Entinen F1-suunnittelija Gary Anderson uskoo, että jälleen kuluvalla kaudella esiin nousseista vakavista rahoitusvaikeuksista kärsivät F1-tallit voivat syyttää tilanteesta ainoastaan itseään.

Ongelmille syyksi on tyypillisesti nostettu suurten tallien suosiminen sarjan tulonjaossa, mutta insinööri ei pidä selitystä uskottavana.

– Tallien on aika alkaa elää suu säkkiä myöden, aivan kuten kotitaloudenkin hoidossa. Joidenkin tallien keskuudessa on naiiviutta. Rahoituspuolella on huonoa johtamista, Anderson sanoi The Guardian -sanomalehdelle.

– Ei voi sanoa: ”me emme osaa huolehtia itsestämme, sinun [sarjan kaupallinen johto] on annettava meille enemmän rahaa”.

Miehen ratkaisuna tilanteeseen olisivat sääntömuutokset, jotka rajoittaisivat resursseja ilman porsaanreikiä.

– Kulutusta on hillittävä. Itse kontrolloisin auton osia, joita voidaan vaihtaa. Se ei pysäyttäisi talleja kehittämästä autojaan, mutta johtaisi vähäisempään hävikkiin. Tällä hetkellä tallit kehittävät osia autoihinsa, ja mikäli ne eivät toimi, ne heitetään menemään.

– Se johtuu siitä, että he saavat toimia niin nopeasti. Jos sovittaisiin, että saat päivittää tiettyä osaa neljän, viiden tai kuuden kisan jälkeen, tilanne olisi hallinnassa. Talleilla olisi enemmän aikaa tutkimukselle ja hävikkiä olisi vähemmän.