Huomenna starttaa F1-kausi 2015, kun Australian GP:n vapaat harjoitukset pärähtävät käyntiin. SuomiF1-sivuston kausiennakkokin alkaa olla pian taputeltu. Päivän kahdesta ennakosta ensiksi tarjoilemme viime vuoden sarjakakkosen Red Bullin.

Red Bull näytti viime kaudella, miksi kyseessä on mestaritalli. Sen talvi vuosi sitten valui lähes hukkaan katastrofaalisen heikolta vaikuttaneen luotettavuuden vuoksi ja ainakaan suoralla se ei Mercedestä kyennyt haastamaan selvästi suorituskyvyttömämmän Renault-voimanlähteensä kanssa. Talli kuitenkin keräsi lopulta kolme voittoa ja oli erittäin oikeutettu sarjakakkonen, vaikka Mercedes ei aina ollutkaan ainoa RB10:ä nopeampi auto. Red Bull on vahva joukkue.

Daniel Ricciardo tuli enemmän kuin ennakkoluulottomasti talliin lyöden maailmanmestari tallikaverinsa Sebastian Vettelin alusta asti. Tallitulokas osoitti olevansa juuri niin nopea kuin hänestä odotettiinkin, minkä lisäksi hän näytti harvinaisia lahjoja rengas rengasta vastaan kamppailuissa. Ehkä kuitenkin kaikkein vaikuttavinta hänen suorituksessaan oli se, että hän oli aina valmiina hyödyntämään kaikki tilaisuudet, joita Mercedekseltä muille heltisi. Hopeanuolen ylivoimaan nähden se, että aussi oli vielä syksyllä potentiaalinen musta hevonen mestaruuskamppailussa, oli todellinen taidonnäyte häneltä.

Dani Kvjat osoitti puolestaan olevansa erittäin ansiokas nuori F1-kuljettaja, joka voi vetää hihastaan tällä kaudella muutaman yllätyksen. Venäläinen keräsi melko vaatimattomat kahdeksan pistettä viime kaudella, kun hänen (selvästi kokeneempi) tallikaverinsa Jean-Eric Vergne kokosi 22. Ottamatta mitään pois Vergnen suorituksesta luvut eivät kerro likimainkaan totuttaa kuljettajien keskinäisistä suhteista. Kvjat – kuten toki myös Vergne – kärsi suuria pistemenetyksiä epäluotettavan Toro Rosso -auton vuoksi. Raakaa nopeutta hänellä kuitenkin ajoittain oli – ja järki päässä.

Ylipäätäänkin tosiasia on, että tallin resurssit näkyvät kaikessa sen toiminnassa; suuret tallit eivät ainoastaan kehitä autojaan nopeammin, vaan tekevät parempaa työtä kauden aikana, kisaviikonlopun aikana, session aikana ja stintin aikana tehtaan lisäksi myös varikolla ja varikkomuurilla. Kvjatin tapauksessa tämä tarkoitti sitä, että vaikkakin pääosin hänen tulokaskautensa nähtiin vahvana, hän ei ehkä saanut vielä aivan ansaitsemiaan kehuja. Formula ykkösissä kuljettaja on osa tiimiä, mikä merkitsee sitä, että tallin kilpailukyky korreloi vahvasti kuljettajan arvioidun suoritustason kanssa – Manor-kuljettaja ei yli-inhimilliselläkään suorituksella tule saamaan yhtä hyviä arvosanoja kuin Mercedes-kuljettaja.

Ricciardon viime kausi oli niin vakuuttava, että olisi kaikesta huolimatta melkoinen shokki, mikäli Kvjat hänet pystyisi vahvasti haastamaan. Kun pidetään mielessä, että Kvjat on vasta 20-vuotias, eli hänellä on helposti 15 vuoden ura huipulla jäljellä, tärkeää hänelle ei olekaan välttämättä yrittää ensisijaisesti voittaa Ricciardoa. Tärkeintä on kehittyä kuljettajana. Kvjat antoi itsestään erittäin kypsän kuvan heti tulokkaana, joten kaikki syyt on olettaa, että hänen osakkeensa jatkaa jyrkkää nousuaan 2015.

Olli Kuitunen

***

Viime kausi saattoi tehdä Red Bullille tavallaan hyvää. Toki kaikki ovat formuloissa mukana vain voittaakseen, mutta liika dominointi voi jossain vaiheessa kääntyä tallia vastaan. Red Bull oli sääntöajanjakson 2009-2014 kiistaton hallitsija, eikä kukaan entisiä meriittejä tule tallilta pois ottamaan.

Surkeat talvitestit eivät lopulta haitanneet tallin menoa, vaan niin vain talli nappasi kolme osakilpailuvoittoa ja valmistajien sarjan kakkospaikan ison (ja pahan) Mercedeksen takana. Suoritusta voidaan pitää erinomaisena. Red Bull oli aina valmiina iskemään, kun Mercedes paljasti haavoittuvuutensa.

Kukaan ei enää kyseenalaista Daniel Ricciardoa tai hänen ajotaitojaan. Suomalaisittain tämä maailman leveimmän hymyn omaava aussi on ärsyttävän nopea, taktinen ja varma kuljettaja. Kun yksi talli on jälleen karussa muilta, tulee ”Danny-boy” olemaan suomalaiskuskien kovin kilpakumppani tulevalla kaudella.

Red Bullin pitkän junioritoiminta alkaa vähitellen tuottaa hedelmää. Vuosia sato jäi aina joko raa’aksi tai pilaantui, mutta nyt käsissä on laatutavaraa. Daniil Kvjat oli viime kauden tulokas, joka ei ehkä paistatellut auringossa suuren yleisön silmissä, mutta asiantuntijoihin hän teki vaikutuksen. Venäläinen on vielä nuori ja varmaankin ensimmäiset kilpailut menevät vielä opetellassa ison tiimin tavoille, mutta vauhtia häneltä löytyy. Täytyy toki muistaa, että viime vuonna samat odotukset ladattiin myös Ricciardon niskoille. Ja niin vain hän pyyhki lattiaa nelinkertaisella maailmanmestari Sebastian Vettelillä.

Red Bullin suurin ongelma löytyy voimanlähdepuolella. Renault on kehittynyt, mutta saman ovat tehneet muutkin kilpailijat. Mercedes-korttia on turha pelata, mutta se voi aiheuttaa joissain kisoissa harmaita hiuksia härkälaumalle. Mersu-tallit saattavat olla joillain radoilla yllättävän kilpailukykyisiä, ja tätä kautta sekoittaa pahasti pakkaa taistelussa valmistajien sarjan kakkospaikasta.

Tallilla on erinomaiset mahdollisuudet toistaa viime vuoden kakkossijansa, mutta varaa suuriin virheisiin ei ole. Williams ja Ferrari ovat lähempänä, ja paperilla ehkä hivenen kovempiakin. Punaisen härän täytyy venyä parhaimpaansa.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale