Valtteri Bottaksen avauskausi Mercedeksen riveissä tuotti muutamia menestyksen hetkiä, mutta voitoista ja paalupaikoista huolimatta monien mieleen on jäänyt suomalaisen vaisu keskikausi.

Kesätauolle siirryttäessä Bottas roikkui hyvin mukana jopa mestaruustaistossa, mutta F1-karavaanin palatessa tositoimiin Lewis Hamilton karkasi muilta maisemaan. Vahvavireinen britti pyyhki lattiaa paitsi Sebastian Vettelillä, myös tallikaverillaan, joka ei tuntunut pystyvän antamaan vastusta sisarauton kuljettajalle.

Bottas tipahti nopeasti pois mestaruustaistosta, ja hän palasi tuloksellisesti takaisin kärkitaistoon vasta mestaruuden jo ratkettua.

Mercedeksen viimeisimmän mestariluomuksen suunnittelusta vastannut James Allison asettuu kuitenkin poikkiteloin vastaan ajatusta, jonka mukaan Bottaksen keskikausi olisi ollut alisuorittamista.

– Olisi helppo vain osoittaa kalenterista jokin päivämäärä ja sanoa, että tästä eteenpäin hän ei ollut tarpeeksi hyvä. Mutta se olisi hyvin halpamainen väite eikä kerro koko kuvaa kaikesta, Allison toteaa Autosportille.

Ferrarilta saksalaistalliin 2016 siirtynyt Allison kokeekin Mercedes-kuskien välisen eron tarkkailun pelkkiä tuloslistoja tuijottamalla olevan väärä tapa tulkita asiaa.

– Esimerkiksi Suzukassa Valtteri oli hyvin lähellä Lewiksen vauhtia, ja tämä tapahtui keskivaiheilla hänen niin sanottua notkahdusta. Hän oli aika-ajoissa toinen, mutta lähtöruuturangaistuksen takia hän joutui lähtemään matkaan kauempaa. Silti hän tuli maaliin vain kymmenen sekuntia Lewiksen perään, vaikka britti ajoi koko ajan täysiä, Allison muistuttaa.