Kansainvälisen autoliiton FIA:n puheenjohtaja Jean Todt ei ymmärrä kuljettajien kritiikkiä Halo-turvakaaresta. Ranskalaisen mielestä koko laite on isketty autoihin kiinni heidän aloitteestaan.

Ruman ulkonäön lisäksi jotkut kuljettajat ovat nostaneet esille myös Halon aiheuttamat mahdolliset vaaratekijät näkyvyyden suhteen. Tarkkaan Haloa valmistellut FIA ei ole kuitenkaan perääntynyt missään vaihessa turvaratkaisun käyttöönoton suhteen.

Nyt Todt vaikuttaa saaneen valituksista tarpeeksen. Hän jyrähti harvinaisen voimakassanaisesti asiasta Autosportille.

– Joillain kuljettajille tuntuu olevan asian suhteen lyhyt muisti. Sain joulukuun 16. päivä vuonna 2015 kirjeen, jonka olivat allekirjoittaneet F1-kuljettajien yhdistyksen puheenjohtajistoon kuuluneet Jenson Button, Sebastian Vettel ja Alex Wurz. He vaativat kuljettajille parempaa päänsuojaa sekä vakuuttivat olevansa valmiita kaikkeen, Todt paljastaa.

Haloa sekä muita turvaratkaisuja testattiin vuodet 2016 ja 2017, ennen kuin vaaka lopulta kallistui nyt nähtävään turvaratkaisuun.

– Heinäkuussa 2016 kokoustimme asiasta. Kuljettajat olivat tietoisia tästä, ja he välittivät meille viestin ”älkää olko heikkoja. Olkaa niin hyviä ja kunnioittakaa meidän turvallisuuttamme.” Joten minun täytyy sanoa, että olen hyvin yllättynyt näistä nyt kuulluista kommenteista. Rakastan formula ykkösiä, mutta tätä osaa vihaan. Lajin parissa on aina ihmisiä, jotka eivät pidä sanojaan.

Todt ei aio kuitenkaan lähteä taistelemaan tästä asiasta enempää median edessä.

– Rakentava palaute on aina hyvästä, sillä se pakottaa jatkuvaan kehitykseen. Mutta julkisuuteen annetut kommentit eivät palvele ketään, enkä näe sellaisella mitään arvoa.

– En myöskään ymmärrä ihmisiä, jotka sanovat moottoriurheilun olevan vaarallista ja kuolemantapausten kuuluvan osaksi lajia. Jos voimme tehdä mitään näiden estämiseksi, miksi emme suojelisi ihmiselämää?