Sunnuntain kunniaksi SuomiF1-sivusto julkaisee kaksi osaa kausiennakostaan. Nyt vuoron saa McLaren, jonka talvikausi oli ohdakkeinen.

Voi herran jestas sentään, mitä draamaa Wokingin porukka meille oikein tarjoaa! Autot hajoavat, moottorit paukkuvat ja miehet loukkaantuvat, eikä kautta ole ajettu vielä edes yhtä GP:tä! Voiko kyseessä todella olla yksi F1-maailman jättiläisistä?

Siirron Hondan leiriin odotettiinkin olevan aluksi täynnä vaikeuksia, mutta tuskin kukaan odotti tällaista Via Dolorosaa. Talli sai 12 testipäivän aikana kasaan vain yhden edes jotenkin kunnollisen päivän, muina kierrokset jäivät vähiin.

Auton suurimpana murheenkryyninä on epäluotettava voimayksikkö, joka ei tunnu pysyvän millään kasassa. Ja kun kierrokset jäävät vähiin, on itse auton rungon kehittäminenkin hyvin vaikeaa. Puhumattakaan säätötyöstä.

Jenson Button ja Fernando Alonso ovat pitäneet yllä pokerinaamaa ihailtavalla tavalla. Maailmanmestaritason kuskit haluaisivat varmasti alleen laadukkaampaa kalustoa. Molemmat varmasti uskovat, luottavat ja tietävät, että sekä McLaren että Honda tulevat kääntämään kaikki kivet ja tekemään kaiken tarvittavan ja hieman ylikin, jotta autosta tulee vielä kilpailukykyinen. Tapahtuuko se tämän kauden aikana, se jää nähtäväksi.

Uskon McLarenin olevan alkukauden kisoissa pahassa liemessä. Niin suuria ongelmia kun talli on kokenut, ei voida millään korjata ilman rata-aikaa. Talli joutuukin käyttämään seuraavien kisaviikonloppujen perjantait samaan työhön, minkä muut tallit ovat jo tehneet talvitesteissä. Mutta kun ongelmat selätetään, McLaren tulee takaisin. Siitä ei ole kahta sanaa.

PS. En käsitellyt Alonson onnettomuutta tässä ennakossa sen syvemmin, sillä olen sanottavani jo sanonut. Ja vihaajat vihaa, mutta olen edelleen oikeassa.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale

***

McLarenille talvi tuskin aivan toiveiden mukainen on ollut. Kilometrejä uudella autolla ja voimanlähteellä on ajettu vähän ja Fernando Alonso kolaroi itsensä pois avauskisasta. Tallin mukaan autossa ei ole vikaa, Fernandossa ei ole vikaa, eikä missään ole ylipäätään vikaa. Mutta lääkärit toivoivat.

On kaikesta huolimatta aika vaikeaa nähdä, mistä tuomiopäivän ennakoinnit kumpuavat. Renaultin viime talvi oli jopa pahempi ja Australiassa Red Bull ylitti maaliviivan silti toisena. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että on syytä olettaa McLarenin olevan podiumilla Melbournessa, vaan että ongelmia on nähty talleilla vuosien varrella ja niistä on selvitty.

Kuljettajakokoonpano varmasti huolehtii siitä, että kaikki pisteet, jotka saatavilla ovat, myös otetaan. Alonso ja Jenson Button ovat maailmanmestareita ja sille on hyvä syy. Se, miten heidän keskinäinen paremmuutensa ratkeaa, tulee riippumaan autosta. Alonso ei ole hukassa minkään auton kanssa, kun taas Button on vähän paremmankin.

Jos auto on huono Alonso tulee pyyhkimään pöytää tallikaverillaan. Mikäli auto toimii hyvin, eikä tällä hetkellä merkkejä ongelmista voimanlähteen lisäksi ole, Buttonin teknisyys nousee oikeuksiinsa. Britin suoritushuiput ovat äärimmäisen korkeita, kenties korkeampia kuin kenelläkään toisella kuljettajalla, mutta suoritustason hajonta on vastaavasti myös paljon suurempaa kuin Alonsolla. Espanjalainen ei epäonnistu edes yksittäisissä sessioissa, viikonlopuista puhumattakaan.

Jos heikkouksia etsitään, kumpikaan ei ole supernopea aika-ajaja, joskin molemmat ovat osoittaneet pystyvänsä nopeimman auton paalulle tuomaan. Alonso itse asiassa reilut kaksikymmentä kertaa. Kisataidoiltaan molemmat ovat poikkeuksellisia kuljettajia.

Uusi auto näyttää upealta. Red Bullilta McLarenille siitynyt aeropomo Peter Prodromou on paketoinut MP4-30:n niin tiukasti, että siitä olisi Adrian Neweykin ylpeä. Tietenkin nähtäväksi jää, osoittautuuko auto liian aggressiiviseksi ollakseen myös toimiva. Jos se sitä on, McLaren voi olla kauden lopulla jopa toiseksi nopein auto.

Olli Kuitunen