Taas se nähtiin. Kun kaikki pelimerkit oltiin siirretty pois brittikuljettaja Lewis Hamiltonin nurkasta, nousi nyt seitsenkertainen maailmanmestari jälleen esiin. Yli 30 kierrosta vanhat renkaat, kärkiautojen yli 20 sekunnin johto. Mutta kun pöly oli laskeutunut, seisoi Hamilton korkeimmalla korokkeella yli puolen minuutin turvin. Taas se nähtiin.

Hamiltonin suuruutta on turha kiistää. Parhaaseen kalustoon tai onneen voi vedota kerran, ehkä kaksi. Mutta kukaan ei ole moottoriurheilun kuninkuusluokassa suoriutunut yhtä tasaisesti kuin tämä mies Stevenagesta.

Jostakin syystä Hamiltonin tuhkimotarina on muovattu vuosisadan rikosromaaniksi. Britin taustat on unohdettu nopeasti.

Hamilton ei ikinä unohda kiittää taustajoukkojaan. Kuva: Getty Images.

Hamilton ei tullut rikkaasta perheestä. Hänen isänsä Anthonty joutui työskentelemään kolmea eri työtä, jotta hän voisi ruokkia poikansa unelmaa.

Unelma, joka vaatisi tuplasti enemmän töitä Hamiltonin ihonvärin takia. Asiaa voi kiistä kuinka vain, mutta rasismia läpi uransa kohdannut britti oli altavastaaja. Hamilton antoi tulosten puhua puolestaan.

Ensimmäisellä kaudella mestaruus haihtui kokemattomuuden takia. Sadekelin yllättäessä Hamilton teki amatöörin virheen, mistä britti maksoi kovia oppirahoja Kimi Räikkösen viedessä mestaruuden. 35-vuotias muistaa Shanghain onnettomuuden vieläkin. Hän oppi, kehittyi ja voitti.

Mercedekselle siirryttyään ensimmäinen takapakki tuli vuonna 2016. Tallikaveri Nico Rosberg hyökkäsi suoraan britin ihon alle, ja pääsi syvälle.

Kolme vuotta siinä kesti, mutta saksalainen löysi aseet tallikaverinsa kaatamiseksi. Taistelu Hamiltonin kanssa ajoi saksalaisen kuitenkin aikaiseen eläköitymiseen. Jo sen pitäisi kertoa paljon siitä, kuinka iso pala Hamiltonin haastaminen on.

Hamilton oppi tästäkin. Seuraava tallikaveri on voittanut Mercedes-aikakaudellaan yhtä monta kilpailua kuin Rosberg teki pelkästään vuonna 2016. Valtteri Bottas joutui ikävään paikkaan. Hän sai vastaansa kuljettajan, joka on oppinut parhailta jo vuosikaudet.

Fernando Alonso, Jenson Button ja Rosberg. Kaikki mestareita, mutta silti jokainen taipui Hamiltonin tiellä.

Numero 44 jää elämään historiaan. Kuva: Getty Images.

Hamiltonin nousu moottoriurheilun kirkkaimmaksi tähdeksi ei ole tapahtunut pelkästään Jumalan antaman taidon takia. Britin työmoraali on yksi varikkopilttuiden parhaista, ellei jopa se paras. Hamilton on huono häviäjä, mutta hän ei jää vellomaan. Britti suuntaa välittömästi dataruutuja kohti selvittämään, missä mentiin vikaan. Hän ei keksi teksyitä vaan pitää huolen, että jokainenkin kivi käännetään suorituskyvyn parantamiseksi.

Kaikesta tästä huolimatta Hamiltonia ei arvosteta läheskään oikeissa mittasuhteissa. Kaikkien aikojen kuljettaja -keskustelua voidaan jatkaa maailman ääriin asti, mutta Hamiltonin jättäminen spekuloinnin ulkopuolelle olisi hulluutta.

94 kilpailuvoittoa. 163 palkintosijaa. 97 paalupaikkaa. Seitsemän mestaruutta. Vain yksi Lewis Hamilton.