SuomiF1-sivuston kausiennakossa käsittelyyn otetaan F1-sarjan legendaarisin talli, Ferrari. Italialaistiimi esitti talvitesteissä erinomaista vauhtia, mutta riittääkö se tuomaan mestaruudet takaisin Maranelloon?

Scuderia Ferrari

Virallinen nimi: Ferrari
Ensimmäinen kausi: 1950
Kuljettajien mestaruudet: 15
Valmistajien mestaruudet: 16

Kausi 2018:
Voitot: 6
Paalupaikat: 6
MM-pisteet: 571
Sijoitus valmistajien sarjassa: 2.

Kuljettajat 2019:
#5 Sebastian Vettel
#16 Charles Leclerc

Ferrarin arvioiminen tuntuu olevan aina muita talleja vaikeaampi tehtävä. Italialaistiimin asema ja resurssit tarkoittavat sitä, ettei mikään muu kuin mestaruus voi tyydyttää.

Vettelin haukkumisesta ja hänen pääkoppansa kyseenalaistamisesta on muodostunut fanien viime aikojen suosikkipuheenaihe.

Vaikka talli kahdella edelliskaudella lähellä jo olikin, on molemmista maailmanmestaruuksista viivähtänyt jo yli kymmenen vuotta. Valmistajien titteliä juhlittiin 2008, Kimi Räikkösen kauden 2007 mestaruuden ollessa edelleen viimeisin kuljettajien ykkösnoteeraus.

Tänä vuonna pitkä kuiva kausi voi hyvinkin katketa. Asetelmat ovat ainakin erinomaiset.

Talli lähtee tulevaan kauteen monelta kantilta katsottuna uusin sävelin. Viisi edellistä kautta tallissa viettänyt edellinen mestari Räikkönen on korvattu nuorella, nälkäisellä ja erittäin lahjakkaalla Charles Leclercillä. [readmore from=”Ferrari”] Monacolaisnuorukaisen tulevaisuus on kirkas, mutta tässä vaiheessa talli luottaa enemmän kokeneemman Sebastian Vettelin kykyihin.

Viime kausi oli nelinkertaiselle maailmanmestarille kova kolaus. Alkukaudesta hienoja suorituksia esittänyt saksalainen pudotti pallon loppuvuodesta täysin.

Kolareita ja ajovirheitä tapahtui solkenaan, ja monet F1-fanit ottivatkin miehen sylkykupikseen. Ferrarin luomat paineet näyttäytyivät Vettelille ankarammin kuin kertaakaan hänen kaudesta 2015 alkaneella Ferrari-urallaan.

Vettelin haukkumisesta ja hänen pääkoppansa kyseenalaistamisesta on muodostunut fanien viime aikojen suosikkipuheenaihe. Pari haparointia sai monet unohtumaan miehen olevan edelleen yksi sukupolvensa lahjakkaimmista kuljettajista.

On totta, että Vettel menetti 2018 hurjan määrän MM-pisteitä omiin virheisiinsä. Silti myös tallia on syyttäminen siitä, että Lewis Hamilton ja Mercedes marssivat lopulta jälleen kerran helppoon voittoon.

Uusi kausi tuo uudet kujeet. Viime vuotta on turha peilata, Vettel tietää missä hän mokasi ja mitä hänen tulee tehdä, ettei vastaavia virheitä enää synny.

TOP10: SuomiF1 listasi kauden 2018 kymmenen parasta F1-kuljettajaa – Vettel vai Räikkönen parempi Ferrari-kuski?

Ferrarin vauhti oli talvitesteissä erinomaista. Mutta kuten ärsyttävyyteen asti jaksetaan toitottaa, ei se kerro vielä mitään. Mercedes ei varmasti paljastanut kaikkea, ja Ferrari on ollut vahva aiempinakin kausina.

Tänä vuonna jotain tuntui olevan kuitenkin toisin. Talli tuntui jopa pelottavan vahvalta.

Auto oli paitsi nopea, myös luotettava. Kehuja sai myös uusi SF90-auto, jonka tekniset ratkaisut vakuuttivat sekä asiantuntijat että jopa Mercedeksen.

Iskikö Ferrari jättipottiin? ”Mercedeksen ja Red Bullin kehonkieli kertoo syvästä huolesta”

On hyvin mahdollista, että Ferrari lähtee Australian Melbourneen sarjan nopeimmalla autolla. Se antaisi erinomaisen lähdön kauteen, mutta mitään se ei vielä ratkaisisi.

Alkukauden etu täytyisi pystyä maksimoimaan, sillä kauden edetessä kehitystyö Mersua vastaan tulee käymään kuumana. Voimasuhteet heilahtelivat tallien välillä kisasta toiseen sekä 2017 että 2018, joten ei ole mitään syytä olettaa, etteikö niin kävisi tänäkin vuonna.

Viime vuosina tämä on ollut Ferrarin heikkous. Vettelin loppukauden haparointi peitti alleen italialaistallin täydellisen epäonnistumisen kehitystyössä. Talli joutui palaamaan takaisin vanhoihin osiin kilpailukyvyn palauttamiseksi, mikä on formula ykkösissä lähes ennenkuulumatonta.

Tallin virheet maksoivat lopulta tallipäällikkö Maurizio Arrivabenen työpaikan. Tilalle nostettiin Mattia Binotto, joka on ollut pääarkkitehti italialaistallin nousussa V6-aikakaudella pohjamudista Mercedeksen kovimmaksi haastajaksi.

Kukaan ei voi kiistää Binotton osaamista teknisenä johtajana, mutta Ferrari-orkesterin pääkapellimestarina hän joutuu nyt ottamaan toisenlaisen roolin. Arrivabeneen verrattuna erilaisella tavalla johtava Binotto tulee olemaan ratkaisevassa asemassa Vettelin ja Ferrarin mestaruusunelmissa.

Entisen pääjohtajan Sergio Marchionnen viimevuotinen kuolema heijastuu myös tähän kauteen. Marchionne ehti sanelemaan ennen poismenoaan Ferrarin suunnan, tämä vuosi näyttää kannattaako ja halutaanko niitä seurata.

Ferrarin tapauksessa on kuitenkin aina syytä ottaa huomioon taivaanrannassa pilkottavat tummat pilvet, vaikka ne olisivatkin pienen pieniä.

Uudistunut kuskikaksikko on piristävä muutos ja vahvistus, mutta Vettelin ja Leclercin välille voi syntyä asetelma, joka riistäytyy vielä tallijohdon käsistä.

Ferrarin kokemat paineet ovat myös vertaansa vailla. Mikäli kausi ei näistä lähtökohdista huolimatta lähde käyntiin väkevästi, voi jälki olla rumaa. Silloin lentelevät tikarit, jotka on teroitettu piikikkäiksi.

Vettel tuskin kestää toista viime vuoden kaltaista ryöpytystä.

Ennustus: Erinomainen kuljettajakaksikko, teknisesti vahva auto, väkevä voimanlähde ja valtavat resurssit tekevät Ferrarista jälleen mestarisuosikin. Talli tekee kaikkensa saadakseen Vettelistä irti kaiken, joten muu kuin maailmanmestaruus olisi saksalaiselle pettymys. Vahvaa taustatukea antavan Leclercin aika tulee vielä.

#5 Sebastian Vettel

  • Syntymäaika: 3.7.1987 (31 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Heppenheim, Saksa

Saavutukset: Maailmanmestari 2010, 2011, 2012 ja 2013
F1-tilastot:
220 GP-starttia
52 GP-voittoa
55 paalupaikkaa
36 nopeinta kierrosta
2745 MM-pistettä

Moni pahoitti mielensä kuullessaan Ferrarin asettuvan jo alkukaudesta asti Sebastian Vettelin taakse (uutinen). Tallin kokeneempi kuljettaja saa ykköskuljettajan aseman, vaikka kauden 2018 jälkimmäinen puolisko ei vakuuttavasti sujunutkaan.

[readmore from=”vettel sebastian”]

Silti tallin päätös on täysin oikea.

Vettel on edelleen lähtöruudukon yksi kiistatta lahjakkaimmista kuljettajista. Miehen nopeus ja taktinen peilisilmä ovat tuoneet hänelle vuosien saatossa lukuisia voittoja ja kääntäneet jopa pari mestaruustaistoa hänen edukseen.

Ferrari tietää, mihin Vettel on parhaimmillaan kykynevä. Se taso voi helposti tuottaa hänelle uran viidennen maailmanmestaruuden.

Sebastian Vettel vedenjakajalla – esimerkki Michael Schumacherista vai Fernando Alonsosta?

Kahdella edellisellä kaudella MM-hopealle jäänyt Vettel ei voi rehellisesti sanoen mitään muuta tältä kaudelta hakeakaan. MM-titteli Ferrarilla saisi hänet sivuamaan suuren idolinsa ja maanmiehensä Michael Schumacherin temppua. Myös Schumi tarvitsi viisi kautta ennen kuin kaikki natsasi, mutta sen jälkeen kyyti oli kylmää.

Vettel tietää tämän. Schumacherkin sai runsaasti kritiikkiä osakseen ennen Ferrari-mestaruuksiaan, mutta voiton makuun päästyään kaikki aiemmat virheet oli anteeksiannettu.

Nyt pään on pysyttävä kasassa koko kauden. Vettel ja Ferrari ovat kykeneviä valloittamaan F1-maailman yhdessä, mutta haparointiin ei yksinkertaisesti ole varaa.

#16 Charles Leclerc

  • Syntymäaika: 16.10.1997 (21 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Monaco

Saavutukset: GP3-sarjan mestari 2016, Formula 2 -sarjan mestari 2017
F1-tilastot:
21 GP-starttia

39 MM-pistettä

Charles Leclerc nousi Ferrarille vasta toisella F1-kaudellaan. Tätä ei kovin moni uskonut näkevänsä vuosi sitten (paitsi jutun kirjoittaja, krhm krhm).

[readmore from=”leclerc charles”]

Leclerc on ikäisekseen hämmästyttävän kypsä kuljettaja, jolla on kiistatta edessään upea tulevaisuus formula ykkösissä. Olisi kuitenkin kohtuutonta vaatia häneltä jo tänä vuonna kuuta taivaalta.

Mestaruudesta toiseen alemmissa luokissa marssinut monacolainen on saanut osakseen vain kehuja ja suitsutusta, mutta tänä vuonna myös soraääniä kuullaan varmasti. Mies voi olla itse tähän jopa täysin syytön, kritiikki sattuu vain kuulumaan Ferrari-pestin ”työsuhde-etuihin”.

Nuoresta iästään, kokemattomuudesta ja kirkkaasta tulevaisuudesta on kuitenkin hyötyä Leclercille. Jokainen vähänkään lajia ymmärtävä tajuaa Ferrarilla olevan Leclercin varalle pidempiaikaisia suunnitelmia. Mieheltä ei odoteta mestaruutta. Vielä.

Paperilla Leclerc on Kimi Räikköstä parempi kuljettaja Ferrarille. Vaikka Räikkösen ja Vettelin väliseen kemiaan nykyinen kuljettajakaksikko ei ylläkään, osaa myös Leclerc toimia varmasti tiimin edun mukaisesti. Leclerc ei myöskään häviä Räikköselle nopeudessa, kenties päinvastoin.

Tässä miehessä Ferrarilla on erinomainen tulevaisuus.

LUE AIKAISEMMAT TALLIENNAKOT
Red Bull
Renault
Haas
McLaren
Racing Point
Alfa Romeo
Toro Rosso
Williams

Sebastian Vettel vauhdissa Barcelonan talvitesteissä helmikuussa 2019
Kuva: Getty Images