SuomiF1-sivuston kausiennakon kolmannessa osassa vuoroon astuu Alfa Romeo. Suomalaisittain Sauberin paikan sarjasta napanneen tiimin otteita seurataan tarkasti. Millaisista asetelmista Kimi Räikkönen kauteen lähtee?

Alfa Romeo Racing

Virallinen nimi: Sauber Motorsport (vielä tämän kauden)
Alfa Romeo -tilastot:
Ensimmäinen kausi: 1950
Voitot: 10
Paalut: 12
Kuljettajien maailmanmestaruudet: 2
Paras sijoitus valmistajien MM-sarjassa: 6. (1983)
Sauber-tilastot:
Ensimmäinen kausi: 1993
Voitot: 1 (BMW Sauberina)
Paalut: 1 (BMW Sauberina)
Paras sijoitus MM-sarjassa: 2. (2007, BMW Sauberina)

Kausi 2018:
MM-pisteet: 48
Sijoitus valmistajien sarjassa: 8.

Kuljettajat 2019:
#7 Kimi Räikkönen
#99 Antonio Giovinazzi

Kukapa olisi uskonut pari vuotta sitten, että sarjan tyvipäässä pyristellyt Sauber nousisi Suomen seuratuimmaksi F1-tiimiksi kauden 2019 alkaessa? Se kertoo paljon Kimi Räikkösen vetovoimasta.

Alfa Romeoksi muuttunut talli lähtee kauteen huomattavasti vahvemmista asetelmista kuin vuosi sitten. Se on miellyttävä ilon ja riemun aihe, mutta se voi luoda odotuksista jopa turhan ruusuisen kuvan.

Ensiksi hyvät uutiset:

Alfa Romeon kasvanut rooli tallissa tuo sille runsaasti lisää taloudellisia ja teknisiä resursseja. Vahva kytkös Ferrariin on myös massiivinen etu, sillä F1-sarjan mahtitiiminä maranellolaisten kehitystyön hedelmät maistuvat myös asiakastallille.

[readmore from=”alfa romeo”]

Talli elää uutta renesanssiaan. Räikkösen ohella merkittävä värväys oli entisen Ferrari-suunnittelija Simone Restan nappaaminen tallin pääsuunnittelijaksi (uutinen). Jo viime vuoden toukokuussa tapahtunut siirto on mahdollistanut Restan kädenjäljen näkymisen jo tämän kauden autossa.

Alfa Romeon uusi auto vakuutti talvitesteissä, sillä on käytössään tehokas ja luotettava voimanlähde ja erinomainen kuskikaksikko, eikä penniä tarvitse venyttää joka asiassa kehitystyön suhteen. Perus-sapluuna on siis kunnossa.

Missä siis mättää?

Varsinaista hätää Alfa Romeolla ja Räikkösellä ei ole. Ongelmaksi saattaa muodostua kuitenkin liian kovat odotukset fanien puolelta.

Talvitestit osoittivat, ettei Alfa tule pääsemään tasaisessa keskikastin taistossa helpolla. Vaikka talli elää tällä hetkellä vahvassa myötävireessä, ei se ole mikään tae menestyksestä. Siksi moni Räikköseltä toistuvasti hyviä sijoituksia odottava saattaa joutua pettymään.

On aivan yhtä oikein sanoa Alfan olevan tällä kaudella viidenneksi kuin kahdeksanneksi paras talli. Se tarkoittaa yli viiden pykälän eroa tulostaulukossa. Se on ratkaisevaa hyvän pistepotin ja ”kultaisen ananaksen” välillä.

Vaikka tallin budjetti on kasvanut ja sponsoreita hypännyt lisää kelkkaan, on talli silti lilliputti sarjan kärkitalleihin verrattuna. Jo pelkästään se evää mahdollisuudet voittotaisteluun nousemisesta. Keskikastin porukassakaan talli ei erotu mitenkään edukseen.

F1-tallien budjetit julki – Ferrari ja Mercedes kuluttuvat hurjasti, tallien välillä suuret erot

Näkökulma: Kimi Räikkösen tallinvaihdos avannee suomalaisfanien silmät F1-sarjan suurelle ongelmalle: ”Turha haikailla Lotus-vuosien uusinnasta”

Vaikka kaikki suomalaiskatseet keskikastissa kohdistuvatkin nyt Räikköseen, ei ole syytä unohtaa myös muiden tallien olevan vahvoja. Ja se tekee tästä kaudesta kutkuttavan. Parasta koko skenaariossa on se, että se opettaa ihmisille formula ykkösten olevan tuote, josta voi nauttia myös kärkitaiston ulkopuolella.

Ennustus: Alfa Romeon ja Räikkösen tilanteen voi niputtaa yhteen nyrkkisääntöön: Tilanne ei ole niin hyvä kuin hehkutetaan, mutta ei niin huono kuin pelotellaan.

Räikkösen suoritusvarmuus ja Ferrarin voimanlähteet nostavat tallin ylempään keskikastiin. On lähempänä sijaa viisi kuin yhdeksän.

KAIKKI F1-ENNAKKOHÖPINÄT LÖYDÄT MOOTTORIURHEILUN OLOHUONEESTA! LIITY NYT!

#7 Kimi Räikkönen

  • Syntymäaika: 17.10.1979 (39 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Espoo, Suomi

Saavutukset: Maailmanmestaruus 2007
F1-tilastot:
292 GP-starttia
21 GP-voittoa
18 paalupaikkaa
46 nopeinta kierrosta
1816 MM-pistettä

Kimi Räikkönen on palannut kotiin. Urheiluromantikot eivät voi olla pitämättä ajatuksesta suomalaisen paluusta talliin, josta kaikki aikoinaan alkoi.

[readmore from=”räikkönen kimi”]

Muutos Ferrari-vuosiin näkyy jo nyt Räikkösen olemuksessa. Alfa Romeolla Räikkösen ei tarvitse paistatella median kirkkaimmissa parrasvaloissa, ja se jos mikä sopii lehdistöhommia inhoavalle suomalaiselle.

Alfalla Räikkönen saa keskittyä entistä enemmän itse pääasiaan, ajamiseen. Se voi avata valtavan lukon miehessä, sillä tänä vuonna edessä on varmasti Räikkösen rakastamaa kilvanajoa.

Suomalaisen tekninen tietotaito ja kokemus on Alfalle ensiarvoisen tärkeää. Räikkönen on juuri oikea mies ohjaamaan tallia oikeaan suuntaan ja koulimaan nuoresta tallikaveristaan kenties tulevaisuuden Ferrari-kuskin.

Ajotaitoaan Räikkönen ei ole menettänyt. Kypsyys ja älykkyys tekevät hänestä yhden keskikastin parhaimmista kuljettajista. Tulemme näkemään tänä vuonna takuulla lukuisia häikäiseviä ajosuorituksia. Ne pitää vain osata suhteuttaa Alfan lähtökohtiin.

#99 Antonio Giovinazzi

  • Syntymäaika: 14.12.1993 (25 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Martina Franca, Italia

Saavutukset: 2. GP2-sarjassa 2016
F1-tilastot:
2 GP-starttia

Antonio Giovinazzi on erinomainen lisäys Räikkösen rinnalle. Italialaiselle tarjoutuu oiva näytönpaikka kasvaa tulevaisuuden Ferrari-kuskiksi.

Giovinazzin kaksi F1-starttia 2017 sujuivat kahtiajakoisesti. Australiassa mies sai kehuja, Kiinassa syntyi romua ja aiheellista kritiikkiä. Vaikka mies ei ole kilpaillutkaan sen jälkeen missään formula-luokassa, on hän kehittynyt ja kasvanut Ferrarin hoivissa.

Giovinazzi tulee yllättämään monet tulevalla kaudella.

LUE AIKAISEMMAT TALLIENNAKOT
Toro Rosso
Williams