Formula ykköset elävät spekulaatioista. Sebastian Vettelin ja Lance Strollin Malesian GP:n jäähdyttelykierroksella tapahtuneen kolarin ympärillä käytävässä keskustelussa mopo on karannut kuitenkin käsistä. Ja silti yhdestä asiasta puhutaan liian vähän.

Jotkut suomalaismediat ottivat kaiken ilon irti C Moren lähetyksissä vierailleen Mika Salon huumorilla heitetystä kommentista, jossa hän arveli Ferrarin vaihtaneen Vettelin ja Kimi Räikkösen autoja ennen Malesian kisaa.

Ei tarvinnut olla kummoinenkaan ihmistuntija tajutakseen, että kyseessä oli huumorilla maustettu kommentti. Mikä on kuitenkin liennyt osan medioista tarkoituksena, kun asialla ruvettiin mässäilemään. No, ei tässä ole varaa hurskastella ja heittää ensimmäistä kiveä, joten se siitä.

Mutta osataan sitä muuallakin maailmassa. Salaliittoteoriat ovat vähintäänkin yhtä vauhdikkaita kuin Suomessakin. Vettelin on epäilty kolaroineen tahallaan (uutinen) etua hankkiakseen.

Järjen käyttö on jälleen kerran sallittu.

Yhdessä salaliittoteoriassa syynä tahalliselle kolaroinnilla esitetään Ferrarin halu saada oikeus vaihtaa jo valmiiksi rikkinäinen vaihdelaatikko uuteen seuraavaa osakilpailua ajatellen. Tämän väitteen tuhoaa kaksi asiaa: Ensinnäkin, FIA kieltäytyi antamasta italialaistallille erikoislupaa vaihdelaatikon vaihtamiseen ilman seuraamuksia. Lisäksi talli on raportoinut vaihdelaatikon säilyneen kolarista vaurioitta, joten vaihdolle ei ole edes tarvetta.

Myös puheita Vettelin kisa-auton alipainoisuudesta ja sen todisteiden peittelemisestä on esitetty. Tätä kumotakseen ei minulta löydy selkeää vasta-argumenttia, paitsi se, että se kuulostaa typerältä. Olisi aikamoinen riskitaktiikka laskea kaikki sen varaan, että Vettelin täytyy etsiä ruutulipun jälkeen jokin kohde, johon rysäyttämällä hän voisi alipainoisuutensa peitellä.

Miksi Vettel, jonka voi TV-kuvissa jopa nähdä selvästi irroittavan ratin kiinnityksistään, sitten otti ratin mukaansa? Onko ratissa jotain sellaista, minkä vuoksi sitä ei voi näyttää tarkemmin joko muille talleille tai FIA:n katsastajille?

Kaiken tämän foliohattuilun aikana yksi asia on kuitenkin mietityttänyt minua. Kulmakorvat nousevat koholle myös Vettelin selitystä kuunnellessa. Salaavatko mies ja talli meiltä jotain?

Vettelin poistuessa romuttuneen Ferrarinsa luota kääntyi hän yllättäen takaisin, tehdäkseen sääntörikkeen.

Sarjan säännöissä seisoo selvästi, että kuljettajan on jätettävä ohjauspyörä paikoilleen auton jäädessä radan varteen.

Miksi Vettel, jonka voi TV-kuvissa jopa nähdä selvästi irroittavan ratin kiinnityksistään, sitten otti ratin mukaansa? Onko ratissa jotain sellaista, minkä vuoksi sitä ei voi näyttää tarkemmin joko muille talleille tai FIA:n katsastajille?

Toki syynä voi olla jokin järkiperuste. Ehkä Vettel ei halunnut riskeerata, että erittäin arvokas ratti joutuisi ratavirkailijoiden tai matkamuistoja metsästävien fanien käsiin. Tai sitten se saattoi sisältää jotain niin arvokasta datatietoa, ettei sitä ollut varaa menettää.

Mutta miksi mies ei sitten myöntänyt tätä haastattelussa, vaan hän vetosi ”outoon tilanteeseen, jossa hän ei osannut toimia järkevästi.”

Formula ykköset elävät spekulaatioista.