Felipe Massa virallisti eilen jo kauan ilmassa roikkuneen päätöksensä ripustaa F1-hanskat naulaan tämän kauden päätteeksi. Jälleen kerran.

Eiköhän brassi saa tänäkin vuonna kotiyleisönsä edessä tunteelliset jäähyväiset. Viime vuoden show kaikkine kunniakujineen ja kyynelineen kosketti varmasti jokaista F1-fania, mutta nyt kun tiedämme näin jälkikäteen jäähyväisten olleen ennenaikaiset, pistää touhun muisteleminen väkisinkin naurattamaan.

Naurattamaan monia on myös pistänyt Massan ”paluun” jälkeiset suoritukset. Plakkariin kertyneet 36 MM-pistettä sekä loppukaudesta nuoren tallikaveri Lance Strollin jyräämäksi joutuminen eivät anna kovinkaan mairittelevaa kuvaa Massan vireestä.

Kritisoijat ovat sivaltaneet, että Massan olisi pitänyt pysyä suosiolla poissa. Tästä olen eri mieltä.

Formulafanin muisti on huono. Massa oli varsinkin alkukaudesta erittäin kovassa vireessä, eikä kukaan kyseenalaistanut tuolloin täysin yksin tallia pystyssä pitäneen veteraanin suorituksia.

Kauden edetessä pienellä budjetilla operoivan Williamsin vire hyytyi, minkä lisäksi jatkuvasti kokemusta kerännyt Stroll alkoi päästä enemmän sinuiksi kalustonsa kanssa. Näiden asioiden yhtälö on saanut Massan näyttämään kieltämättä välillä keskinkertaiselta ja intohimonsa menettäneeltä sotaratsulta.

Massan rooli Williamsille on ollut tänä vuonna suurempi kuin sokeasti pistätaulukkoa tuijottamalla voi ymmärtää.

Massan rooli Williamsille on ollut tänä vuonna suurempi kuin sokeasti pistätaulukkoa tuijottamalla voi ymmärtää.

Brittitallista Massa löysi itselleen kodin, jossa hänen on ollut hyvä olla. Valtavan kokemuksensa sekä ammattitaitonsa ansiosta hän on pystynyt tarjoamaan tallille paljon ensiluokkaisen tärkeää tietoa autosta, sillä nuoren Strollin varaan kehitystyötä olisi ollut aivan liian riskialtista rakentaa.

Massa on ollut jotakuinkin täydellinen tallikaveri nuorelle kanadalaiselle. Massan ei tarvitse todistaa kenellekään enää mitään, joten sisäisen nahinoinnin sijasta hän on pystynyt toimimaan mentorina ja oppi-isänä oman F1-taipaleensa ensiaskeleita tapailevalle Strollille.

Yhteistyö on ollut nykyvarikon meininkiä katsottaessa harvinaisen rehellistä ja lämminhenkistä. Stroll tietää hänen olevan tallin tulevaisuus, joten hän on pystynyt ottamaan nöyrästi vastaan kaiken avun, jota Massa on ollut hänelle valmis tarjoamaan.

Mennyt vuosi on kasvattanut Strollia ottamaan jatkossa harteilleen isomman osan tallin menestystaakasta. Riippumatta siitä kenet hän ensi vuonna rinnalleen saa, tulee Massan opeista olemaan hänelle vielä paljon hyötyä.

Tämä vuosi on varmasti sammuttanut Massan nälän ajohommia kohtaan, joten toista comebackia emme tule näkemään. Siitä uskaltaa jo lyödä vetoa.

”One more year” ei auttanut tekemään Massasta kuolematonta legendaa, mutta se ei missään nimessä ollut katastrofi.