F1-sarjassa on huolestuttu kuljettajien pään suojattomuudesta eri formulasarjoissa nähtyjen vakavien onnettomuuksien seuraamuksena. 2014 sateisessa Japanin GP:ssä Marussia-kuski Jules Bianchi menetti autonsa hallinnan ja syöksyi radan varressa toista autoa siirtämässä olleen kurottajan alle kohtalokkain seurauksin. Bianchi kuoli saamiinsa vammoihin seuraavana vuonna. Viime vuonna IndyCar-sarjassa puolestaan Justin Wilson menehtyi toisen kuljettajan onnettomuuden myötä radalla olleen romun osuttua hänen päähänsä.

Nyt esille noussut ja myös FIA:n suosion saanut ratkaisu kuljettajien päänsuojan lisäämisestä tunnetaan nimellä ”halo”, suomeksi kehä. Rakenteessa kuljettajien pään yläpuolelle tulee lähinnä vessanpöntön istumakantta muistuttava vaakasuuntainen kehämäinen kaari, joka kiinnittyy etuosastaan kuljettajan eteen pystysuuntaisella tolpalla.

Lisää turvallisuutta hinnalla millä hyvänsä?

On tärkeää parantaa turvallisuutta myös moottoriurheilumaailmassa. Vaikka F1-autojen turvallisuus onkin parantunut huikeasti viime vuosina ja vuosikymmeninä, on siinä yhä parantamisen varaa. Monia hyviä keksintöjä onkin tehty. Esimerkiksi ajatus vaikkapa ilman HANS-niskatukea ajamisesta tuntuu nykyään suorastaan mahdottomalta. Löytyipä aikoinaan turvavöiden ilmestyessä autoihin niillekin omat vastustajansa.

[nosto tasoitus=”oikea”]Yleisesti julkisuudessa esitetty näkemys siitä, että F1:n turvallisuuden parantamiseksi on tehtävä kaikki voitava, on todellisuudessa paskapuhetta.[/nosto]

Turvallisuuskehitykselläkin on kuitenkin rajansa. Yleisesti julkisuudessa esitetty näkemys siitä, että F1:n turvallisuuden parantamiseksi on tehtävä kaikki voitava, on todellisuudessa paskapuhetta. Mikäli todella haluttaisiin minimoida kaikki riskit ja estää jokaisen onnettomuuden ja vaaratilanteen synty, pitäisi F1-sarjassa lopettaa oikeiden autojen käyttö ja laittaa kuskit simulaattoriin kisaamaan keskenään.

Niin kauan kuin kuljettajien sallitaan liikkuvan radalla, on riski onnettomuudesta ja kuljettajien vahingoittumisesta olemassa. Kukaan ei ole kuitenkaan vakavissaan ehdottamassa autojen kieltämistä ja kuskien istuttamista simulaattoreihin turvallisuuden nimissä. Turvallisuuden rajakin menee siis jossain, mutta sitä kukaan ei poliittisessa korrektiudessaan kehtaa lausua ääneen.

Olisiko halo niin toimiva, kuin uskotaan?

Itse olen kriittinen esitettyä halo-ratkaisua kohtaan. Ensinnäkin, yksi formulasarjojen DNA:n keskeisimmistä osista on se, että autot ovat avomallisia. Suuri osa lajin viehätystä on se, että tavallinen katsojakin voi nähdä kuljettajat, heidän toimintansa ja eleensä. Kuljettajan eteen tulevat suojarakenteet vievät väkisinkin kuskien näkyvyyttä katsojien suuntaan, ja samalla myös formuloiden keskeinen ideologia avonaisista autoista vesittyy. Toki rakenteella on omat vaikutuksensa myös kuskien omaan havainnointiin.

Toisekseen, halo-ratkaisua on puolustettu ja sen mukaantuloa joudutettu ja perusteltu Bianchin onnettomuudella. Onnettomuus oli kuitenkin niin raju ja monen sattuman summa, että on hyvin epätodennäköistä, että Bianchi olisi selvinnyt onnettomuudestaan, vaikka hänen autossaan olisikin ollut ehdotetun kaltainen halo-rakenne. Vastaavan onnettomuuden syntyminen on lisäksi jo tehty käytännössä mahdottomaksi sääntömuutosten, muun muassa virtuaalisen turva-auton, avulla.

[nosto tasoitus=”vasen”]F1-sarjan rämpiessä muutenkin vähenevien katsojalukujen kriisissä ei välttämättä ole paras idea alkaa etäännyttämään katsojia sarjan tähdistä, kuljettajista, eristämällä heidät ylimääräisten rumien rakenteiden taakse.[/nosto]

Kolmannekseen, nyt esitetty ratkaisu on ruma. Viimeksi eilen uutisoitiin Red Bull –kuljettaja Daniel Ricciardon kommenteista, joissa hän puolusti haloa ja totesi ihmisten silmien tottuneen myös sääntömuutosten myötä alkujaan rumiksi tuomittuihin kauden 2009 autoihin. Autojen ulkonäön muutoksissa on kuitenkin omat vivahde-eronsa. On eri asia muuttaa spoilereiden mittoja kuin saattaa kuljettajat asemaan, jossa he näyttävät ajavan valtavalla siivekkäällä vessanpöntöllä.

Turvallisuuden on totta kai oltava yksi F1-sarjan tärkeimmistä kehittämisen ja keskustelun kohteista, eikä varmasti kukaan täyspäinen katsoja halua nähdä kuljettajien kuolevan. Vähintään yhtä tärkeää sarjalle on kuitenkin myös sen viihdearvo ja katsojaystävällisyys. F1-sarjan rämpiessä muutenkin vähenevien katsojalukujen kriisissä ei välttämättä ole paras idea alkaa etäännyttämään katsojia sarjan tähdistä, kuljettajista, eristämällä heidät ylimääräisten rumien rakenteiden taakse. Olen avoin kuljettajien päiden turvallisuuden lisäämiselle vaikka erillisillä rakenteillakin, mutta kaikki seikat huomioiden en kannata nykyisen ehdotuksen mukaista halo-rakennetta.

Markus Kärkinen

Twitter: @Krkinen