Red Bullin talvitestien esitys herätti enemmän kysymyksiä kuin antoi vastauksia. Piilotteliko talli vauhtiaan muita enemmän? Oliko auto lähelläkään lopullista versiotaan? Miten Renault pärjäsi Mercedestä ja Ferraria vastaan? Punainen härkä pysyy vielä seuraavat pari päivää mustana hevosena.

Tallin nousu surkean vuoden 2015 jälkeen takaisin terävimmän kärjen tuntumaan oli viime vuoden ihailtavin suoritus. Vielä alkuvuodesta 2016 vaikeudet näyttivät jatkuvan, mutta sitten sekä talli että voimanlähdetoimittaja löysivät yhteisen sävelen. Kauden jälkimmäisen puoliskon Red Bull oli selvästi Ferraria parempi, ja usein jopa uhka ylhäisestä yksinäisyydestä aiemmin nauttineelle Mercedekselle.

Newey on aina ollut vahvimmillaan, kun autoja koskevat säännöt on myllerretty uusiksi.

Talvitauon kovat puheet kielivät siitä, että tällä kertaa Red Bull haluaa olla varteenotettava uhka jo kauden avausmutkasta lähtien. Muita on peloteltu Adrian Neweyn palautuneesta intohimosta, ja mikäli puheet pitävät paikkansa, on muiden syytä ollakin peloissaan. Newey on aina ollut vahvimmillaan, kun autoja koskevat säännöt on myllerretty uusiksi.

Myös Renault’lla toiveet ovat korkealla. Ranskalaismerkki voi olla vapaaksi avautuneen moottorinkehitystyksen suurin voittaja. Mikäli Rellun koneet saadaan hilattua suorituskyvyltään lähemmäksi Mercedeksen voimanlähteitä, voi vaaka kallistua nopeasti Neweyn suunnitteleman kilpurin eduksi.

Viime vuoden yhteenotot Kimi Räikkösen kanssa pitävät huolen, ettei hollantilainen selviä suomalaisfanien arvostelumankelista ehjin nahoin.

Tallin hurjin potentiaali piilee kuitenkin kuljettajarintamalla. Max Verstappen asteli viimeistään viime kaudella kaikkien lajia seuraavien ihmisten tietoisuuteen. Nuorukainen ei kumarra ketään, ja se on luonteenpiirre, joka on löytynyt kaikilta suurilta mestareilta. Viime vuoden yhteenotot Kimi Räikkösen kanssa pitävät huolen, ettei hollantilainen selviä suomalaisfanien arvostelumankelista ehjin nahoin.

Kaikesta hypestä huolimatta Verstappen ei ole kuitenkaan Red Bullin ykköstalismaani.

Hän on Daniel Ricciardo, aina aurinkoinen hymypoika. Iloisen virneen ei pidä antaa kuitenkaan hämätä. Australialainen on ratin takana armoton ammattilainen, kenties tällä hetkellä koko lähtöruudukon paras kuljettaja.

Autosport rankkasi miehen koko maailman parhaimmaksi kuljettajaksi vuosimallia 2016. Melkoinen huomionosoitus, mutta tarkemmin katsottuna argumentit ovat kunnossa.

Ricciardo ajoi viime kaudella erinomaisesti, ja ilman epäonnea hän olisi hyvinkin voinut voittaa Malesian lisäksi myös Kiinassa, Espanjassa ja Monacossa. Verstappen sai suuremman huomion, mutta pääosin vain siksi, koska hän joutui usein hullunrohkeisiin ohitustalkoisiin. Ricciardokin iski tarvittaessa kylmänviileästi, mutta usein hänen ei tarvinnut. Hän oli hoitanut jo aiemmassa vaiheessa asetelmansa sellaisiksi, ettei renkaidenkolisteluille ollut tarvetta.

Viime vuoden Malesian GP:ssä voi halutessaan nähdä pienoista symboliikkaa. Kärkipaikkaa kärkkynyt Verstappen roikkui usean mutkan ajan tallikaverinsa rinnalla, mutta lopulta Ricciardo veti pidemmän korren ajaen kilpailun voittoon. Ricciardo haluaa tuon olevan tahtilaji myös tulevalla kaudella.