McLarenin ja Hondan välirikko kävi tyyriiksi brittitallille – kallis hintalappu sopimusrikosta

© Kuva: Getty Images

McLaren on ollut viime vuodet kaukana takavuosien loistostaan. Talli on ripotellut suolaa omiin haavoihinsa itsekin.

Yhteistyö Hondan kanssa oli katastrofi kaikin puolin. Kolmen pettymyksentäyteisen kauden jälkeen McLaren maksoi itsensä irti sopimuksesta japanilaismerkin kanssa, hypäten Renaultin asiakkaaksi.

Monivuotisen sopimuksen ennenaikainen katkaisu oli McLarenille kallis rasti. Sen hinnaksi on arvioitu jopa hurjat sata miljoona dollaria, kun mukaan otetaan huomioon sakkomaksu, Hondan rahallisen tuen menettäminen ja vaihtaminen Renaultin maksavaksi asiakkaaksi.

Päättynyt kausi ei ollut juurikaan askel parempaan. Talli sijoittui valmistajien sarjassa kuudenneksi, mutta varsinkin loppukaudesta vauhti oli surkeaa.

Samaan aikaan Honda jatkoi voimanlähteensä kehitystyötä Toro Rosson kanssa. Edistysaskeleet saivat myös Red Bullin vaihtamaan Renaultin koneet japanilaismerkin vastaaviin ensi vuonna.

Kaikesta huolimatta McLaren-johdossa uskotaan päätöksen olleen täysin oikea.

– Kaikki kunnia Hondalle, mutta meidän yhteistyömme ei vain toiminut, ja siksi meidän oli parempi lähteä eri teille. Se oli kallis päätös, mutta pitkällä aikavälillä täysin oikea. Siksi emme kadu sitä, tallin omistajiin kuuluva sheikki Muhammed Essa Al Khalifa kertoo Autosportille.