa Romeo julkistaa ensi vuoden autonsa Puolassa Motorsport-sivuston mukaan. Kilpuri on määrä julkaista 22. helmikuuta.
Sveitsiläistallin valintaa Puolasta ei voida pitää yllätyksensä,...
ESPN pyysi F1-kuljettajia äänestämään kauden kymmenestä parhaasta kuskista. Listalle ei yltänyt lopulta lainkaan suomalaisia.
Listan ensimmäiselle sijalle pääsi itseoikeutetusti jo seitsemännen maailmanmestaruutensa tänä vuonna varmistanut...
Kimi Räikkösen toiset vapaat harjoitukset koki ennenaikaisen päätöksen, kun jäämiehen kilpuri syttyi tuleen session loppupuolella. Sessio jouduttiin pysäyttämään keskeytyksen johdosta.
Räikkönen oli juuri lähtemässä toisen...
Lähes kolme tuntia kestänyt Bahrainin osakilpailu saatiin vihdoin päätökseen, kun Lewis Hamilton ohitti ruutulipun turva-auton takana. Kilpailu keskeytettiin avauskierroksella, kun Romain Grosjean ajoi pahasti seinään.
Toiminta ei suinkaan...
Alfa Romeon F1-tähti Kimi Räikkönen kertoi Mail Online -julkaisulle pitävänsä yhä formulakuskin työstä, mutta vihaavansa ammattiin kuuluvaa mediahuomiota.
"Jäämiehen" lempinimestään tunnettu suomalaiskonkari on aina vastaillut...
F1-konkari Kimi Räikkönen vakuutti Mail Onlinen haastattelussa vähät välittävänsä kriitikoidensa mielipiteistä.
Autourheilun kuninkuusluokan kokeneinen kuljettaja Räikkönen on ollut aina kulttisuosikki fanien keskuudessa lakonisen vähäsanaisen luonteensa...
Räikkösen kypärä kaudella 2019. Kuva: Getty Images
Räikkösen kypärät suunnittelee ja maalaa suomalainen Uffe Tagström. Räikkönen on uusinut kypärävärityksensä lähes joka vuosi.
Jokaisesesta kypärästä löytyy Räikkösen oma Iceman-logo sekä hänen ajonumeronsa 7 maalattuna huomaamattomaksi osaksi kypärää.
Räikkösen kypärän takaosasta löytyvät kuljettajan lasten, Robinin ja Riannan, nimet.
Aiempia Räikkösen kypäriä
Kimi Räikkösen kypärä vuodelta 2001. Kuva: Getty Images Räikkösen kypärä vuonna 2005. Kuva: Getty Images Räikkösen kypärä kaudella 2008. Kuva: Getty Images Räikkösen kypärä vuodelta 2012. Iceman-logo hyvin nähtävillä. Kuva: Getty Images Räikkösen erikoisväritteinen kypärä Monacossa vuonna 2013 kunnioitti James Huntia. Kuva: Getty Images Räikkösen kypärä kaudella 2018. Kuva: Getty Images
Kimi Räikkösen ura
Aiemmat vuodet ennen F1:iä
Räikkönen ajoi vuosia kartingia napsien lukuisia voittoja ja titteleitä. Vuonna 1999 hän siirtyi kilpailemaan Englantiin Formula Renault -sarjaan.
Räikkönen sai nopeasti juonen päästä kiinni, voittaen ensiksi talvisarjan ja kaudella 2000 peräti seitsemän kilpailua kymmenestä. Lahjakkuus ei jäänyt huomaamatta, ja suomalaisen managerit David ja Steve Roberts hankkivat hänelle F1-testin Sauberin autolla syksyllä 2000.
Testit vakuuttivat tallipäällikkö Peter Sauberin solmimaan sopimuksen vasta kourallisen alemman formulaluokan kisoja ajaneen Räikkösen kanssa. Ennen F1-sarjaan pääsyä Räikkösen täytyi saada itselleen vielä superlisenssi. Se myönnettiin poikkeusluvalla.
Debyytti Sauberilla 2001
Räikkösen ensimmäinen F1-kausi 2001 sujui Sauberilla. Kuva: Getty Images
Kimi Räikkönen aloitti F1-uransa vuonna 2001 Sauberilla. Räikkönen ajoi pisteille heti uransa ensimmäisessä GP-startissa ollen lopputuloksissa kuudes. Lisäksi hän oli kauden aikana kahdesti neljäs ja kerran viides.
Upea debyyttikausi vakuutti kaikki Räikkösen lahjakkuudesta. Sarjan kärkitalleihin kuuluneen McLarenin etsiessä uutta kuljettajaa sarjasta poistuvan Mika Häkkisen tilalle palkkasi tallipäällikkö Ron Dennis hänet. Myös Ferrarin tiedettiin olleen kiinnostuneita Räikkösestä.
McLaren-vuodet 2002-2006
Räikkösen McLaren-vuodet nostivat hänet sarjan eliittikuljettajien joukkoon, mutta ajanjaksosta muistetaan mestaruuksien lipeämiset kaluston epäluotettavuuden vuoksi.
Räikkönen vauhdissa McLarenilla kaudella 2002. Kuva: Getty Images
McLaren-ura käynnistyi hienosti palkintopallisijoituksella kauden 2002 avauskisassa, mutta muuten vuosi oli vaikea. Keskeytykset seurasivat toisiaan, ja Ranskan GP:ssä Räikkönen menetti voiton vain muutamaa kierrosta ennen ruutulippua ajettuaan öljyyn ja Michael Schumacherin luikahdettua hänen edelleen.
Kaudella 2003 Räikkönen nappasi uransa ensimmäisen voiton Malesian GP:ssä taistellen maailmanmestaruudesta tiukasti Schumacheria vastaan. Lopulta Ferrarin saksalaistähti voitti mestaruuden kahden pisteen erolla. Räikkönen voitti kauden aikana vain yhden kisan, mutta hän nousi palkintopallille peräti kymmenen kertaa. Pari katkeraa keskeytystä vei häneltä tukun pisteitä, joten mestaruus olisi ollut otettavissa.
Seuraava vuosi oli jälleen täynnä tekniikkamurheista johtuneita keskeytyksiä. Kauden valopilkkuna oli Belgian GP:n voitto hienon ajon päätteeksi.
Kautta 2005 pidetään Räikkösen uran parhaana. Suomalainen oli kauden nopein kuljettaja, mutta auton ja ennen kaikkea Mercedeksen moottorin epäluotettavuus vei häneltä monta voittoa ja pistesijoitusta. Räikkönen voitti kauden aikana seitsemän kilpailua, kruununa legendaarisen Monacon GP:n. MM-pisteissä hän oli toinen Fernando Alonson jälkeen.
Räikkönen tuulettaa Japanissa 2005. Kuva: Getty Images
Lisäksi kaudesta muistetaan Japanin GP, jossa Räikkönen nousi voittoon viimeisen kierroksen ohituksellaan. Kilpailua pidetään Räikkösen uran parhaimpana, nousihan hän voitajaksi lähdettyään matkaan ruudusta 17.
Viimeiseksi jäänyt McLaren-kausi 2006 ei tuottanut Räikköselle yhtäkään osakilpailuvoittoa. Syksyllä julkaistiin pitkään spekuloitu sopimus Ferrarilla. Sopimus teki Räikkösestä kauden 2007 parhaiten palkatun kuljettajan.
Mistä tulee lempinimi Iceman?
Lempinimen ”Iceman”, ”Jäämies”, antoi Räikköselle tämän McLaren-aikainen tallipäällikkö Ron Dennis.
Legendaarinen tallipomo kutsui jo Räikkösen edeltäjää Mika Häkkistä kyseisellä lempinimellä, mutta huomattavasti maanmiestään vakavailmeisemmän ja tunteensa visusti televisiokameroiden edessä piilotelleen Räikkösen kohdalla lempinimi vakiintui häneen nopeasti.
Ferrari-vuodet 2007-2009
Ferrari-ura käynnistyi Räikkösen osalta upeasti, kun hän ajoi paalulta voittoonensimmäisessä kilpailussaan tallin riveissä.
Jännittävä ja tasainen kausi huipentui lopulta sensaatiomaiseen maailmanmestaruuteen, kun Räikkönen nousi lähes mahdottoman oloisesta takaa-ajoasemasta maailmanmestaruuteen ohi McLaren-kaksikon Alonson ja Lewis Hamiltonin.
Räikkönen tuulettaa maailmanmestaruuttaan Brasiliassa 2007. Kuva: Getty Images
Vielä kaksi kisaa ennen kauden päättymistä Räikkönen oli 17 pistettä Hamiltonia perässä, kun voitosta sai tuolloin kymmenen MM-pistettä. Räikkönen vei nimiinsä Kiinan GP:n Hamiltonin sorruttua alokasmaiseen virheeseen varikkosuoralla.
Kauden päätöskisassa Brasiliassa Räikkönen ajoi voittoon, paineiden alla murtuneen Hamiltonin töpeksiessä ensiksi startin ja myöhemmin auton elektroniikan temppuilun pudottaessa hänet kauaksi kärkisijoista.
Uskomattomien vaiheiden jälkeen Räikkönen vei kauden 2007 maailmanmestaruuden lopulta yhden pisteen erolla Hamiltoniin ja Alonsoon nähden. Kyseessä on yksi F1-historian upeimmista nousuista maailmanmestaruuteen.
Kausi 2008 käynnistyi Räikkösen osalta mukavasti, mutta kauden edetessä hänen suoritustasonsa hiipui. Tallikaveri Felipe Massan noustua tallin ykköskuljettajaksi joutui mestaruussaumansa menettänyt Räikkönen toimimaan loppukauden brasilialaisen kakkoskuljettajana. Lisäksi varsinkin italialaismedia kritisoi rajusti Räikköstä motivaation puutteesta.
Räikkönen ja kauden 2009 Ferrari. Kuva: Getty Images
Seuraavan kauden Ferrari oli epäonnistunut auto, eivätkä Räikkönen sen paremmin kuin Massakaan pystyneet alkukaudesta ihmetekoihin. Samalla voimistuivat puheet Räikkösen korvaamisesta tallissa.
Massan loukkaannuttua kauden puolivälissä nousi Räikkösen suoritustaso kertaheitolla. Loppukaudesta Räikkönen voitti Belgiassa napaten neljännen voittonsa kuljettajien suosikkiradalla. Huolimatta hienosta loppukiristä Räikkönen menetti paikkansa tallissa Alonsolle kaudeksi 2010.
Rallin MM-sarjassa 2010-2011
Räikkönen neuvotteli hetken McLarenin kanssa, mutta Ferrarin estäessä sopimuksensynnyn siirtyi Räikkönen suuren intohimonsa, rallin pariin.
Räikkönen oli osallistunut Suomen MM-ralliin jo 2009 ollessaan vielä Ferrarin kuljettaja. F1-maailman jäätyä taakse ilmoittautui Räikkönen mukaan rallin MM-sarjaan kaudeksi 2010.
Citroenin WRC-autoa ohjastanut Räikkönen säväytti avauskaudellaan, mutta vuotta leimasivat lukuisat ajovirheet ja keskeytykset. Kauden kruununa oli sijoittuminen peräti viidenneksi Turkin MM-rallissa. Yhteispisteissä Räikkönen oli tulokaskaudellaan kymmenes.
Seuraavana vuonna Räikkönen jatkoi WRC-ajoja, mutta mielenkiinto kohdistui myös muihin sarjoihin. Räikkönen kävi kokeilemassa taitojaan NASCAR-sarjassa, mutta samalla mielessä kypsyi halu palata takaisin formula ykkösiin.
Lotus-vuodet 2012-13
Räikkönen palasi välivuosiensa jälkeen takaisin F1-maailmaan liittyen Lotus-talliin. Räikkönen ylitti kaikki odotukset ajamalla ennakkoon keskikastin talliksi povatun tiimin kilpurilla MM-sarjan kolmanneksi. Seitsemän palkintosijaa sisältäneen kauden kruunu oli Abu Dhabin GP:n voitto.
Räikkönen kaudella 2012. Kuva: Getty Images
Seuraavana vuonna Räikkönen avasi kauden voitolla, mutta Lotus-tallin talousongelmat alkoivat näkyä kauden edetessä. Kun suomalaisen palkanmaksu tökki, päätti hän jättää kauden kaksi viimeistä kilpailua väliin mennen selkäleikkaukseen. Ennen sitä kahdeksan palkintopallisijoitusta ja vahva suorittaminen olivat poikineet sopimuksen paluusta Ferrari-talliin.
Ferrari-vuodet 2014-18
Odotukset kautta 2014 ajatellen olivat korkealla, mutta vuodesta muodostui ankara pettymys sekä Räikköselle että koko tallille. Auto oli umpisurkea, eivätkä Räikkönen sen paremmin kuin tallikaveri Alonsokaan yltäneet sillä voittoihin.
Kaudeksi 2015 Räikkönen sai tallikaverikseen hyvän ystävänsä Sebastian Vettelin. Räikkönen palasi myös palkintokorokkeelle alkukaudesta ajamalla toiseksi Bahrainin GP:ssä, mutta muuten kausi sujui tulosten valossa heikosti. Ferrari ilmoitti kuitenkin jatkavansa Räikkösen kanssa myös seuraavalla kaudella.
Räikkönen ja kauden 2015 Ferrari. Kuva: Getty Images
2016 oli jälleen heikko Ferrarilta, mutta tällä kertaa Räikkönen oli tasaväkinen Vettelin kanssa. Vuoden jatkosopimus takasi hänelle ajopaikan tallissa myös kaudeksi 2017.
Toukokuussa 2017 Räikkönen nappasi paalupaikan Monacon GP:ssä, päättäen yli kymmenen vuoden mittaisen paaluttoman kauden. Kausi sujui kuitenkin voitoitta, ja tästä on osaltaan kiittäminen tallin taktisia valintoja ja asettumista Vettelin taakse. Vahvat ja tasaiset otteet sekä hyvä harmonia Vettelin kanssa takasivat jatkosopimusen.
Kausi 2018 oli parasta Räikköstä hänen toisellla Ferrari-vierailullaan. Pitkä voitoton kausi päättyi vihdoinkin, kun Räikkönen ajoi voittoon USA:n GP:ssä. Edellisestä voitosta oli kulunut jo viisi ja puoli vuotta.
Räikkönen juhlii kauden 2018 USA:n GP:n voittoa. Kuva: Getty Images
MM-pisteissä Räikkönen oli kolmas. 12 podiumia ja 251 MM-pistettä eivät kuitenkaan riittäneet, kun Ferrari halusi nostaa nuoren suojattinsa Charles Leclercin Vettelin rinnalle.
Monet odottivat sarjan ikänestoriksi nousseen Räikkösen F1-uran olevan ohi, mutta suomalainen yllätti kaikki ilmoittamalla solmineensa kahden vuoden sopimuksen Sauberin kanssa.
Paluu Sauberille/Alfa Romeolle 2019
Kaudeksi 2019 Räikkönen palasi talliin, josta kaikki alkoi. Kauden avauspuolisko sujui erinomaisesti, kun Räikkönen ajoi pisteille useassa osakilpailussa. Kauden edetessä tallin suorituskyky kuitenkin hiipui, ja Räikkönen joutui ajamaan yhä useammin vain joukon jatkona vailla mahdollisuuksia pisteisiin.
Loppukaudesta Räikkönen ajoi vielä upeasti neljänneksi Brasilian GP:ssä, kauden päätteeksi suomalaiskonkari oli loppupisteissä upeasti 12:s. Tallikaveri Antonio Giovinazzi oli paikoin pahassa pulassa kokenutta suomalaiskuskia vastaan.
Räikkösellä on sopimus Alfa Romeon kanssa myös kaudesta 2020. Silloin suomalaisesta tulee myös kaikkien aikojen eniten GP-startteja ajanut F1-kuljettaja.
Kausi 2021 on vielä Räikkösen jatkon kannalta mysteeri.
Kimi Räikkösen palkka ja omaisuus
Kaudella 2018 Räikkönen tienasi Ferrarilla 7 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli noin 6,1 miljoonaa euroa. Sen päälle Ferrari maksoi vielä bonuksia tulosten mukaan. Bonusten kanssa Räikkösen palkka saattoi nousta enintään 10 miljoonaan dollariin.
Osa Räikkösen sopimuspalkasta on mennyt aina hänen pitkäaikaiselle managerilleen Steve Robertsonille.
Kimi Räikkösen omaisuus
Räikkönen on tienannut F1-urallaan arviolta noin 250 miljoonaa euroa. Vuonna 2015 arvostettu talouslehti Forbes arvioi Räikkösen tienanneen F1-urallaan noin 240 miljoonaa euroa. Viimeisten Ferrari-vuosien aikana Räikkönen tienasi noin 5-10 miljoonaa euroa vuodessa. Vuonna 2009 Forbes arvioi Räikkösen olevan eniten tienaavien urheilijoiden listauksessa jaetulla toisella sijalla.
Räikkönen on käyttänyt arviolta ainakin 80 miljoonaa euroa autoihin, taloihin ja veneisiin. Yksi Räikkösen kalleimmista ostoksista on hänen kotinsa, Villa Butterfly, Sveitsin Baarissa. Talon virallista kauppahintaa ei ole tiedossa, mutta Räikkösen uskotaan pulittaneen talosta noin 30 miljoonaa euroa.
Räikkösen nettovarallisuuden on arvioitu olevan noin 180 miljoonaa dollaria eli noin 155 miljoonaa euroa. Lue lisää aiheesta tästä.
Kari Hotakaisen kirjoittama elämäkerta Kimi Räikkösestä ilmestyi elokuussa 2018. Kirja rikkoi myyntiennätyksiä, ja siitä tuli vain parissa kuukaudessa Suomen kaikkien aikojen myydyin urheilukirja. Kirja rikkoi 100 000 myydyn teoksen rajan reilussa kuukaudessa. Vuoden 2018 lopussa Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjaa oli myyty lähes 200 000 kappaletta.
Kirjan kirjoittaja Kari Hotakainen ei tiennyt formulamaailmasta tai Kimi Räikkösestä juuri mitään, ja juuri siitä syystä Räikkönen näytti hankkeelle vihreää valoa. Kirjassa paneudutaan Räikkösen persoonaan ja elämään kilpa-auton ulkopuolella. Keskiöön nostetaan myös Räikkösen perhe: vaimo-Minttu ja lapset sekä Räikkösen vanhemmat.
Kirja sisältää lukuisia paljastuksia Räikkösen yksityiselämästä. Tuntematon Kimi Räikkönen -kirja paljastaa muun muassa Räikkösen poistuneen armeijan kasarmilta luvatta ja saaneen tästä poistumiskieltoa sekä juopotelleen useita viikkoja kesken F1-kauden.
Kirjan julkaisuoikeudet on myyty yli kymmeneen maahan. Kirjan englanninkielisen version julkaisemisesta maksettiin ennätyssuuri hinta.
Kimi Räikkönen on saanut paljonpuhuvan lempinimen Iceman, Jäämies. Lisäksi häntä kutsutaan Span kuninkaaksi (The King of Spa) miehen oltua Span radalla aina vahva.
– Hän on loistava tyyppi ja luontainen lahjakkuus. Hän on erittäin hyvä kuski ja erittäin hyvä ihminen. Hän on lojaali, erittäin suorapuheinen, rehellinen. Hän ei ole mitenkään hankala kaveri.
Entinen Ferrarin tallipäällikkö Jean Todt.
– Hän on ollut paras tallikaverini. Kimin kanssa olemme käyneet tiukkoja taisteluita, mutta minkäänlaista paskanjauhantaa ei ole tapahtunut. Arvostan häntä siitä.
Kausien 2015-2018 Ferrari-tallikaveri Sebastian Vettel.
– Kimi on minulle läheinen ihminen ja ystävä, joten päätös hänen Ferrari-uransa lopettamisesta sattui. Hän on aina osa Ferrari-perhettä.
2015-2018 Räikkösen tallipomona toiminut Maurizio Arrivabene.
– Hän on ammattilainen ja huipputaitava kuljettaja. Kun hän jättää formula ykköset, menettää laji paljon.
Lewis Hamilton.
Kimi Räikkösen legendaarisimmat kommentit
Räikkönen on noussut formulafanien suosikiksi paitsi ajotaitojensa, myös suorasanaisten ja nasevien kommenttiensa ansiosta. Niitä on kuultu sekä tiimiradiossa että lehdistötilaisuuksissa.
– I was having a shit.
Räikkösen selväsanainen vastaus suorassa lähetyksessä TV-kommentaattorin kysymykseen, miksei hän seurannut Michael Schumacherin palkitsemistilaisuutta.
– Just leave me alone, I know what to do.
– Yes yes yes yes, I’m doing all the tires. Don’t have to remind every 10 seconds Klassikoksi nouseet radiokommentit voittoisan Abu Dhabin GP:n 2012 tuoksinnassa
– Don’t shout there for fuck’s sake Räikkönen ei pitänyt hänen saamansa tiimiradioviestin äänensävystä.
– Vittu mitä säätöö! Räikkönen manasi suomeksi Ferrarin varikkomokailua kaudella 2018.
– Vittu! Parikin kertaa Ferrarin ratissa.
– Hanskat! Hanskat ja ratti! Antakaa ne! HEI! HEI!
Räikkönen yritti saada haluamaansa 2017 Azerbaidzhanin GP:n uusintastartissa. Tapauksesta tuli meemihitti.
– Sen näkee sitten/Huomenna sen näkee. Klassikkovastaus tiedusteluihin seuraavan päivän ajosessioista.
– Siinähän ne pyörivät. Räikkönen analysoi renkaitaan.
– Se suojaa päätäni. Räikkönen kommentoi kypäränsä merkitystä hänelle.
– No, kesällä Suomessa kalastetaan ja pannaan. talvella…noh, kalastaminen on vaikeaa.
Räikkönen kuvaili suomalaisia rentoutumistapoja.
Kimi Räikkönen somessa
Räikkönen ei ole aiemmin ollut kovinkaan suuri sosiaalisen median fani, mutta vuonna 2017 ”jäämies” liittyi Instagramiin. Reilussa vuodessa Räikkönen on saanut jo yli miljoonaa seuraajaa.
Räikkönen lisää Instagram-tililleen mielellään kuvia perheestään ja arjestaan. Lisäksi Räikkönen julkaisee usein vanhoja kuvia lapsuudestaan. Räikkösellä ei ole Twitter-tiliä.