Nykyisin DTM:ssä vaikuttava entinen F1-insinööri Ossi Oikarinen jutteli SuomiF1-sivuston kanssa formula ykkösten tulevaisuudesta (lue haastattelun ensimmäinen osa tästä). Odotettavissa ensi kauden jälkeen on suuria teknisiä muutoksia, joista mediassa on kuultu paljonkin vihiä, mutta joita ei vielä ole lyöty lukkoon. Puhetta on ollut muun muassa tehokkaamista moottoreista, useita sekunteja nopeammista kierrosajoista ja aggressiivisemman näköisistä autoista. Oikarinen toivoo kuninkuusluokan vaihteeksi keskittyvän olennaiseen…

SuomiF1: Siirrytään seuraavaksi moottoreihin. Tämä nykyinen aikakausi on sikäli mielenkiintoinen, että moottorit ovat hyvin monimutkaisia ja teknisiä, V10-moottorit olivat puolestaan tosi vahvoja ja V8-moottorit olivat minusta vain kaikin puolin mitäänsanomattomia. 90-luvulla oli vielä V12-moottoreitakin. Mikä olisi hyvä moottoriformula?
Oikarinen
: Tietysti äänet on katsojille tärkeät. Mutta minä palaan taas takaisin siihen, että moottoriteknologia on tavallaan hyvin sekundääristä. Jos me saamme hyviä kisoja aikaiseksi, niin moottorilla ei ole oikeastaan väliä. Mieluummin minä hakisin sitä jännittävyyttä rungon puolelta: aerodynamiikan sääntöjen ja renkaiden puolelta ja niin edelleen.

Minä en ole oikeastaan sitä sillä tavalla edes ajatellut, että mikä sen koneen pitäisi olla. Se, mikä se kone on, on ihan sama tiettyyn rajaan saakka. Kunhan siinä on vain oikeat ääneet ja riittävästi tehoa, niin tuottaako se sen hybriditeknologialla, joka on tavallaan tulevaisuutta, vai onko se vanha V12, niin se ei minun mielestäni formula ykkösiä tee. Tärkeä juttu olisi se, että kilvanajosta saataisin näyttävämpää.

SuomiF1: Aina tietysti puhutaan teollisuusrelevanssista, mutta eivätpä nuo F1-autot toisaalta taida kovin relevantteja juuri koskaan olla…
Oikarinen
: No joo, mutta pitää suurilla autovalmistajilla jotain olla. Jos ensi vuonna muutettaisiin säännöt niin, että olisi pakko ajaa diesel-moottorilla, niin kyllähän Ferrari siinä vaiheessa hyppäisi takajaloilleen ja sanoisi, että ”juu, ei käy, koska meillä ei ole yhtään dieseliä”. Eli jotain kosketuspintaa siinä pitää olla.

Ja sitten Mersu ja Renault haluaa hybriditeknologiaa – ja Honda mukana – niin onhan niille oltava jotain. Eli sitä kautta minä ymmärrän, että on tuo teknologia ja pysytään siinä.

SuomiF1: Entäpä sitten ohjaamojen kattaminen? Mutu-insinööri minussa sanoo, että jos ohjaamot katetaan, niin ilmanvastus vähenee ja suoranopeudet kasvavat…
Oikarinen
: Vähän joo, mutta sehän ei ole se suurin juttu siinä. Kyllähän sillä vähän saisi aerodynamiikkaa parannettua, mutta ei se mullistaisi mitään.

SuomiF1: Mitä mieltä olet, kannattaisiko harkita ohjaamojen kattamista?
OIkarinen
: Siinä on niin monta ratkaisematonta ongelmaa kuten että miten sieltä autosta pääsee veke. Se ei ole oikotie onneen. Monissa onnettomuuksissa se ei edes pelastaisi mitään, koska ei niin paksua lasia tai polykarbonaattia voi siihen rakentaa, että se kestäisi kaikki törmäykset.

Siinä on siis monta puolta ja varmasti paljon sellaisia ongelmia, joita joudutaan miettimään monta kertaa. Onhan niiden kanssa jo pitkään tehty töitä ja monta ongelmaa on tullut eteen ja aina kun tulee seuraava, niin pitää yrittää ratkaista se.

Olli Kuitunen