Veteraanitoimittaja Joe Saward uskoo tallien talouskriisien riepotteleman F1-sarjan tarvitsevan pikaisesti budjettikattoa.

Formula ykkösten tapa toimia nykyisessäkin talousilmastossa on budjettikuriton pyrkimys voittaa, mikä tarjoaa kaupallisten oikeuksien haltijalle tilaisuuden kontrolloida talleja poliittisella pelillä, joka haiskahtaa lähinnä määräävän aseman väärinkäytöltä – väitetysti ainakin, koko touhu kun on täysin läpinäkymätöntä.

Pääosalle talleista rahakilpailu on toivotonta taistelua ylivoimaisia kilpailijoita vastaan pelissä, jonka säännöt on laadittu pitämään kärkitallit kärjessä aina ja ikuisesti.

– Kaikkein suurin peluri on limpparivalmistaja, jonka raison d’être ei ole moottoriurheilu ja joka jonain päivänä pakkaa kamppeensa ja lähtee välittämättä aiheuttamistaan vahingoista, Saward kirjoittaa blogissaan.

Budjettikatto tervehdyttäisi lajin liiketoiminnan ja imagon, mikä avaisi sille paljon suuremmat markkinat Euroopan ulkopuolella.

– Sen lisäksi, että [budjettikatto] muuttaisi mielikuvan lajista tuhlaavana, se loisi kannattavia talleja. Välittömästi talleille löytyisi enemmän kysyntää ja näin niiden arvo kasvaisi. Se lähettäisi viestin yrittäjille ympärin maailman, että F1 on valmis kunnolliseksi liiketoiminnaksi.

Talleja, Saward sanoo, saatettaisiin hyvinkin perustaa myös Yhdysvaltoihin, jonka markkinoita formula ykköset ovat epätoivoisesti yrittäneet penetroida vuosikymmenestä toiseen.

– On olemassa tusinoittain amerikkalaismiljardöörejä, jotka omistava urheilujoukkueita ja monet heistä pyrkivät laajenemaan kansainvälisille markkinoille.