F1-journalismin yksi suurimmista nimistä, toimittaja Peter Windsor käsittelee uusimmassa F1-aiheisessa podcastissaan Ferrarin Kimi Räikköstä.

Nimeä ”Miksi Kimi Räikkönen on edelleen yhtä nopea kuin ennenkin” kantavalla videolla Windsorin kanssa suomalaisen ajotyyliä analysoi toinen vahva moottoriurheiluvaikuttaja, Rob Wilson. Päätettyään oman ajouransa Wilson perusti kilpa-ajokoulun, josta oppia ovat hakeneet ja saaneet lukuisat moottoriurheilutähdet. Wilson ja Räikkönen tekivät ensimmäisen kerran yhteistyötä jo Räikkösen Formula Renault -aikoina vuosituhannen alussa.

Wilson suitsuttaa podcast-lähetyksessä Räikkösen tuntumaa ajamiseen, Hän ihailee erityisesti suomalaisen käsittelytaitoja auton pidon ja ohjaamiseen herkässä yhteensovittamisessa.

– Hän oli tänä vuonna erittäin hyvä, jota olen sanonut jo vuosia. Hän oli ehkä hieman ruosteessa parilla viime kaudella, mutta nyt hän noussut takaisin tasolleen, Wilson analysoi.

Videolla Wilson käy myös tarkasti lävitse, miksi Räikkönen tarvitsee erittäin herkästi hänen ajotyyliään tottelevan auton. Monet muistavat erityisesti Lotus-alkuaikojen ongelmat juuri kyseisessä asiassa.

– Kimi ei ole mikään ”flick-flick” kuljettaja (toimitus: hän ei käännä rattia tiukoissa mutkayhdistelmissä rajusti puolelta toiselle). Hän osaa pitää takarenkaistaan erinomaista huolta tällä ajotyylillä, sillä hän ei halua pakottaa autoa haluamaansa suuntaan. Hän ei ole kuljettaja, joka haluaa auton yliohjaavan, Wilson käy lävitse.

Räikkösen ajotyyli sopii Wilsonin mukaan erityisesti mutkiin, joissa ei tehdä teräviä käännöksiä. Tällaisia mutkia ovat täynnä vanhat kilparadat, kuten Belgian Spa-Francorchamps, jossa Räikkönen pärjää vuodesta toiseen. Windsor ja Wilson päättelevät myös, ettei esimerkiksi Abu Dhabin radan keskisektori sovi Räikkösen ajotyylille.

Räikköstä kehutaan myös taistelussa tallikaveria Sebastian Vetteliä vastaan. Saksalaista arvostetaan F1-piireissä, mutta Räikkönen nousi tällä kaudella haastamaan jo olemaan kenties jopa parempi Ferrari-kuljettaja.

Wilson uskoo Räikkösen pystyvän parantamaan menoaan entisestäänkin tulevalla kaudella, mutta tässä tapauksessa myös Ferrarin täytyy pystyä tarjoamaan suomalaiselle paremmin sopiva auto.

Kuuntele yksityiskohtainen analyysi Räikkösen vahvuuksista ja heikkouksista yllä olevasta videosta tai tästä.