SuomiF1-sivuston kausiennakon toisessa osassa käsittelyyn otetaan Toro Rosso. Talli lähtee kauteen erikoisella kuljettajakaksikolla ja Hondan voimanlähteillä. Mihin Red Bullin kakkostiimin eväät riittävät?

Scuderia Toro Rosso

Virallinen nimi: Red Bull Toro Rosso Honda
Ensimmäinen kausi: 2006
Voitot: 1
Paalut: 1
Paras sijoitus MM-sarjassa: 6. (2008)

Kausi 2018:
MM-pisteet: 33
Sijoitus valmistajien sarjassa: 9.

Kuljettajat 2019:
#23 Alexander Albon (tulokas)

#26 Daniil Kvjat

Red Bullin kakkostalli lähtee kauteen kaikin puolin B-tiiminä. Emotiimiin verrattuna askeleen perässä tullaan vähän kaikessa.

[readmore from=”toro rosso”]

Viime kaudella talli toimi Hondan testipenkkinä, ja nyt myös itse Red Bullin liityttyä japanilaistiimin kelkkaan jatkunee sama meno tälläkin kaudella. Mikäli Honda pyrkii nopeaan ja radikaaliin kehitykseen, tulevat Toro Rosson kuljettajat toimimaan autoineen testinukkeina.

Kuljettajarintamalla Toro Rosso on valinnut mielenkiintoisen kaksikon. Liioin Alex Albon kuin Daniil Kvjatikaan eivät lienneet tallin ykkösvalintoja tähän kauteen, mutta kuskimarkkinoiden myllerryksessä talli oli pakotettu kenties sarjan heikoimpaan kuskikaksikkoon.

Talvitestit sujuivat tallilta kaikin puolin tasapaksusti. Red Bull -yhteistyö tarjoaa sille synergia-etuja, mutta valitettavasti kalustoa ei tällä kaudella ohjaa sellainen timantti, joka voisi saavuttaa suuria.

Ennustus: Kausi tulee olemaan melkoista vuoristorataa. Keskikastin tasaisessa taistelussa turhiin hutilointeihin ei ole varaa, mutta tällä kuskikaksikolla ja paketilla niitä on väistämättä luvassa.

#23 Alexander Albon

  • Syntymäaika: 23.3.1996 (22 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Lontoo, Englanti

Saavutukset: Kolmas Formula 2-sarjassa 2018
F1-tilastot:
Ensimmäinen kausi formula ykkösissä

Alex Albon on tehnyt hyvää jälkeä alemmissa formulaluokissa, mutta hän on melkoinen kysymysmerkki tässä vaiheessa kautta. Säkenöinyt hän ei ole juuri koskaan, vaan tulosta on syntynyt pitkälti vahvalla perustason puurtamisella.

Reitti F1:iin aukesi lopulta melkoisen sopan päätteeksi, kun Red Bull osti miehen ulos Nissanilta ja sähköformuloista.

Energiajuomayhtiön tuulisen kuljettajapolitiikan tuntien Albonin uran jatkon kannalta on oleellisesta, että hän pystyisi päihittämään tallikaverinsa.

#26 Daniil Kvjat

  • Syntymäaika: 26.4.1994 (24 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Ufa, Venäjä

Saavutukset: GP3-sarja 2011
F1-tilastot:
72 GP-starttia
133 MM-pistettä
2 palkintopallisijoitusta

Daniil Kvjatin tarinan tuntevat puolestaan varmasti kaikki. Hämmästyttävää kyllä venäläinen saa jo kolmannen näytönpaikkansa F1:ssä.

Saatuaan arvonalennuksen Red Bullilta takaisin Toro Rossolla kesken kauden 2016 mies tuntui menettäneen otteensa täysin. Kausi 2017 päättyi ennenaikaisiin potkuihin, mutta vuosi Ferrarin simulaattorikuljettajana sai Helmut Markon soittamaan nyt jo luottomieheksi osoittautuneelle kuljettajalleen.

Paljon puhetta riittää Kvjatin potentiaalista ja raa’asta vauhdista. F1-sarjassa lunastamaton potentiaali ei kuitenkaan riitä mihinkään. ”Entä jos” -kuskeja on riittänyt maailman sivu, nyt venäläisen täytyy nousta aivan uudelle tasolle.

Nyt ei riitä edes pelkkä tallikaverin piekseminen, vaan autolla täytyy taikoa maagisia temppuja kisaviikonlopusta toiseen.

Kuva: Getty Images