Formula 1 -kausi 1998 on jäänyt ikuisiksi ajoiksi suomalaisten mieliin. Mika Häkkisen matkaa maailmanmestaruuteen seurattiin miljoonissa suomalaiskodeissa pitkin kautta. Tuo taival käynnistyi tasan 20 vuotta sitten murskaavasti, mutta silti tallikaveri David Coulthardin suosiollisella avustuksella.

Tasan 20 vuotta sitten McLaren oli täysin päinvastaisessa tilanteessa kuin tänä päivänä, joskin joitakin viitteitä nykyhetkeen tuostakin tilanteesta voidaan löytää. Talli oli kyntänyt tuolloisilla omilla standardeillaan syvällä usean viime kauden ajan, mutta jo kaudella 1997 vire oli kääntynyt noususuhanteiseksi.

Suunnittelijavelho Adrian Neweyn kaappaaminen Williamsilta, Mercedeksen väkivahvat moottorit, rengasjätti Bridgestonen ykköstallina toimiminen sekä timantinkova kuljettajakaksikko Mika HäkkinenDavid Coulthard pitivät huolen, että McLaren lähti uudistuneiden sääntöjen vavisuttamaan kauteen 1998 yhtenä vahvimmista ennakkosuosikeista.

Jo talvitesteissä monet olivat panneet merkille McLarenin vauhdin. Kauden 1998 ensimmäinen osakilpailu vahvisti olettamukset: McLaren vie, muut vikisevät.

Kauden 1997 voittoon päättänyt Häkkinen nappasi paalupaikan 0,043 sekunnin erolla Coulthardiin. Seuraavaksi paras, Ferrarin Michael Schumacher, jäikin suomalaisesta sitten massiiviset 0,757 sekuntia! Ero oli järisyttävä.

Ron Dennis sopi yhdessä Häkkisen ja Coulthardin kanssa, etteivät kuljettajat taistelisi radalla keskenään.

Koska tallin vauhtiin ei normaaleissa olosuhteissa kukaan pystyisi, päätti tallijohto jäädyttää tilanteen. Ron Dennis sopi yhdessä Häkkisen ja Coulthardin kanssa, etteivät kuljettajat taistelisi radalla keskenään. Voittajaksi saisi ajaa se kuljettaja, kumpi selvittäisi avausmutkan lävitse ensimmäisenä.

Sunnuntaina lähtövalojen sammuessa järjestys pysyi muuttumattomana, joten McLarenin varikkotiloissa alettiin valmistautua MM-sarjan johtoasemaan Häkkisen ollessa kuljettajien pistetaulukon ykkönen.

Häkkinen ja Coulthard karkasivat muilta noin sekunnin per kierros, eikä suomalaisella ollut kilpailun kärkipaikalla mitään hätää.

Sitten Häkkisen tiimiradiosta kuului puhetta. Suomalainen ei ollut varma viestin sisällöstä, mutta radallaolosijaintinsa perusteella hän päätteli sen tarkoittaneen kehoitusta saapua varikolle.

Sitten Häkkisen tiimiradiosta kuului puhetta. Suomalainen ei ollut varma viestin sisällöstä, mutta radallaolosijaintinsa perusteella hän päätteli sen tarkoittaneen kehoitusta saapua varikolle. Parasta totella, kyllä varikolla nämä asiat tiedetään paremmin, Häkkinen ajatteli.

Kääntyessään varikkosuoralle McLaren-johto hämmästyi. Mitä Mika oikein tekee? Äkkiä yhteys mieheen!

Tyrmistyksekseen Häkkinen sai kuulla käskyn jatkaa varikkosuoraa samantien eteenpäin. Sähellyksellä ei ollut seurausta McLarenille, sillä autot jatkoivat kaksoisjohdossa. Järjestys oli vain nyt vaihtunut.

Kierroksia oli ajettu tässä vaiheessa 36 53:stä. Mitä kisan päätöskierroksilla tultaisiin näkemään?

Uuteen asemaan joutunut Häkkinen löi hyökkäysvaiheen päälle, mutta kärkipaikan perineellä Coulthardilla ei ollut hätää. Häkkinen saavutti, mutta ilman epäonnea tai tietoista päätöstä edellisvuoden kisan voittaja saisi nousta jälleen keskimmäiselle korokkeelle.

Neljä kierrosta ennen maalia suomalaiskuljettajan fanit saivat pyyhkiä hikikarpaloita otsaltaan. Coulthard teki miehen työn ja päästi tallikaverinsa takaisin kilpailun kärkipaikalle aiemman sopimuksen mukaisesti. Toki tavalla, joka ei jättänyt kärkipaikan vaihtotapaa kenellekään epäselväksi, mutta suoritettuna kuitenkin.

Coulthard teki miehen työn ja päästi tallikaverinsa takaisin kilpailun kärkipaikalle aiemman sopimuksen mukaisesti. Toki tavalla, joka ei jättänyt kärkipaikan vaihtotapaa kenellekään epäselväksi, mutta suoritettuna kuitenkin.

Häkkinen aloitti kautensa siis täydellä pistepotilla, Coulthardin täydentäessä McLarenin täysosumaa. Kisan jälkeen Häkkinen kaappasi skotin syleilyynsä kiitellen tätä vielä vuolaasti kisan jälkeen.

Mutta mitä ihmettä Häkkinen oli sitten tiimiradoissa kuullut? Kuski itse kertoi viestin olleen todella epäselvä. Myös varikkomuurilla tilannetta ihmeteltiin, sillä he eivät olleet tuossa tilanteessa missään yhteydessä suomalaisen autoon. Oliko signaali tullut toisesta tallista? Tapaus on mysteeri yhä tänäkin päivänä.

Oli miten oli, Häkkiselle Australian GP:n täysosuma oli alkusoittoa mestaruusmarssille. Saman vuoden marraskuussa liput sai nostaa salkoon ja tuulettaa, Mika oli maailmanmestari!