SuomiF1-sivusto tarjoaa lukijoilleen kattavan ennakkopaketin tulevasta F1-kaudesta 2019. Esittelemme ennen kauden alkua joka päivä jokaisen F1-tallin ja arvioimme voimasuhteita sekä kuljettajien että valmistajien MM-sarjaa ajatellen.

Avausosassa käsittelyssä on takavuosien mahtitalli Williams. Viime vuonna tiimi jäi MM-sarjan viimeiseksi. Mihin talli tänä vuonna pystyy?

ROKiT Williams Racing

Virallinen nimi: Williams Grand Prix Racing Engineering
Ensimmäinen kausi: 1978 (nykyinen tiimi)
Voitot: 114
Paalut: 128
Kuljettajien maailmanmestaruudet: 7
Valmistajien maailmanmestaruudet: 9

Kausi 2018:
MM-pisteet: 7
Sijoitus valmistajien sarjassa: 10.

Kuljettajat 2019:
#63 George Russell (tulokas)

#88 Robert Kubica

Kausi 2018 oli Williamsin maineikkaan historian surkein. Auto oli täysi susi, eivätkä kokemattomat kuljettajat pystyneet korjaamaan tuuliajolle joutuneen tallin kurssia kauden aikana.

Ennusmerkit täksi kaudeksi eivät ole juurikaan paremmat.

Robert Kubican paluu F1-kuljettajaksi on kaunis satutarina, mutta rehellisyyden nimissä se ei olisi saanut koskaan toteutua.

Uusi FW42-auto on kokenut tuskaisen syntymän. Auto saatiin parsittua kasaan talvitestien jo käynnistyttyä, eivätkä vauhti ja suoritustaso ole antaneet aiheita suuriin hurraa-huutoihin.

Keskeneräisyys ja kompromissit paistavat läpi auton suorituskyvyssä. Talli tuntuu olevan pari askelta jäljessä kaikkia muita kehitystyön suhteen, eivätkä Robert Kubican kommentit alkuvuoden uhraamisesta testaamiselle ole hyvä merkki.

[readmore from=”Williams”]

Williams on vanhan ajan kilpatiimi, mikä tekee sen tilanteesta entistä tukalamman. Kun taustalla ei ole rikasta rahoittajaa, iskee pääsponsorin ja maksukuljettajien menettäminen täksi kaudeksi siihen erittäin kivuliaasti. Kun raha on tiukassa, ei autoa ole varaa kehittää, ja kun kehitystyötä ei tapahdu, eivät myöskään rahoittajat kiinnostu tallista. Noidankehä on pirullinen.

Williamsin osalta tämä kausi voidaan julistaa jo nyt menetetyksi. Talli on niin kaukana muista, ettei se tule nousemaan tänä vuonna MM-pisteiden jumbosijalta millään.

Tänä vuonna Williamsille tärkeintä on laittaa tavalla tai toisella rakennuspalikat oikeaan järjestykseen. Tämä vuosi voidaan uhrata, jotta 2020 oltaisiin kilpailukykyisiä. Mikäli niin ei käy, on maineikkaan tallin taru formula ykkösissä vaakalaudalla. Ja sitä kukaan lajin ystävä ei halua.

Ennustus: Tulee jäämään MM-pisteiden viimeiseksi. Tallin johdossa tullaan näkemään muutoksia, ja toivottavasti ne siivittävät tallin kohti valoisampaa tulevaisuutta.

#63 George Russell

  • Syntymäaika: 15.2.1998 (20 vuotta)
  • Syntymäpaikka: King’s Lynn, Englanti

Saavutukset: F2-mestaruus 2018, GP3-mestaruus 2017
F1-tilastot:
Ensimmäinen kausi formula ykkösissä

F2-sarjan mestarina sarjaan saapuva George Russell on lahjakas kuljettaja, joka on noussut viime vuosina raketin lailla tulevaisuuden tähtien hierarkkiassa.

Mercedes-suojattina Russellin tilanne ei ole järjettömän kriittinen, sillä F1-uran jatko ei ole täysin kiinni tässä kaudessa. Sen tietäen mies voi valmistautua väistämättä vaikeaan kauteen edes jossain määrin levollisin mielin.

Viime kausi osoitti Russellin olevan paitsi nopea, myös henkisesti kypsä kuljettaja. Tänä vuonna hän pääsee ajamaan piilossa suurelta yleisöltä, mutta täysin läskiksi nuorukainen ei voi lyödä. Mercedes seuraa juniorikuljettajansa kehitystä tarkasti.

#88 Robert Kubica

  • Syntymäaika: 7.12.1984 (34 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Krakova, Puola

Saavutukset: World Series by Renault (2005), WRC-2 (2013)
F1-tilastot:
76 GP-starttia
1 GP-voitto
273 MM-pistettä

Robert Kubican paluu F1-kuljettajaksi on kaunis satutarina, mutta rehellisyyden nimissä se ei olisi saanut koskaan toteutua. Tämä on pakko sanoa kaikella rakkaudella puolalaista kohtaan.

Vaikka Kubica on eittämättä edelleen erinomainen rattimies, nostaa moni asia epäilyksen miehen valinnan järkevyytä vastaan.

Miten kahdeksan vuoden poissaolo näkyy? Miten Kubican vakavasti vammautunut käsi toimii kilvanajotilanteissa? Mikä on taannoin kärkisijoista ajaneen miehen motivaatio, kun tarjolla ei tule olemaan jämäsijoja parempaa?

Kuljettajavalinta kertoo kuitenkin valitettavaa kieltä brittitallin nykyisestä tilanteesta. Puolalaiskuskin mukanaan tuomat tukiaiset eivät varmasti ole pahitteeksi, joten tallille tuntuu olevan se ja sama kuka sen kalustolla joukon perällä pyörii.

Kuva: Getty Images