© Kuva: Getty Images

Kommentti: Tekikö McLaren jälleen suuren virheen? ”Puhuttaessa Hondan ja Ayrton Sennan loistonpäivistä kukaan ei ota esille tuskallisia ensiaskeleita”

Rahoittuminen on taitolaji

• lainaa 60.000€ asti
• kilpailuta 25 pankkia yhdellä hakemuksella
• nopea ja ilmainen verkkohakemus

27-76-23.

Siinä ovat McLaren-Hondan uuden aikakauden MM-pisteet. Vaikka tästä kaudesta on vielä ajamatta neljä osakilpailua, vaatisi melkoisen ihmeen, mikäli talli pystyisi nousemaan viime vuoden pistelukemille.

Yhteistyö on ollut pettymys, sitä ei voi selittää toiseksi taitavinkaan sanansäilän heiluttaja. Tuolla tietotaidolla ja noilla resursseilla takajoukkoon jumiutuminen on anteeksiantamatonta surkeutta. Tämän huomioiden McLarenin selkärangan napsahtamisen ja siirron Renault-leiriin ymmärtää täydellisesti.

Mutta silti, samalla taustalla on tapahtunut asioita, jotka asettavat tehdyn päätöksen kyseenalaiseksi.

Honda-pomo Yusuke Hasegawa kommentoi Hondan olevan tällä hetkellä suorituskyvyltään hyvin lähellä Renaultia (uutinen). Lisäksi japanilaispomo kehui Hondan olevan lähempänä kuin koskaan myös muita merkkejä.

Tuolta takamatkalta kiinnikuromisen pitäisikin olla helppoa. Riittää, kunhan kone edes kestää koko kisamitan, niin alkukauteen verrattuna voidaan puhua ja sensaatiomaisesta harppauksesta.

 

Honda ja McLaren ovat molemmat todenneet japanilaismerkin suurimman ongelman olleen se, että se muutti moottorifilosofiaansa jokaiseen kauteen lähdettäessä.

Honda ja McLaren ovat molemmat todenneet japanilaismerkin suurimman ongelman olleen se, että se muutti moottorifilosofiaansa jokaiseen kauteen lähdettäessä. Se selittää myös romahduksen kausien 2016 ja 2017 välillä. Viime vuoden voimanlähteeseen verrattuna tämän kauden myllyssä ei juurikaan mitään yhteistä ole.

Lähtöruutuun palaaminen ja kaiken aloittaminen alusta asetti Hondan vaikeaan paikkaan. Kisa kisalta McLarenin kärsivällisyys väheni. Brittitalli ei ollut sitoutunut vuosien kehitystyöhön, se halusi tulosta heti.

Sitä talli laskee saavansa a) nopeammin b) varmemmin Renaultin asiakkaana. Talli menetti mielenkiinnon odottaa ja katsoa, saako Honda lunastettua potentiaalinsa. Ja se voi kostautua.

Puhuttaessa Hondan ja Ayrton Sennan loistonpäivistä kukaan ei ota esille tuskallisia ensiaskeleita.

Naurun ja pilkan taustalla Hondan kehitys on ollut tämän kauden aikana merkittävää. Kuten sanottu, surkeasta on helpompi kehittyä hyväksi kuin hyvästä erinomaiseksi, mutta Hondan tapauksessa kehitystyön laatua ei sovi vähätellä. Kunhan lumipallo vain saadaan liikkeelle, on sitä mahdotonta pysäyttää.

Salittaneen esimerkkejä historiasta. Honda hyppäsi kuumaan turboaikakauteen 1980-luvulla aluksi vaatimattomalla menestyksellä, mutta lopulta se nousi formulamaailman hallitsijaksi ensiksi Williamsin ja sitten McLarenin kanssa. Aikaa se vei, mutta puhuttaessa Hondan ja Ayrton Sennan loistonpäivistä kukaan ei ota esille tuskallisia ensiaskeleita.

Hondan viimeisin tuleminen omana tehdastallina muistetaan katastrofina, mutta asianlaita voisi olla niin helposti toinen. Kun merkki hylkäsi sarjan häntä koipien välissä kauden 2008 jälkeen, jätti se jälkeensä menopelin, joka muistetaan yhtenä F1-historian parhaimmista luomuksista. Kysykää vaikka ne omistukseensa hankkineelta Ross Brawnilta.

Mikäli Honda on saanut lumipallonsa vierimään, hierotaan Toro Rossolla (ja Red Bullilla) käsiä tyytyväisinä yhteen. McLarenilla voidaan sen sijaan herätä ensi vuonna karuun arkeen, valitettavasti jälleen kerran.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!

Rahoittuminen on taitolaji

• lainaa 60.000€ asti
• kilpailuta 25 pankkia yhdellä hakemuksella
• nopea ja ilmainen verkkohakemus