Tänään 47 vuotta täyttävä Michael Schumacher on urheiluhistorian suurimpia sankareita. Hänen nimensä tunnetaan kaikkialla, ja jopa formula ykkösistä viis veisaavat tietävät hänestä ja hänen saavutuksistaan.

Kuljettajana Schumacher oli hyvin ristiriitainen persoona. Hänen faninsa rakastivat häntä, sillä kiistämättömien taitojensa ansiosta kaikki kannattajat tiesivät saavansa juhlia hänen saavutuksiaan. Saksalainen pystyi aina taikomaan jostain ne ylimääräiset sekunnit, joiden avulla hän käänsi tiukat tilanteet edukseen.

Yhtä lailla syitä omiin tuntemuksiinsa löytyi myös vihaajilla. Schumacher oli pahimmillaan häikäilemätön ja suoranainen lurjus, joka oli valmis yrittämään kaikkensa ja vielä vähän enemmän oman menestyksensä maksimoimiseksi. Välillä Schumacher kompastui omaan nokkeluuteensa, ja tästä syystä hänen urastaan tullaan muistamaan suurten voittojen lisäksi myös monta mustaa hetkeä.

Schumacherin voidaan katsoa muuttaneen F1-kuljettajan vaatimustasoa samalla lailla, kuin Juan-Manuel Fangio, Jim Clark, Jackie Stewart, Niki Lauda ja Ayrton Senna muuttivat sitä ennen häntä. Schumacher oli varsinainen työnarkomaani, joka vaati täydellisyyttä paitsi itseltään, myös kaikilta ympärillä olleistaan.

Välillä Schumacher kompastui omaan nokkeluuteensa, ja tästä syystä hänen urastaan tullaan muistamaan suurten voittojen lisäksi myös monta mustaa hetkeä.

Schumacherin aikana kuljettajat viettivät GP-viikonlopun väliset ajat radalla testaten, eivät simulaattorissa ajellen. Siinä sivussa saksalainen piti yllä rautaista kuntoaan ja yhteistyökumppanit tyytyväisinä esiintymällä kissanristiäisessä jos toisessa. Ja joka toinen sunnuntai piti juhlia GP-voittoa.

Schumacher yksityishenkilönä on jäänyt etäiseksi, sillä saksalainen ei koskaan kokenut tarpeelliseksi saada mediahuomiota muista kuin F1-ansioistaan. Hänen tiedetään kuitenkin olleen lämminhenkinen ja tiukasti jalat maassa pitävä persoona, joka ei retostellut omaisuudellaan ja saavutuksillaan. Hän oli valmis myös auttamaan vähempiosaisia ja hädänalaisia. Hänen tiedetään lahjoittaneen kymmeniä miljoonia hyväntekeväisyyteen, eikä vain PR-tarkoituksessa.

Suurena Schumi-fanina koen suurta tuskaa kirjoittaessani tätä tekstiä imperfektimuodossa. Toivottavasti tulevaisuudessa saamme kuulla Schumin ottaneen elämänsä tärkeimmän voiton.

Keep fighting Michael!

Michael Schumacherin F1-ura lukuina:

GP-startit: 307
Voitot: 91
Paalut: 68
Nop.kierrokset: 77
MM-pisteet 1566

Maailmanmestari 1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004