Vanhaan hyvään aikaan formula ykkösissä yksi katsojia jännityksessä pitänyt tekijä oli jatkuva pelko auton lahoamisesta kuljettajan alla. Viime vuosina autoista on tullut kuitenkin ultraluotettavia, joten samanlaista jännitysmomenttia kisoista ei enää löydy.

Keskeyttäneiden lista oli takavuosina lähes poikkeuksetta pidempi kuin maaliin asti jaksaneiden. Tavallisten teknisten ongelmien, kuten moottoririkkojen, lisäksi listaa täydennettiin kolareilla ja ulosajoilla.

Silloin tällöin keskeytysten syyt saattoivat kuitenkin olla todella absurdeja, surkuhupaisia ja sanalla sanoen aivan käsittämättömiä. SuomiF1-sivusto kertoo muutamasta mielenkiintoisesta sattumuksesta F1-historiassa.

Välttämättä itse keskeytyksessä ei ole mitään hauskaa tai erikoista, vaan muut tapahtumat tekevät siitä maininnan arvoisen.

Kisa ohitse jo ennen starttia

Monen kuljettajan kilpailu on päättynyt ensimmäisellä kierroksella, mutta harva voi ”kehua” saaneensa kilpailunsa päätökseen jo ennen kuin se on edes alkanut.

Alain Prost oli kovan paikan edessä kaudella 1991. Ferrari ei ollut osoittautunut alkukauden aikana kilpailukykyiseksi, ja Prost tarvitsi kipeästi hyvää sijoitusta pystyäkseen haastamaan arkkivihollisensa Ayrton Sennan mestaruuskamppailussa.

Kauden kolmas osakilpailu ajettiin Ferrarin kotiperällä Imolassa. Aika-ajoissa Prost ajoi itsensä kolmanteen lähtöruutuun. Lähtöruudukkoon hän ei kuitenkaan koskaan saapunut.

Lämmittelykierrokselle lähdettiin liikkeelle radan ollessa paikoitellen vielä märkä hetki sitten loppuneen sateen jäljiltä. Saavuttaessa radan loppuosalle Prost osui vesilätäkköön pyörähtäen ulos radalta. Prost sammutti autonsa, eikä saanut sitä enää käynnistettyä huolimatta siitä, että hän liukui alamäkeä pitkin. Tifosien suureksi tyrmistykseksi heidän ykkössuosikkinsa oli ulkona kilpailusta ennen kuin se kerkesi edes alkaa.

Kaikkien aikojen Ferrari-ikoni Michael Schumacherkin on joutunut joskus kokemaan saman kohtalon. Me muistamme tästä yhteistyöstä häkellyttävän ylivoiman, joka perustui vauhdin lisäksi äärimmäiseen luotettavuuteen. Schumin liittyessä Maranellonpunaisiin kaudeksi 1996 asia oli kuitenkin täysin eri.

Schumin alkukausi oli ollut taistelua ylivoimaisia Williamseja vastaan. Auto oli vaikea ajettava, mutta jossain määrin kilpailukykyinen.

Schumi sai punnerrettua itsensä paalupaikalle Ranskan GP:en, mutta kilpailu päättyi hänen osaltaan jo lämmittelykierrokselle moottorin hajottua.

– Meillä on vielä paljon tehtävänä, kommentoi Schumi tuolloin.

Ferrareille molemmat kilpailut olivat katastrofaalisia. Näistä kahdesta kilpailusta talli sai kasaan surkeat 7 kierrosta. Imolassa Jean Alesi ajoi ulos toisella kierroksella ja Ranskassa Eddie Irvine kerkesi kiertämään radan viidesti ennen kuin Ferrarin moottori sanoi sopimuksensa irti.

Kyseenalaista ennätystä lyhyimmästä sunnuntai-iltapäivästä taitaa kuitenkin pitää Espanjan Pedro de la Rosa. Hänen urakkansa päätyi pian varikon ulostulon jälkeen, hänen vielä kaasuttaessaan lähtöruudukkoon odottamaan lämmittelykierroksen alkamista! Sauberin Ferrari-moottori sai tarpeekseen Malesian kuumuudesta vain parinsadan metrin jälkeen.

Kamera varasti voiton

Jos kuljettaja on tekemässä virheetöntä suoritusta ja autokin toimii moitteetta, kisan päätyminen jonkun kolmannen osapuolen, kuten esimerkiksi ilmassa lentävä kameran takia, tuntuu varmasti epäreilulta.

1995 Monzan GP sujui vahvassa Ferrari-komennossa. Jean Alesi johti joukkoa perässään tallikaveri Gerhard Berger. Tifosit olivat jo valmiita juhlimaan tallin ensimmäistä kaksoisvoittoa vuosiin, kunnes kierroksella 32 heidän taivaansa synkkeni.

Alesin auton päällä ollut kamera irtosi ja osui suoraan Bergerin auton eturipustukseen, rikkoen auton ajokelvottomaan kuntoon. Lisää suolaa haavoihinsa fanit saivat myöhemmin, kun myös Alesi joutui keskeyttämään vain pari kierrosta ennen maalia johtopaikalta pyöränlaakerin hajottua. Harvinainen keskeytys sekin.

Objektit ovat aiheuttaneet myös muita eriskummallisia keskeytyksiä. McLaren-kuljettaja JuanPablo Montoya joutui keskeyttämään kauden 2005 päätösosakilpailun Kiinan GP:n hänen ajettuaan auki olleen kaivonkannen päältä. Tämä teki sen verran pahaa rungolle, että jatkaminen ei ollut enää mahdollista.

Seuraavalla kaudella Montoya ajoi Australian GP:ssä liian rajusti kanttikiven ylitse. Seuraus: auton elektroniikka pimahti ja kytki päälle ”safe the engine”-moodin päättäen Montoyan värikkään kisan.

Myös elävät olennot ovat saaneet osansa keskeytysten syy-listaan. Valitettavasti näissä tapauksissa on myös sattunut kuolemaanjohtaneita tapauksia.

Tom Prycen tilanteen tietävät varmasti kaikki, enkä ala sitä tässä erikseen avaamaan. Jokainen voi tarkistaa vaikka Wikipediasta tapahtumien kulun. Hänen kohtalonsa ei kuitenkaan ole ainut laatuaan.

Alan Staceyn kilpailu, ja elämä, päätyi Belgian GP:ssä 1960 linnun osuttua hänen kasvoihinsa. Staceyn Lotus
syöksyi radalta, kuljettajan ollessa jo tuolloin kuollut tai vähintäänkin tajuton.

Eläimet ovat aiheuttaneet harmia useasti.

Kanadan GP:ssä 2007 Anthony Davidson olisi saattanut saalistaa Super Agurille MM-pisteitä, ellei radan erikoisuuksiin kuuluva murmelikansan edustaja olisi rikkonut hänen etusiipeään.

Itävallassa haittana on taas ollut peurat. Montoyaa peuravaroitus aikoinaan vain nauratti (oh dear), mutta Ruotsin Stefan Johanssonia tuskin ei hänen ajaessaan perjantain harjoituksissa bambin ylitse lähes täydessä vauhdissa. On suoranainen ihme, ettei ruotsalaiskuljettajalle käynyt kuinkaan. Peuran kohtalo ei valitettavasti ollut yhtä onnekas.

”Ei kiinnosta”

F1-kuljettajat kuittaavat suorituksistaan miljoonaluokan palkkion, joten heidän voisi olettaa omistautuvan suoritukseensa täydellisesti. Jotkut saattavat kuitenkin ”gonahtaa”.

Nigel Mansell teki kaudeksi 1995 sopimuksen McLarenin kanssa. Mansellin alku kaudelle ei ollut kovin mairitteleva, sillä hän ei aluksi edes mahtunut kilpuriinsa! Pikaisesti McLaren rakensi Mansellin mittoihin sopivan auton, mutta tulokset olivat silti kaukana tallikaveri Mika Häkkisen vastaavista.

Espanjan GP:ssä Mansell sai touhusta tarpeekseen. Käytyään ulkoilemassa kevyesti hän parkkeerasi autonsa pilttuuseensa, nousi pois ja ilmoitti tallipäälikkö Ron Dennisille lähtevänsä lätkimään. Dennis ei ymmärrettävästi ollut kovin iloinen ex-maailmanmestarin päätöksestä.

Britimestareilla tuntuu olevan verissä päättää ura ”tyylikkäästi”. Damon Hillille kausi 1999 oli ollut silkkaa tervanjuontia. Hän meinasi lopettaa uransa jo kesken kauden, mutta lopulta hän päätti jatkaa kauden loppuun asti.

Suzukan GP:ssä hän teki lähes täydelliset Mansellit. Ensiksi pieni ulosajo, ja sen jälkeen auto parkkiin varikolle. Mikäs siinä, kun ei nappaa niin ei vain nappaa.

EXTRA: McLarenin ja suomalaisten viimeisen kierroksen kirous

Tässä vaiheessa jokainen suomalaisfani osaa varmasti yhdistää kaksi tapahtumaa otsikkoon. Mutta karu fakta on se, että KAIKKI neljä suomalaiskuskiamme ovat joutuneet parkkeeraamaan oman McLareninsa radan varteen kisan viimeisellä kierroksella!

Mika Häkkisen kohtalo taitaa olla kaikista katkerin. Hän johti Espanjan GP:tä 2001 yli neljälläkymmenellä sekunnilla, kun kilpailun viimeinen kierros käynnistyi. Mutta sitten hänen autostaan hajosi kytkin, joka jätti hänet lopulta radan varteen vain puoli kierrosta ennen maalia. Voiton nappasi kukapa muukaan kuin Michael Schumacher.

Kimi Räikkönen taisteli tiukasti maailmanmestaruudesta kaudella 2005, mutta lopulta hän joutui taipumaan Espanjan Fernando Alonsolle. Yksi mestaruuskamppailun kulminaatiopisteistä oli Räikkösen keskeytys Euroopan GP:n viimeisellä kierroksella.

Räikkönen oli vaurioittanut aiemmin rengastaan rajussa jarrutuksessa. Tuolloin kisoihin haettiin lisäjännitystä kieltämällä renkaanvaihdot kaikissa muissa paitsi turvallisuustapauksissa.

Räikkösellä olisi ollut oikeus vaihtaa rengassarjansa, mutta se olisi tarkoittanut voiton varmaa luovuttamista Alonsolle. Räikkönen ja McLaren päättivät pelata riskillä.

Se riski kostautui viimeisen kierroksen alkaessa. Jarrutettaessa ensimmäiseen mutkaan renkaantärinästä kovalle rasituksella joutunut eturipustus petti ja sinkosi Räikkösen ulos radalta. Räikkös-fanit joutuivat (jälleen) nielemään katkeruuttaan Alonson ajaessa voittoon ja Räikkösen jäädessä nollakerhoon.

Belgian GP 2008 muistetaan Räikkösen ja Lewis Hamiltonin loppukierrosten taistelusta, mutta monelta jäi huomaamatta, että taustalla ajanut Heikki Kovalainen joutui jakamaan maanmiehensä Räikkösen kohtalon ja jättämään leikin kesken kilpailun lopussa. Heikin kilpailu päättyi tekniseen vikaan puolessa välin viimeistä kierrosta.

Myös neljäs suomalainen McLaren-pilotti, Keke Rosberg, on joutunut jättämään leikin kesken viimeisellä kierroksella. Kaudella 1986 käytössä olivat janoisat turbot, mutta bensasäännöillä kikkailu tarkoitti sitä, että monesti autot saattoivat hyytyä aivan viime kierroksilla menoveden yksinkertaisesti loppuessa kesken. Näin kävi myös paalumies Rosbergille Saksan GP:ssä. Keskeytyshetkellään hän ajoi toisena, lopputuloksissa hän sijoittui viidenneksi.

Mitä erikoisia keskeytyksiä sinä muistat tai tiedät?