© Kuva: Getty Images

Olutjätin F1-sponsorisopimus vihastuttaa: ”Haluavatko he olla moottoriurheilua vai alkoholibrändin tapahtuma”

Olutjätti Heineken ja Formula 1 tekivät hiljattain ison sponsorisopimuksen (uutinen), joka kattaa viisi vuotta ja on arvoltaan 150 miljoonaa euroa.

Sponsorisopimus on kerännyt kovaa kritiikkiä Eurocare (European Alcohol Policy Alliance) -yhdistykseltä. Eurocareen kuuluu useita terveydenalan organisaatioita ympäri Eurooppaa.

He toivovat, että Euroopan komissio ja valtiot yhdessä panostaisivat tiukempaan alkoholilainsäädäntöön. Esimerkiksi Ranskassa, jossa ei ole Formula 1 GP:tä, alkoholimainonta on kielletty urheilun yhteydessä.

– F1:n pitäisi kysyä itseltään haluavatko he olla moottoriurheilua vai alkoholibrändin tapahtuma. Jos urheilu ja alkoholin valmistajat halutaan nähdä vastuullisina aloina, he lopettaisivat tämän sopimuksen ja poistaisivat alkoholisponsorisopimukset, Eurocaren pääsihteeri Mariann Skar kertoi Guardianille.

Tupakkayhtiöillä oli todella merkittävä rooli F1:ssä pitkään, kunnes vuonna 2008 tupakkayhtiöiden sponsorisopimukset kiellettiin. Silti esimerkiksi Marlboro on pysynyt Ferrarin yhteistyökumppanina ilman automainoksia.

– Kehottaisimme, että otatte (F1) asian vakavasti ja kieltäisitte tämän kaltaiset alkoholisponsorisopimukset, kuten teitte tupakan kanssa, Skar sanoi.

Yksi isoimmista syistä Skarin mukaan on se, että alkoholi ja autolla ajaminen ei sovi yhteen.

– Nyt F1 tuo alkoholibrändit ja moottoriurheilun entistä lähemmäksi toisiaan, Skar ihmetteli.

Eurocare lähetti myös kirjeen FIA:n (Kansainvälinen autoliitto) presidentille Jean Todtille, jossa vedottiin poistamaan alkoholimainonta F1:stä. Voit lukea kirjeen täältä.

» Pistetilanne, tuoreimmat uutiset, kisakalenteri…  tutustu F1-erikoissivuumme!