F1 joutui muuttamaan autojen kehitystä tuleville kausille koronaviruspandemian takia. Kuninkuusluokka menetti paljon rahaa kauden siirtyessä maaliskuulta heinäkuun alkuun, joten kuluja oli pakko leikata jotenkin. FIA päätti, että rahaa säästettäisiin autojen kehityksessä.

F1 rajoittaa autojen kehitystä huomaattavasti kausille 2020 sekä 2021. Aerodynamiikan muuttaminen kilpureiden pintapuolelta on sallittua. Mutta lähes kaikki osat, mitä ei pysty radalla havaitsemaan, on jäädytetty kehitykseltä.

Tähän luotiin poikkeus. FIA on antanut jokaiselle tallille kaksi ”polettia”, joita tallit voivat käyttää esimerkiksi suuren ongelman korjaamiseen (esimerkiksi Ferrari voi käyttää poletteja voimalähteensä kehittämiseen). Talleilla on keskiviikkoon asti aikaa ilmoittaa FIA:lle, miten he aikovat polettinsa käyttää.

Kaikki päivitykset eivät kuitenkaan ole saman hintaisia. Esimerkiksi McLaren ei voi kehittää autoaan millään muotoa ennen kautta 2022, sillä molemmat poletit käytetään tallin vaihtaessa Renault’n voimalähteestä Mercedekseen. Brittitalli joutuu muokkaamaan auton sopivaksi uuteen moottoriin.

Säännöissä on kuitenkin porsaanreikä. Racing Point sekä Alpha Tauri käyttävät Mercedeksen sekä Hondan vuoden 2019 voimalähteitä tämän vuoden autoissaan. Valmistajat hyväksyivät aikaisemmin tänä vuonna, että nämä tallit saavat päivittää nämä Mercedeksen sekä Red Bullin tämän vuoden osat autoihinsa ilman poletteja.

Kuva: Getty Images

Alfa Romeo sekä Haas eivät pysty tekemään päivitystä ”ilmaiseksi”, sillä talleilla on jo käytössä vuoden 2020 Ferrarin voimalähteet.

Tämä on luonnollisesti suututtanut osan valmistajista, varsinkin kun RP20-auton todellinen potentiaali on tullut esiin. Ferrarin tallipäällikkö Mattia Binotto ei ole tyytyväinen poletti-systeemiin.

– Poletti-systeemi on, no sanotaanko kompromissi tämän hetkisen tilanteen vuoksi, Binotto kommentoi Motorsport.comille.

– Emme tietysti voi olla täysin tyytyväisiä tähän, sillä tämän hetken automme tarvitsee paljon kehitystä, mutta ymmärrämme että tässä tilanteessa on pakko tehdä kompromisseja.

– Mutta katsoessamme ensi vuotta, täytyy silti ihmetellä miten osa talleista pystyy kehittämään autonsa lähes kokonaan käyttämättä poletteja. Meille (talleille) on myönnetty kaksi polettia ja siihen sen pitäisi jäädä.

Renault’n toimitusjohtaja Marcin Budkowski on polettijärjestelmän puolella, mutta on samaa mieltä Binotton kanssa porsaanreiästä.

– Systeemi oli tarvittava siihen nähden, että pääsimme kilpailemaan, Budkowski kommentoi Motorsport.comille.

– Olemme tyytyväisiä siihen ja mietimme, mihin poletit käytetään. Meillä on vielä muutama päivä aikaa ilmoittaa FIA:lle aikeistamme.

– Mutta tuen Mattian näkemystä, että osa talli hyötyy porsaanreikien takia systeemistä enemmän. Keskustelemme FIA:n kanssa para-aikaa siitä, miten asia hoidetaan.