Force India ja McLaren vaativat autourheilun kattojärjestön FIA:n tutkintaa Haas-tallin ja Ferrarin teknisestä yhteistyöstä.

Kolmatta kauttaan F1-sarjassa ajava Haas yllätti kaikki Australian GP:n aika-ajoissa nappaamalla kolmosrivin paikat. Kisassa Haas jäi kuitenkin ilman pisteitä varikkopysähdyksillä tehtyjen virheiden pakotettua Romain Grosjeanin ja Kevin Magnussenin keskeyttämään.

Huima vauhti sai kilpailijatallit nostamaan kysymyksiä Haasin ja sille moottorit toimittavan Ferrarin teknisestä yhteistyöstä. Ferrari toimittaa Haasille osia, joita sen ei tarvitse valmistaa itse, mutta antaa myös Haas-auton rungon toimittavan Dallaran käyttää tuulitunneleitaan.

F1-sarjan säännöt kieltävät talleja antamasta tai vastaanottamasta tietoa osista, jotka niiden tulee valmistaa itse. Force Indian operatiivinen johtaja Otmar Szafnauer haluaa F1:n strategiaryhmän keskustelevan sääntöjen valvomisesta seuraavassa kokouksessaan.

– En tiedä, miten he sen tekevät. Se on taikuutta. Ei voi olla mahdollista, että pari vuotta lajissa mukana ollut talli voi ilman resursseja tehdä tuollaisen auton.

– Jos se on taikuutta, minäkin haluan taikasauvan, Szafnauer heitti.

McLarenin Fernando Alonso kommentoi Australiassa Haasin olevan Ferrarin kopio. Tallin toimitusjohtaja Zak Brown ei mennyt yhtä pitkälle syytöksissään.

– Minulla ei ole todisteita (että Haas toimisi sääntöjen vastaisesti). Me kaikki tiedämme, että heillä on läheinen yhteistyösuhde Ferrarin kanssa. Mielestäni meidän pitää vain varmistaa, että se ei ole liian läheinen, Brown totesi.

Lähde: Motorsport.com.