Kaikki tuntuvat olevan samaa mieltä formula ykkösten tylsyydestä, mutta tavasta korjata asia esitetään yhtä monta vaihtoehtoa kuin on puheenvuoroakin.

Moni nostalgikko on elätellyt mahdollisuutta palauttaa vuosina 1994-2009 voimassa ollut kilpailun aikainen välitankkaus takaisin sarjaan. Idena puoltajien mielestä erilaiset bensastrategiat tarkoittaisivat eri nopeudella liikkuvia autoja, minkä pitäisi helpottaa ohituksia radalla.

Tilastoja katsomalla asiaa ei tule pitää kuitenkaan niin yksinkertaisena. Autosport laati ohitusgraafin kausilta 1990-2016, eikä se anna välitankkauksista kovinkaan positiivista kuvaa. Välitankkausvuosina keskimääräiset kilpailunaikaiset ohitukset ovat nimittäin selkeästi alhaisimmat kuin ennen tai jälkeen varikkotankkausmahdollisuutta. Radallaohittamisen sijasta sijoitustaistelut ratkottiin usein varikkokäynneillä mekaanikkojen toimesta. Ohitusmäärällisesti pohjalla käytiin kaudella 2005, jolloin myös renkaiden vaihtaminen oli kielletty.

Tilasto kertoo myös sarjan elävän tällä hetkellä ohitusrikkainta aikakauttaan. Tästä syy kuuluu sekä avattavalle takasiivelle DRS:lle että Pirellin helposti kuluville renkaille.

Ohitusmäärien lisääntyminen ei korreloi kuitenkaan viihdyttävämmän kilvanajon puolesta. Varsinkin avattava takasiipi on tehnyt joillain radoilla ohituksista tusinatavaraa.

Glenn Freeman

@glennfreeman39
Forget the effect of DRS/tyres since 2011, what stands out more for me is how refuelling hurt on-track overtaking #F1