Jokaisen formulafanin on syytä seurata perjantain uutistarjontaa lajin osalta tarkasti. Bahrainin varikkoalueella julkisuuteen aiotaan esitellä suunnitelma sarjan tulevaisuudesta.

Ei ole lainkaan väärin todeta kyseessä olevan sarjan tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeä julkistus. Uudistukset tulevat ratkaisemaan, voiko F1-sarja vielä pelastaa itsensä.

Julkistuksessa paljastetaan sarjan suuntaviivat kaudesta 2021 alkaen. Mielenkiintoa riittää etukäteen lukuisia aiheita kohtaan: Millaiset ovat tulevaisuuden autot? Entä voimanlähteet? Aiotaanko kilpailuformaattiin tehdä muutoksia? Entä mitä linjavetoja vedetään kabinettipeleihin, eritysesti kulukaton suhteen?

Perjantaina olemme näiden suhteen paljon viisaampia. Kateeksi päättäjiä ei todellakaan käy. Kaikille on selvää, että jotain pitää tehdä, mutta yksiselitteistä ratkaisua ei ole olemassa. Joka muuta väittää, on herttaisen tietämätön formulamaailman monimutkaisuudesta.

Kaikille on selvää, että jotain pitää tehdä, mutta yksiselitteistä ratkaisua ei ole olemassa. Joka muuta väittää, on herttaisen tietämätön formulamaailman monimutkaisuudesta.

F1-sarjan ongelma on se, että se on samanaikaisesti sekä urheilu- että liiketoimintaa. Kumarrus toiselle on pyllistys toista kohtaan. Näiden kahden arvon välinen tasapainoilu on avainasemassa lajin tulevaisuuden kilpailukyvyn kanssa.

Otetaan yksinkertainen esimerkki: nykyiset moottorit. Niiden monimutkaisuus, korkea hinta ja ennen kaikkea surkea äänimaisema ei herätä myönteisiä tunteita talleissa, kuskeissa eikä ennen kaikkea faneissa, mutta tulevaisuuden teknologiana se on suurten autonvalmistajien syy kiinnostua lajista.

Jos fanit saisivat päättää, V10-moottorit palaisivat takaisin välittömästi, mutta samalla autonvalmistajat sulkisivat rahahanansa lajille. Ja tässä puhutaan summista, joita ei paikata katsomoihin takaisin rynnivien katsojien lompakoilla.

Ontuva päätöksenteko ja uskomaton kyky sahata oksaa oman persauksen alta kerta toisensa jälkeen eivät myöskään liiemmin nostata odotuksia.

Joku on sanonut erinomaisesti, että F1 voitti sääntömuutoksella taistelun, mutta hävisi sodan.

Esimerkiksi suurin ongelma nyt näkyvästi esillä olevaan ohitusongelmaan ovat nykyiset autot, jotka nojaavat hurjaan aeordynaamiseen suorituskykyynsä. Ja mistä tämä on seurausta? Lajipäättäjien halusta parantaa kierrosaikoja keinolla millä hyvänsä. Se toive toteutui, mutta sarja onnistui kehittämään itselleen uuden ongelman. Vaikka lisääntyneen aerodynamiikan vaikutuksesta sekä tiedettiin että varoitettiin useaan otteeseen.

Joku on sanonut erinomaisesti, että F1 voitti tällä sääntömuutoksella taistelun, mutta hävisi sodan.

Vastaavia esimerkkejä venkoilusta ja lyhytnäköisestä ajattelusta on nähty ennenkin. Slicksit, välitankkaus ja luistonesto ovat kaikki olleet vuoron perään sallittuja, kiellettyjä ja messiaan lailla odotettuja ratkaisuja sarjan viihdearvon pelastajina.

On selvää, että kaikkia miellyttävää ratkaisukeinoa ei tulla löytämään.

On selvää, että kaikkia miellyttävää ratkaisukeinoa ei tulla löytämään. Mutta pystyykö Liberty Media (sarjan omistaja) lyömään ehdotelmansa pöytään niin vakuuttavasti, että vastaiskut eivät ole suuria?

Uhkakuvia vasta riittää. Miten F1 pystyy vastaamaan ”vihreisiin arvoihin”, kun sähköformulasarja Formula E valtaa koko ajan suurempaa jalansijaa autourheilukartalla? Sitä se nimittäin tekee, vaikka moni tälle edelleen typerästi silmänsä ummistaa.

Entä miten koko ajan pahemmin käsistä karkaavat kulut saadaan kuriin? Tai tarvitseeko niitä edes saada? Tämä tarkoittaa toki sitä, että heikompiosaiset ja pelkästään formula ykkösten varaan toimintansa rakentaneet tallit putoavat pelistä pois. Haluaako F1 olla jatkossa suurella rahalla operoivien, kvartaalitalouden lukuihin päätöksensä perustavien suurten (autoteollisuus)yritysten pelikenttä?

Kaikki heijastuu lopulta siihen, miten lajia pystytään parantamaan ratatapahtumien suhteen? Miten formula ykkösistä tehdään jälleen sunnuntai-iltapäivän ykkösviihde, jota myös nuoremmat ja tutkitusti nopeammin mielenkiintonsa menettävät katsojat jaksavat seurata?

Formula ykkösten on pakko voittaa tämäkin taistelu, tai sodasta uhkaa tulla kaiken tuhoava tappio.