Daniel Ricciardo järkytti koko F1-sarjaa seuraavaa maailmaa ratkaisullaan jättää F1-sarjan kovinta kärkeä hätyyttelevä Red Bull ja siirtyä keskikastin haastajan Renault’n riveihin.

Australialaisen ratkaisu yllätti ja hämmensi monia. Ricciardon huhuttiin aiemmin neuvotelleen sopimuksesta jopa Ferrarin kaltaisten huipputallien kanssa. Jatko Red Bullilla oli näyttänyt myös hyvin todennäköiseltä vaihtoehdolta jo pitkään.

Miksi tähtikuski vaihtaisi siis pois kärkihaastajan riveistä? Aussistara perusteli tuoreessa Renault’n tiedotteessa uraliikettään halulla etsiä uusia haasteita.

Todelliset motiivit shokkisiirron takana ovat kuitenkin varsin selkeät, vaikka niitä ei ole toistaiseksi ääneen sanottukaan.

Tarkemmin Ricciardon puheita miehen siirtosaagan aikana seuranneet saattoivat havaita, että australialainen kaipasi erittäin vahvasti ykköskuskin asemaa tallissaan.

Red Bullilla kyseistä etua ei ollut tarjolla, sillä energiajuomajätin F1-projekti ei ollut valmis asettamaan Ricciardoa kärkirooliin Max Verstappenin nenän edestä.

Red Bullin kuskikaksikko oli lähtökohtaisesti tasavertaisessa asemassa. Useina kisaviikonloppuina oli kuitenkin havaittavissa, että Verstappen ja Ricciardo eivät olleet aina tyytyväisiä toistensa toimiin radalla.

Ricciardo toi julkisesti esille turhautumisensa siihen, ettei Verstappen antanut hänen ajaa takanaan potkurivirrassa Itävallan GP:n aika-ajoissa. Aussikuski valitti Verstappenin jättäneen pelaamatta ”reilusti”.

Hiertyneen kilpailulliset välit näkyivät myös aiemmin kaudella, kun Verstappen ja Ricciardo kolaroivat keskenään Azerbaidzhanissa. Hollantilainen puolusti aggressiivisesti sijaansa, eikä tallitoverinsa suostunut luopumaan ohitusyrityksestä.

Tilanne oli selvä – Ricciardo ei olisi päässyt soittamaan ykkösviulua Red Bullilla missään vaiheessa.

Ricciardon sopimusneuvottelujen pitkittyessä pystyttiin myös tulkitsemaan, ettei kaksi GP-voittoa jo tälle kaudelle napannut tähtikuljettaja ollut tyytyväinen palkkaansa Red Bullilla.

Kaikki nämä tekijät eivät vaivaa miestä Renault’lla. Ricciardolle on luvassa päivänselvä ykköskuskin asema ranskalaistallissa. Autoalan jättiläinen tarjosi miehelle epäilemättä myös varsin mehevän tilipussin.

Näiden seikkojen lisäksi on vielä yksi tekijä, joka saattoi vaikuttaa Ricciardon ratkaisuun.

Aiemmin kesällä Ricciardo ilmaisi Motorsportin haastattelussa huolensa siitä, ettei Red Bullin ensi vuoden Hondan moottoreiden suorituskyky ja luotettavuus yltäisi Renault’n tasolle.

Muutamia päiviä sitten Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner myönsi kauden 2019 olevan todennäköisesti ”välivuosi” tallille mestaruustaistelusta. Hornerin mukaan Hondalla kestää luultavasti vuosi tai kaksi saada suorituskykynsä toivotulle tasolle.

Jos Red Bull ei edes taistelisi mestaruudesta ensi vuonna tai edes sitäkään seuraavalla kaudella, Ricciardolla ei ollut juuri mitään syytä jäädä talliin.

Edes huolet Hondan suorituskyvystä ja luotettavuudesta eivät ole aivan järjettömiä.

Vaikka japanilaisvalmistaja näytti ottaneen varsin huimia askelia eteenpäin kauden alussa Toro Rosson kanssa, ovat sen esitykset olleet viime aikoina paljon vaatimattomampia. Taustalla kummittelevat myös edelleen karmeat vuodet McLarenin moottoritoimittajana.

On totta, että Renault on itsekin kaukana mestaruusväännöistä. Eikä Ricciardo varmasti luulekaan ranskalaistallin ottavan valtavaa harppausta mukaan kärkikahinoihin vain reilussa puolessa vuodessa. Australialainen vain luottaa Renault’n kehitykseen enemmän kuin Hondaan.

Ensi vuonna nähdään, kannattiko Ricciardon ratkaisu. Vaikka Renault’n projektissa kohti F1:n huippua kestäisi vielä vuosikausia, saa australialainen joka tapauksessa kaipaamansa ykkösmiehen roolin ja paksumman lompakon.