Ranskalainen Alain Prost täyttää tänään 60 vuotta. Nelinkertainen F1-sarjan maailmanmestari kuuluu eittämättä lajin suurimpiin legendoihin.

Prostia kutsuttiin uransa aikana ”professoriksi”. Lempinimi juonsi juurensa Prostin tavasta ajaa älykkäästi ja laskelmoidusti. Usein Prost tyytyi repimään itsestään ja kalustostaan irti vain tarvittavan, hänelle voitto ei ollut kaikki kaikessa.

Voittojakin Prost toki kuitenkin napsi uransa aikana melkoisen määrän, 51 kappaletta. Hän on kaikkien aikojen voittotilastoissa toisena, edellään vain luonnollisesti Michael Schumacher. Myös Prostin muut tilastot ovat huimia: 33 paalupaikkaa, 41 nopeinta kierrosta ja 798,5 MM-pistettä. Ja luonnollisesti ne neljä MM-titteliä: vuosilta 1985, 1986, 1989 ja 1993.

Prost oli huipulla käytännössä koko uransa ajan. Jo ensimmäiset kaudet Renaultilla olivat lähellä tuoda mestaruuden ranskalaiselle, mutta epäonni ja malttamattomuus estivät Prostia saavuttamasta kirkkainta palkintoa. Siirto McLarenille oli tuoda täysosuman jo ensimmäisellä kaudella, mutta lopulta tallikaveri Niki Lauda osoittautui paremmaksi puolella pisteellä.

Mestaruuden Prost nappasi lopulta seuraavalle kaudella. Toinen titteli seurasi heti perään. Ratkaisusta muodostui F1-klassikko. Ennakkosuosikkeina kauden päätösosakilpailuun lähteneet Williamsit kärsivät rengasongelmista, ja Prost peri kilpailun johtopaikan Nigel Mansellin keskeytettyä rengasrikkoon. Prost sinnitteli kuluneilla renkailla ja tyhjällä polttoainetankille ruutulipulle ensimmäisenä ja nappasi juuri ja juuri uransa toisen tittelin.

Kaudeksi 1988 Prost sai tallikaverikseen Ayrton Sennan. McLarenilla oli käsissään koko sarjan parhaat kuljettajat, mutta tuskin koskaan kaksi parhaaksi itsensä mieltävää ovat tulleet toimeen toistensa kanssa. Ei mennytkään kauaa, kun sytytyslanka ruutitynnyrissä paloi loppuun räjäyttäen kaikkien asianomaisten naamoille ilkeästi.

Kausien 1989 ja 1990 mestaruustaistot Prostin ja Sennan välillä ovat klassikoita. Molemmat päättyivät kolareihin Japanin Suzukassa, toisessa voittajaksi julistettiin Prost ja toisessa Senna.

Prost siirtyi McLarenilta Ferrarille, mutta toinen kausi italialaistiimissä osoittautui katastrofiksi. Prost sai sensaatiomaisesti kenkää kesken kauden kritisoituaan avoimesti työnantajaansa. Kaudeksi 1992 edessä oli välivuosi.

Williams vetäisi ässän hihastaan ja tarjosi sapattivapaata viettäneelle ranskalaiselle mahdollisuutta kyykyttää Sennaa kaudella 1993. Prost ei epäröinyt, vaan tuli, näki ja voitti. Kauden päätteeksi hän ripusti F1-ajohanskansa naulaan.

Ajouran jälkeen Prost kokeili siipiään tallipäällikkönä. Jälki ei ollut kuitenkaan yhtä kultaista. Vuonna 1997 Prost teki paluun F1-varikolle, tosin tallin muodossa. Kauden 2001 päätteeksi talli oli konkurssissa, ei vähiten Prostin ranskalaisen temperamentin takia. Paremmalla johtamisella tiimin taakse kerätyillä resursseilla olisi ollut mahdollisuuksia vaikka mihin.

Kilpatallin johtaminen heitti ehkä hiukan lokaa Prostin kilpeen, mutta se ei poista hänen ansioitaan kuljettajana. Prost on ansainnut paikkansa formuloiden hall of famessa.

Katso kuvat Prostin uran varrelta galleriastamme!