F1 on yksi maailman seuratuimmista urheilulajeista, mutta sarjaa hoidetaan silti tietyillä osa-alueilla hämmästyttävän amatöörimäisesti.

Sarjan niin kutsutusta kriisistä voidaan olla montaa mieltä. Jätetään tällä kertaa puuttumatta siihen, pitäisikö sarjan tehdä jotain ratapuolen tapahtumilleen.

Puhutaan sen sijaan siitä, mikä sarjassa mättää viestinnän puolella.

Pahasti jälkijunassa

Sarjalle täytyy antaa ruusuja siitä, että se on herännyt todellisuuteen. Sosiaalinen media ei ole enää pakollinen paha, jolla palvellaan vain kovan luokan F1-faneja. Sen sijaan siitä on kasvanut kenties tärkein viestintäkanava, jolla ruokitaan alituisesti tiedonnälkäisiä faneja ja myös mediaa. Sarja on vihdoinkin valjastamassa tämän osa-alueen käyttöönsä, mutta pahasti jälkijunassa.

F1 on elänyt aina suurista tarinoista, mutta sarjan markkinointipuolella on kestänyt ihmeellisen kauan huomata, kuinka helposti he voisivat heittää lisää bensaa näihin liekkeihin. Viestiminen sosiaalisen median kautta ei vaadi paljoa, mutta se antaa lajille takaisin moninkertaisesti.

Esimerkiksi videopalvelu Youtubea sarja on alkanut käyttämään hyväksi aktiivisesti vasta tällä kaudella. Silti virallinen tili sivustolle on perustettu jo niinkin aikaisin kuin 2005. Kuvastaa uskomatonta lyhytnäköisyyttä, että sarja nukkui näin kauan onnensa ohitse.

Nykyään sarja puskee ulos videomateriaalia tasaisesti, joten tällä osa-alueella asiat alkavat jo luonnistua. Parannettavaa löytyy silti. Sarjalla on rikas historia ja sen pitäisikin käyttää sitä enemmän hyväkseen. Toisaalta tästä runsaudensarvesta riittää ammennettavaa vielä vuosiksi, joten ehkä hitaahko julkaisutahti on harkittu veto.

Twitter on noussut yksittäisistä sosiaalisen median välineistä kenties kaikista tärkeimmäksi. Formula ykköset huomasivat valitettavasti tämänkin asian muiden perässä. Virallista ”hashtagia” alettiin mainostamaan TV-lähetyksissä vasta viime kauden loppupuoliskolla.

Hapuilevien ensiaskelien jälkeen Twitterin käyttö alkaa kuitenkin jo sujua. Tili tuuttaa hyvällä tahdilla ulos niin tärkeää informaatiota kuin myös kevyempiä paloja, joilla fanit pidetään tyytyväisinä. Myös muiden F1-vaikuttajien viestejä uudelleentviitataan ja näin taataan lisänäkyvyyttä. Kaikki tämä saattaa kuulostaa merkityksettömältä, mutta ilman aktiivista Twitterin käyttöä sarja näyttää kuolleelta.

Instagram nostaa tasaisesti suosiotaan maailmalla, eikä sarja myöhästynyt tällä osastolla kovin pahasti. Sarjan virallista tiliä on päivitetty ahkerasti tämän kauden aikana. Tältä osastolta sarja saa puhtaat paperit.

Ei vain sarjan tehtävä

Sarjalla on vielä paljon tehtävää ja parannettavaa, mutta myös talleilla ja kuljettajilla on omat tärkeät tehtävänsä markkinoinnin suhteen.

Varsinkin tallien voisi luulla olevan järkevintä keskittyä markkinoimaan vain itseään ja omaa tekemistään, mutta tällä voisi olla pitkässä juoksussa kielteisiä vaikutuksia.

Tallit tarvitsevat lajia näkyvyytensä taatakseen, ja on myös heidän etunsa, mikäli sarja saa sitä mahdollisimman paljon. Varsinkin nyt, kun virallinen taho tarvitsee vielä paljon vetoapua, on rutinoituneiden tallien tärkeää pitää sarja pinnalla.

Jotkut tallit. kuten Lotus ja Red Bull, ovat osanneet yhdistää huvin ja hyödyn paremmin kuin monet muut tallit, mutta yleisesti ottaen jokainen on löytänyt oman toimivan tapansa viestiä faneilleen.

Kuljettajat ovat vaikeassa tilanteessa. He eivät voi avata yksityiselämäänsä sopimusteknisistä syistä niin paljon kuin haluavat, mutta täysin sulkeutuakaan he eivät (erästä Kimi Räikköstä lukuun ottamatta) varmastikaan halua. Lewis Hamilton käyttää Instagramiaan hyvinkin avoimesti yksityiselämäänsä esitellen, moni muu tyytyy näyttämään vain ammatillisen minänsä. Tässäkään tapauksessa ei ole vain yhtä oikeaa tapaa, mutta vanhaa sanontaa lainaten kaikki julkisuus on aina hyvästä.

Hyväksyttävä tosiasia

Fanit ja media tulevat vaatimaan jatkossakin lisää, eikä sarjalla ole enää varaa hoitaa viestintäänsä sosiaalisen median suhteen yhtä puolivillaisesti kuin se on tehnyt tähän asti.

Bernie Ecclestonen puheista huolimatta uusi sukupolvi tulee olemaan sarjan tulevaisuuden kannalta tärkein kohderyhmä. Ja tämä sukupolvi haluaa elää mukana lajissa Twitterin, Instagramin ja monien muiden sosiaalisen median viestimien kautta.

Formula ykkösten on vain hyväksyttävä tämä väistämätön tosiasia.

Juuso Taipale
Twitter: @JuusoTaipale