SuomiF1-sivuston kausiennakon tuoreimmassa numerossa analysoidaan takavuosien mahtitallia McLarenia. Tiimi on vajonnut todella alas entisistä loiston päivistään, mutta joko tunnelin päässä pilkistäisi valoa?

McLaren F1 Team

Virallinen nimi: McLaren Racing
Ensimmäinen kausi: 1966
Voitot: 182
Paalut: 155
Kuljettajien maailmanmestaruudet: 12
Valmistajien maailmanmestaruudet: 8

Kausi 2018:
MM-pisteet: 62
Sijoitus valmistajien sarjassa: 6.

Kuljettajat 2019:
#4 Lando Norris (tulokas)
#55 Carlos Sainz

Maailmasta ei tuskin löydy kovin monta F1-fania, jota McLarenin nykytilanne ei harmittaisi. Miten voi olla mahdollista, että ennen koko F1-sarjalle suunnannäyttäjänä toiminut talli on tipahtanut näin alas?

Romahdusta ei voi selittää yhdellä tai edes muutamalla selkeällä yksittäisellä osatekijällä. Epäonnistunut Honda-yhteistyö, johtoportaan myllerrykset ja valtavaksi paisuneen McLaren-korporaation kasvu olisivat yksittäisinä takaiskuina kestettäviä, mutta samaan syssyyn tapahtuneena ne ovat lamaannuttaneet tallin.

McLaren saattaa joutua katsomaan vierestä, kuinka Red Bull korjaa kovan työn hedelmät.

Ongelman siemenet kylvettiin jo Mercedes-voimanlähteiden aikakaudella. McLarenilla on käytössään hienot tehdastilat, mutta talli ei tunnu olevan teknisten murrosten aallonharjalla. Perässä laahataan vähän kaikessa, ja se on formula ykkösten karussa maailmassa anteeksiantamatonta.

Lähes kaikki meni pieleen myös Hondan kanssa. Talli heitti hukkaan valtavan määrän resursseja ja työvoimaa projektiin, joka on puhkeamassa vasta nyt kukkaansa. Kirvelevintä kyllä, McLaren saattaa joutua katsomaan vierestä, kuinka Red Bull korjaa kovan työn hedelmät.

Viime kausi osoitti viimeistään tallin suurimman ongelman olevan se itse. Kun Hondaa ei voinut enää käyttää syntipukkina huonoihin tuloksiin, joutui talli vihdoinkin myöntämään sillä olevan itsellään peiliin katsomisen paikka.

[readmore from=”mclaren”]

Se on hyvä alku. Tallin täytyy lähteä rakentamaan uutta nousuaan avoimin mielin.

Tallin erikoinen rakenne johtoportaiden välillä ei ollut toimiva formulamaailmaa ajatellen. Liian moni henkilö hämmensi samaa keitosta, eikä kukaan tuntunut välittävän lopputuloksesta. Usean vuoden aikana syntyi vain sutta ja sekundaa, ja silloin syyttävät sormet viuhuivat.

Toimitusjohtaja Zak Brown tuntuisi saavan vasta nyt kunnolla otetta tallista, vaikka hän on ollut johtajana jo pari vuotta. Hänen pestauksistaan Gil de Ferran, Andreas Seidler ja ennen kaikkea pääsuunnittelija James Key tuntuvat olevan oikeita miehiä rooleihinsa. Brown on myös lunastanut odotuksia, miksi hänet talliin palkattiin. Muutama mehukas sponsoridiili on tehnyt tallille hyvää.

Uuden aikakauden alkua olisi kuvastanut täydellisesti Fernando Alonsosta lopullisesti luopuminen, mutta jostain syystä tähän ei vielä pystytty. Alonso on parhaimmillaan häikäisevä kuljettaja, mutta espanjalaisen vaatimattomat kyvyt rauhanrakentajana tiedetään.

McLaren yllätti: Fernando Alonsosta tallin testikuski!

Niin paljon kun miehestä tallissa pidetäänkin, nyt olisi aika päästää irti.

Ennustus: Jälleenrakennusprojekti alkaa. Kokematon kuskikaksikko voi olla sekä siunaus että kirous. Tämän kauden suurin saavutus olisi sisäisen rauhan ja oikean kehityssuunnan löytyminen.

#4 Lando Norris

  • Syntymäaika: 13.11.1999 (19 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Bristol, Englanti

Saavutukset: Euroopan F3 -sarjan mestari 2017, Formula 2 -sarjan toinen 2018
F1-tilastot:
Ensimmäinen kausi formula ykkösissä

Nuori brittikuljettaja saa aloittaa F1-taipaleensa legendaarisen tiimin riveissä, aivan kuten Lewis Hamilton 12 vuotta sitten. Tilanteet eivät voisi kuitenkaan olla enempää erilaiset.

Norris ei pääse valmiiksi katettuun pöytään, toisin kuin Hamilton, joka oli napata maailmanmestaruuden tulokaskaudellaan. Norris saa tyytyä huomattavasti vähempään.

McLarenin trendi nuorten kuljettajien suhteen on ollut Hamiltonin jälkeen surkeaa katsottavaa. Sergio Perezin itseluottamus murskattiin kaudessa, eivätkä Kevin Magnussen tai viimeisimpänä Stoffel Vandoornekaan voi kehua tallin suoranaisesti tukeneen heitä kasvuprosesseissaan.

Norrisin kohdalla tilanne on toivottavasti eri. Tallin johtoryhmä on uudistunut vuodentakaisesta, ja terveemmin odotuksin kauteen valmistautuva tiimi antaa varmasti tulokkaalleen enemmän aikaa oppia ja ymmärrystä virheiden sattuessa.

Nuoruuden into voi olla jopa Norrisin tämän kauden suurin valtti. Nopeutensa hän on osoittanut, nyt hänen täytyy pystyä olemaan tallilleen sellainen työkalu kehitystyössä, että hän pääsee joskus taistelemaan kärkisijoista brittitallin kalustolla.

#55 Carlos Sainz

  • Syntymäaika: 1.9.1994 (24 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Madrid, Espanja

Saavutukset: Formula Renault 3.5 -mestari 2014
F1-tilastot:
81 GP-starttia
171 MM-pistettä

Viimeistään tässä vaiheessa uraansa isänsä maineen harteiltaan karistanut Carlos Sainz lähtee kauteen itselleen uudesta tilanteesta. Hän on maineikkaan F1-tallin ykköskuljettaja, vaikka F1-uraa on takana vasta neljä kautta.

Red Bull -yhteistyö on lopullisesti taakse jäänyttä aikaa, ja tästä lähtien espanjalainen saa rakentaa uraansa täysin omin päin. Nykytilanteessa oleva McLaren on erinomainen paikka tälle projektille.

Sainz on nopea kuljettaja, mutta hän on tuntunut jääneen lyhyellä F1-urallaan tallikavereidensa varjoon, osin täysin turhaan. Toro Rossolla hän antoi erittäin hyvän vastuksen Max Verstappenille pystyen jopa päihittämään hänet, mutta niin vain F1-maailma kohisee tällä hetkellä hollantilaisesta.

Tekemällä lujasti töitä ja auttamalla tallia kehittymään Sainz voi pedata itselleen mukavat asetelmat lähivuosina. Jos McLarenin nousu käynnistyisi espanjalaisen avustuksella, voi Red Bullin ja Renaultin ylenkatsoma Sainz saada viimeiset naurut.

LUE AIKAISEMMAT TALLIENNAKOT
Racing Point
Alfa Romeo
Toro Rosso
Williams

Kuva: Getty Images