SuomiF1-sivuston kausiennakossa vuoron astuu Haas. Viime kaudella monet yllättänyt amerikkalaistalli lähtee uusimaan temppuaan, mutta mitkä ovat sen todelliset mahdollisuudet?

Rich Energy Haas F1 Team

Virallinen nimi: Haas Formula
Ensimmäinen kausi: 2016
Paras sijoitus valmistajien MM-sarjassa: 5. (2018)

Kausi 2018:
MM-pisteet: 93
Sijoitus valmistajien sarjassa: 5.

Kuljettajat 2019:
#8 Romain Grosjean
#20 Kevin Magnussen

Vasta neljännen kauden formula ykkösissä aloittava amerikkalainen Haas on F1-sarjan untuvikko, mutta se on vakiinnuttanut asemansa sarjassa tyylikkäästi.

Viime kaudella talli ajoi suoritustasoonsa nähden maksiminsa. Talli heitti hukkaan hurjan määrän pisteitä, mutta valmistajien sarjan viides sija oli näillä resursseilla erittäin hyvä suoritus. Huomioon täytyy ottaa toki Force Indian kokema pistemenetys.

[readmore from=”Haas”]

Tallin toimintafilosofia on täysin muista talleista poikkeava. Auton rakentaminen ja kunnossapito on ulkoistettu runkovalmistaja Dallaralle, ja Ferrarilta ostetaan niin paljon tekniikkaa kuin säännöt sallivat.

Tämä herättää närää kilpailijoissa, mutta mitään sääntöjenvastaista siinä ei ole. Haas on itse asiassa näyttänyt, millä tavalla uuden tallin kannattaa tällä hetkellä F1-sarjaan liittyä.

Kysymykseksi nouseekin nyt, onko Haas törmännyt omaan lasikattoonsa? Miten talli voi nousta seuraavalle tasolle, kun se on näin pahasti riippuvainen muista toimijoista? Muiden keskikastin tallien vahvistuessa Haasin suunta voi olla jyrkästikin alaspäin.

Ei ole kovin suuri yllätys, että Haas on yksi äänekkäimmistä kulukaton vaatijoista. Tallin omistaja ja rahoittaja Gene Haas on moottoriurheilun ystävä, mutta ennen kaikkea liikemies. F1 on hänelle vain markkinointialusta hänen yritykselleen. Mikäli taloustilanne niin vaatii, ei Haas jää roikkumaan mukaan vain osallistumisen riemusta.

Huoli ei ole kuitenkaan tällä hetkellä kaikista ajankohtaisin. Kaudella 2019 Ferrari-yhteistyö, hyvä kuljettajakaksikko ja toimiva kokonaispaketti pitävät huolen, että talli on tiukasti mukana taistossa keskikastin kuninkuudesta.

Ennustus: Viime kauden kaltainen vuoristorata täytyy välttää. Kun muut ovat vahvistuneet, ei järkyttäviin pistemenetyksiin ole varaa. Kokonaispaketti on kunnossa, joten lähtökohdat ovat hyvät.

#8 Romain Grosjean

  • Syntymäaika: 17.4.1986 (32 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Geneve, Sveitsi

Saavutukset: GP2-sarjan mestari 2011
F1-tilastot:
143 GP-starttia
381 MM-pistettä
10 podiumia

Romain Grosjean jakaa mielipiteitä. Romua syntyy ja tunteet ottavat vallan yllättävän usein, mutta vastapainoksi ranskalainen (sveitsiläinen) väläyttelee myös säännöllisesti nopeuttaan. Ja sitä mieheltä totisesti riittää.

Viime kausi oli Grosjeania parhaimmillaan ja kauheimmillaan. On F1-fanista itsestään kiinni, kumman puolen hänestä haluaa nähdä.

Grosjeanin kyvyt ja ominaisuudet nostavat hänen kokonaisarvionsa selvästi plusmerkkiseksi. Ei hän enää ole Lotus-aikojen lunastamaton timantti, mutta erittäin käypä F1-kuljettaja ja voimavara Haasille kuitenkin.

#20 Kevin Magnussen

  • Syntymäaika: 5.10.1992 (26 vuotta)
  • Syntymäpaikka: Roskilde, Tanska

Saavutukset: Formula Renault 3.5 -sarjan mestari 2013
F1-tilastot:
81 GP-starttia
137 MM-pistettä
1 podiumi

Kevin Magnussenilla ei juurikaan kavereita F1-varikolta löydy. Toisaalta, ei kilpakuljettaja sydänystäviä etsikään.

Tanskalainen ei kunnioita ketään, ja se näkyy sekä radalla että lehdistössä. Tallikaverinsa tavoin Magnussenkin jakaa mielipiteitä. Toiset pitävät hänen ”old school” -tyylistään, toisten mielestä hän on nokkava.

Viime kaudella Magnussen aloitti kauden erittäin vahvasti, mutta kauden edetessä hän vajosi keskinkertaisuuteen. Ailahtelevaisuus on vaivannut miestä läpi hänen uransa. Suoritustaso ei tahdo pysyä korkealla, ja sen vuoksi hän on ajelehtinut tallista toiseen.

Haasilla häneen kuitenkin uskotaan. Miehen itseluottamukselle tekee hyvää, kun hänen ei tarvitse lähteä jokaiseen kauteen tarpeella todistaa kykynsä.

Vuoden kokeneempana Magnussen tulee olemaan tänäkin vuonna ajoittain häikäisevä ja röyhkeä oma itsensä, mutta kauden suunnan määrittävät hänen aallonpohjansa.

LUE AIKAISEMMAT TALLIENNAKOT
McLaren
Racing Point
Alfa Romeo
Toro Rosso
Williams

Kuva: Getty Images