Red Bullin tallipomo Christian Horner kokee F1-sarjan omistajatahon Liberty Median suurten satsausten poikivan hedelmää vasta vuosien päästä. Hänen profetiansa ei lupaa hyvää rahaongelmista kärsiville talleille.

Liberty Media on investoinut rajusti lukuisiin eri osa-alueisiin pyrkimyksenään nostaa moottoriurheilun kuninkuusluokka jälleen takaisin omalle paikalleen Bernie Ecclestonen jälkijunaan jääneiden viimeisten vuosien jälkeen.

Lukuisten markkinointiin sekä digitalisaatioon keskittyneiden investointien on laskettu nostavan sarjan takaisin jaloilleen, mutta siinä tulee menemään parhaimmissakin tapauksissa vuosia. Hornerin mukaan talleilla onkin edessään lisää haastavia aikoja.

– On selvää, että uuden omistajan on täytynyt tehdä suuria investointeja lajin eteen. Aiemmin Bernie pyöritti koko sarjaa johtotasolla lähes kengännauhabudjetilla. Hän oli markkinointi- ja myyntiosasto, käytännössä koko orkesteria pyöritti vain yksi mies, Horner toteaa motorsport.comille.

– Liberty on tehnyt hyvää jälkeä, mutta näiden investointien vaikutus näkyy vasta myöhemmin. On siis todennäköistä, että tallien sarjalta saamat rahasummat tulevat pienenemään myös ensi ja kenties jopa sitäkin seuraavalla kaudella, Horner pelkää.

Talleille jaettava rahapotti pienenee tänä vuonna ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen. Tämä on ajanut monet tallti vaikeaan tilanteeseen, sillä pienimmän budjetin talleille sarjan jakama summa muodostaa valtaosan budjetista.