F1-kansa on surkutellut lahjakkaan Esteban Oconin kohtaloa. Mercedes-suojatti on jäämässä ensi kaudeksi kokonaan ilman ajopaikkaa, vaikka monien mielestä ranskalaisen taidot riittäsivät vaikka mihin.

Ocon kisaa toista kauttaan Force Indialla. Paikka ensi kaudeksi tallissa on kuitenkin lähes käytännössä poissuljettu, sillä uuteen omistajuuteen siirtyneen tallin uusi johto haluaa säilyttää mielummin Sergio Perezin Lance Strollin rinnalla.

Vielä kesällä Oconin uutisoitiin olevan lähes takuuvarmasti Renaultin mies ensi kaudella. Kesätauolla formulakansa kohahti uudelleen, kun uutinen Daniel Ricciardon siirtymisestä ranskalaistalliin tuli julki.

Autosport on paljastanut artikkelissaan kesän neuvottelujen kulun. Ricciardon yllätyssiirron myötä samalla Oconin jo käytännössä sovittu sopimus meni silppuriin.

Ennen Renaultille siirtoa Ocon oli käynyt vakavasti otettavia neuvotteluja McLarenin kanssa. Brittitalli oli erittäin kiinnostunut palkkaamaan ranskalaisen riveihinsä, mutta Renaultin kiinnostuttua asiat ottivat kohtalokkaan käänteen.

Oconin sopimusasioista vastannut Mercedes ilmoitti Renautille selvästi McLarenin olevan erittäin kiinnostunut palkkaamaan hänet riveihinsä. Ranskalaiskuljettajaa talliinsa janonnut Renault lähetti Toto Wolffin mukaan saksalaismerkille kuitenkin ytimekkään viestin, jossa se kehoitti unohtamaan muut neuvottelut, ja kääntymään Renaultin puoleen.

Heinäkuussa asia oli jo käytännössä sovittu, ja Oconin siirrosta talliin oli jo lyöty kättä päälle. Samalla McLaren käänsi katseensa Carlos Sainziin, tallin tietäessä Oconin korvaavan hänet.

Paletti meni kuitenkin uusiksi Ricciardo-siirron myötä. Sainz säilyi edelleen McLarenin hankintalistalla, ja hetkessä kahden tallin huomion keskipisteenä ollut Ocon joutuikin toteamaan molempien paikkojen lipuneen ohitse.

– Olimme jo lyöneet kättä päälle Renaultin kanssa Ocon-siirrosta, ja ettemme enää neuvottele muiden kanssa. Oletimme heidän pitäytyvän myös uskollisina meille, mutta kuten näemme, niin ei lopulta käynyt, Wolff kertoo Autosportille.

Wolff ei syytä suoranaisesti tapauksesta ketään, sillä kuljettajamarkkinat ovat eläneet tänä vuonna rajusti, ja Wolff ymmärtää Renaultin halun saada Ricciardo riveihinsä tilaisuuden ilmettyä.

Pientä kuittia Hopeanuolen johtaja kuitenkin ranskalaisten suuntaan heittää.

– Jos joistakin asioista on jo sovittu näin vahvasti, yleensä niissä pysytään.