Formula 1 -sarjan synkimmistä hetkistä tulee kuluneeksi tasan 30 vuotta. Myöhemmin Imolan mustaksi viikonlopuksi nimetyt tapahtumat piirsivät ääriviivat kuninkuusluokan turvallisuuden parantamiseksi monien surkeiden sattumusten jälkeen.

Perjantai 29.4.1994

F1-karavaani matkasi Imolaan ja kauden kolmanteen kisaviikonloppuun Benetton-kuljettaja Michael Schumacherin voittaessa kauden kaksi ensimmäistä kisaa. Onnetar antoi ensimmäiset muistutuksensa lajin vaarallisuudesta perjantain aika-ajoissa, jossa ajettiin tuolloin ensimmäinen osio perjantaina ja toinen lauantaina. Nuori brasilialainen F1-lupaus Rubens Barrichello paiskautui ulos kanttikiven päältä Variante Bassa -mutkassa ja päätyi hurjan ilmalennon päätteeksi rengasvalliin. Törmäyshetkellä arviotiin olevan jopa 95 g-voiman tälli.

Barrichellon ulosajo oli dramaattinen ja brasilialainen selvisi ihmeen kaupalla ilman vakavampia vammoja. Artikkeli jatkuu

Brasilialainen menetti tilanteessa tajuntansa ja seuraavaksi nähtiinkin jotain sellaista, mitä ei nykypäivänä enää onneksi tehdä. Ratavirkailijat kiepsauttivat ylösalaisin päätyneen kilpurin ronskisti takaisin pyörilleen ja Barrichellon pää pääsi vielä tässä kohtaa täysin tarpeettomasti retkahtelemaan holtittomasti operaation yhteydessä.

Kuin ihmeen kaupalla brassikuljettaja palasi tajuihinsa sairaalassa ja hänellä todettiiin vain ruhjeita, murtunut nenä sekä revähdys kädessään. Barrichello palasi jo seuraavana päivänä takaisin rata-alueelle katselemaan toimintaa sivusta, jolloin ylemmät voimat olivat päättäneet ottaa kätensä pois F1-sarjan päältä.

Lauantai 30.4.1994

Lauantaina kisaviikonloppua jatkettiin normaalisti eteenpäin ja ihmiset puhaltelivat helpottuneena eilisen päivän tapahtumien lopputulemaa. Aika-ajojen toinen puolisko lyötiin tulille, eikä mennyt kauaa, kun Imolan rata-alueelle palasi jälleen aavemainen hiljaisuus.

Uransa kolmatta F1-kisaviikonloppuaan Simtek-tallin puikoissa vääntänyt Roland Ratzenberger oli ajanut rajusti ulos Imolan GP-radan kovavauhtisessa paikassa. Itävaltalaisen ohjastaman kilpurin etusiipi petti ja taittui etupyörien alle, jolloin etupäästä, saatika etupään jarruista ei ollut enää mitään hyötyä. Ratzenberger paiskautui vasten betoniseinää yli 300 kilometrin tuntivauhtia ja hänen vahvistettiin menehtyneen jo ennen pääsyä sairaalahoitoon kolmen kuolettavan vamman saaneena.

Roland Ratzenbergerin elämän lanka katkesi liian aikaisin Imolassa 1994. Artikkeli jatkuu.
Kuva: Getty Images

Ratzenbergerin onnettomuudessa raportoitiin olleen noin 500 g-voiman tälli ja silloinen turva-alue Variante Villeneuve-mutkan yhteydessä oli auttamatta liian lyhyt sekä armoton pelkän betonivallin toimiessa pysäyttäjänä. Itävaltalaisesta tuli ensimmäinen F1-auton puikoissa kuollut kuski sitten Elio de Angelisin testionnettomuuden vuonna 1986.

Aika-ajot kuitenkin jatkuivat 48 minuutin keskeytyksen jälkeen ja paalupaikan nappasi muuan brasilialainen autourheilulegenda Ayrton Senna.

Sunnuntai 1.5 1994

Sunnuntain kisapäivää varjosti viikonlopun aiemmat tapahtumat ja etenkin Ratzenbergerin kuolema oli karmea isku F1-väelle. Paalupaikalta startannut kolminkertainen maailmanmestari Senna otti kilpaveljensä kohtalon raskaasti. Muun muassa F1-sarjan ylilääkäri Sid Watkins kehotti Sennaa olemaan kilpailematta, mutta brassimestari kertoi, ettei hän pysty lopettamaan. Lähtövalojen sammuessa lähtöruudukkoa koettelikin seuraava tragedia.

Benettonin suomalaiskuski Jyrki Järvilehdon auto hyytyi lähtöruutuunsa, eikä taaempaa kiihdyttänyt Pedro Lamy ehtinyt väistää Lotuksellaan suomalaisen ajokkia, vaan täräytti Järvilehdon perään vauhdilla. Molemmat kuskit nousivat nopeasti autoistaan, mutta tällä kertaa vahinkoa kokivat useat katsojat, jotka saivat osansa autojen romuista niskaansa.

Surkeiden sattumusten sarja ei tuntunut loppuvan, mutta kilvanajoa jatkettiin viiden kierroksen turva-auton perässä köröttelun jälkeen. Senna johti kilpailua ja oli päättänyt napata kauden avausvoittonsa Imolasta kaikkien ikävien tapahtumien jälkeen. Viimeisetkin suojelusenkelit olivat päättäneet jättää kuninkuusluokan oman onnensa nojaan ja pikaisesti onnen rippeet olivatkin lopussa.

Koko autourheilumaailma pysähtyi viimeistään San Marinon GP:n seitsemännellä kierroksella, kun kärkimies Senna jysähti loivassa Tamburello-mutkassa rajusti seinään. Kilpailu keskeytettiin ja brasilialaiselle todettiin myöhemmin vastaava kohtalo kuin päivää aiemmin Ratzenbergerille. F1-maailma oli menettänyt sen hetken suurimman sankarin, idolin sekä kuskilegendan.

Ayrton Sennan pelastamiseksi tehtiin kaikki voitava, mutta peli oli menetetty. Artikkeli jatkuu.
Kuva: Getty Images

Kolminkertainen maailmanmestari ei enää koskaan nähnyt ruutulippua ja hänen tuhoutuneen kilpurinsa ohjaamosta löytyi myöhemmin Itävallan lippu, jota brasilialainen oli suunnitellut heiluttavansa San Marinon GP:n päätteeksi kuolleen kilpaveljensä muistoa kunnioittaen.

Imolan musta viikonloppu käynnisti valtavan operaation F1-sarjan turvallisuuden parantamiseksi. Heti San Marinon surullisen viikonlopun jälkeen kuluvan vuoden kisakalenterin näyttämöihin merkattiin erityisen vaarallisia ja kovavauhtisia kohtia, joita pyrittiin hidastamaan esimerkiksi shikaaneilla, eli hidastusmutkilla.

Myöhemmin autojen törmäystestien vaativuuksia on tiukennettu ja ratojen turva-alueita levennetty. Sen lisäksi kuskeja suojataan paremmin muun muassa Halo-turvakaarella ja Hans-niskatuella. Lajin riskit ovat edelleen olemassa ja kaikkien tiedossa, eikä kuolemiltakaan olla valitettavasti selvitty tämänkään jälkeen.

Ranskalaislupaus Jules Bianchi menehtyi 2014 Japanin GP:ssä saamien vammojensa johdosta, jolloin F1-sarja sai jälleen napakan oppitunnin. Bianchin kilpuri liukui Adrian Sutilin autoa nostamassa olleen traktorin alle, jolloin ranskalainen sai hirveän tällin päähänsä. Bianchi oli tämän jälkeen pitkään koomassa ja tajuttomassa tilassa, ennen kuin hänen tilansa todettiin olevan mahdotonta parantua.

Tuon sateisen Japanin GP:n jälkeen autojen nopeuksia ollaan laskettu vastaavissa onnettomuustilanteissa muun muassa virtuaalisen turva-auton avulla. Sen lisäksi sessioita ollaan herkemmin keskeytetty, jotta romuttuneet autot pystytään viemään täysin turvallisesti sivuun.

Bianchin lisäksi sarjaporrasta alemmassa Formula 2 -sarjassa koettiin 2019 Belgian Spassa kuolemaan johtanut onnettomuus, kun Anthoine Hubert menehtyi epäonnisen joukkokolarin seurauksena.

LUE LISÄÄ