F1-kuljettajat viettävät tällä hetkellä ansaittua kesälomaa, mutta paluu sorvin ääreen koittaa jo parin viikon kuluttua. Tulevasta Belgian osakilpailusta lähtien kuljettajat joutuvat kuitenkin tottumaan hieman aiempaa erilaisempaan työnkuvaan. Eniten tämä tuntuu huolettavan kuitenkin insinöörejä.

FIA:n linjaaman uuden sääntömuutoksen mukaan kuljettajien roolia startissa pyritään lisäämään turhaa automatiikkaa ja ennakkoasetuksia karsimalla. Toisin sanoen lähdöissä palataan aikaan, jolloin kuljettaja pystyy itse joka parantamaan tai munaamaan sunnuntai-iltapäivänsä jo sen alkumetreillä.

Insinöörejä muutos kuitenkin huolestuttaa. He ennustavat ”isoa sotkua”, koska he eivät välttämättä pysty varmistamaan lähtöjen onnistumisia.

Uhkakuvaksi maalattiin kytkimien hajoamisia, koska kuljettajat saattavat polttaa ne piloille startissa. Tai sitten kuljettajan tiedostavan jo ennalta, että startti tulee olemaan huono, eikä hän pysty tekemään asialle mitään.

Mitä sitten?

F1-autoista ja sitä myötä myös itse kilvanajosta on tullut jo muutenkin aivan liian automatisoitua toimintaa. Insinöörit varikolla päättävät kuljettajan puolesta, kuinka hänen tulee radalla ajaa. TV:stä tuttu mainos ”aina pitää olla säästämässä” osuu harvinaisen oikeaan. Jokin lajissa on pielessä.

Missä tapauksessa valittajien pelko on sitten aiheellista? Silloin, kun mahdollisuutena on autojen syöksyminen yhtäkkiä holtittomasti sivuttain, spinnaavan tai heittävän kärrynpyöriä? Kuinka todennäköisenä tällaista skenaariota voidaan pitää?

Autoista voi tulla vaikeammin hallittavia starteissa, kyllä. Mutta lähtöruudukossa pitäisi olla kaksikymmentä maailmanluokan rattisankaria. Heidän mammuttiluokan palkkaukseensa kuuluu, että he pystyvät pitämään autot hallussa ja ehjinä. Hieman vain herkempää kaasujalkaa, tarkempia ratinliikkeitä ja kaikin puolin pään pitämistä rauhallisena, ja kyllä se siitä. On sitä starteista ennenkin selvitty ilman automatiikkaa.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale