Sebastian Vettel

Sebastian Vettel, Ferrari
Sebastian Vettel. Kuva: Getty Images

Sebastian Vettel on saksalainen F1-kuski ja nelinkertainen maailmanmestari. Vettel ajaa kaudella 2019 Ferrarilla. Formula ykkösissä Vettel on ajanut vuodesta 2007. Vettel oli usean vuoden ajan Kimi Räikkösen tallikaveri Ferrarilla.

Tältä sivulta löydät tuoreimmat uutiset Vettelistä, miehen F1-tilastoja sekä lyhyen historiikin Vettelin urasta.

Sisällysluettelo

Sebastian Vettel -uutiset

Sebastian Vettel myöntää – Ferrarin pasmat sekosivat täydellisesti

Ferrarin Sebastian Vettel myöntää alkukauden vauhdin yllättäneen Ferrarin, eikä lainkaan positiivisesti. Talvitesteissä kovinta vauhtia ylläpitänyt italialaistalli koki täystyrmäyksen kauden avausviikonloppuna Australiassa, jossa Mercedes pyyhki sillä...

Sebastian Vettel avasi jyrkkää kantaansa taistelussa ilmastonmuutosta vastaan

Ferrarin tähtikuskin Sebastian Vettelin mielestä F1-sarja ei voi jättää osallistumasta kamppailuun ilmastonmuutosta vastaan. Ilmastonmuutos on kiistatta yksi suurimmista puheenaiheista ympäri maailmaa. Maailmanlaajuinen huoli planeettamme tulevaisuudesta ei...

Mick Schumacher puhui suhteestaan Sebastian Vettelin kanssa

F1-lupaus Mick Schumacher valotti Sebastian Vettelin tärkeyttä mentorinaan formulamaailmassa. Seitsenkertainen maailmanmestarin Michael Schumacher oli aikoinaan tärkeä opettaja ja roolimalli uraansa Red Bullilla aloittelevalle Vettelille. Nyt vuosikausia...

Henkilötiedot

Sebastian Vettel
 • Syntymäaika: 3.7.1987 (32 vuotta)
 • Syntymäpaikka: Heppenheim, Saksa
 • Pituus: 175 cm
 • Paino: 62 kg
 • Numero: 5
 • Talli: Ferrari
 • Kansallisuus: Saksa
 • Perhe: Veli Fabian (kilpa-ajaja), sisko Melanie, sisko Stefanie.
 • Kumppani: Hanna Prater, tunteneet vuodesta 2007.
 • Lapset: Emilie (s. tammikuussa 2014), Matilda (s. syyskuussa 2015).

Vettelin F1-tilastoja

Perustilastot

Päivitetty USA:n GP:n jälkeen

 • Kisat: 238
 • Voitot: 53
 • Paalut: 57
 • Nopeimmat kierrokset: 38
 • Podiumit: 120
 • MM-pisteet: 2975
 • MM-tittelit: 4
 • Muut mestaruudet: Saksan Formula BMW (2004)

Vettelin F1-ennätykset

Ennätykset

Tilanne ennen kautta 2019

 • Ainoa kuljettaja joka on voittanut kolme ja neljä ensimmäistä maailmanmestaruutta peräkkäisinä vuosina
 • Eniten johdettuja kierroksia kauden aikana: 739
 • Eniten voittoja paalupaikalta lähdettäessä kauden aikana: 9
 • Eniten voittoja kauden aikana: 13 (jakaa Michael Schumacherin kanssa)
 • Eniten peräkkäisiä voittoja: 9 (jakaa Alberto Ascarin kanssa)
 • Eniten peräkkäisiä voittoja kauden aikana: 9
 • Eniten paalupaikkoja yhden kauden aikana: 15
 • Eniten pisteille ajettuja kilpailuja kauden aikana: 20 (sivuaa Daniel RicciardonNico Rosbergin ja Lewis Hamiltonin kanssa).
 • Nuorin paalupaikalta lähtenyt kuljettaja: 21 vuotta, 72 päivää
 • Nuorin hattutempun ajanut kuljettaja (paalupaikka, voitto ja nopein kierros): 21 vuotta, 353 päivää
 • Nuorin maailmanmestari: 23 vuotta, 134 päivää
 • Nuorin tuplamaailmanmestari: 24 vuotta 98 päivää
 • Nuorin Grand Slamin (paalupaikka, voitto, nopein kierros ja johto jokaisella kierroksella) ajanut kuljettaja: 24 vuotta, 119 päivää
 • Nuorin kolminkertainen maailmanmestari: 25 vuotta, 145 päivää (rikkoi Ayrton Sennan ennätyksen)
 • Nuorin nelinkertainen maailmanmestari: 26 vuotta, 116 päivää.

 

Sijoitukset MM-taulukossa

VuosiTalliSijoitusPisteetGP-voitot
2018Ferrari2.3205
2017Ferrari2.3175
2016Ferrari4.2120
2015Ferrari3.2783
2014Red Bull5.1670
2013Red Bull1.39713
2012Red Bull1.2815
2011Red Bull1.39211
2010Red Bull1.2565
2009Red Bull2.844
2008Toro Rosso8.351
2007Toro Rosso14.50
2007BMW Sauber14. 10

Lähteet: statsf1.com, Wikipedia

Vettelin kypärä

Vettelin kypärä kaudella 2018

Sebastian Vettelin kypärä Ferrarilla vuonna 2018.
Saksan lipun värit korostivat Vettelin kypärää kaudella 2018. Kuva: Getty Images.

Vettelin kypärän perusajatus on säilynyt samana koko hänen Ferrari-uransa ajan, joskin hän on tehnyt siihen pieniä muutoksia lähes joka kisaan.

Kypärän pohjaväri on valkoinen, ja sitä koristavat Saksan lipun värit. Toisinaan kypärään on lisätty kimalletta ja muita koristeita.

Vettelin viimeisimmän kypärän on suunnitellut graafinen suunnittelija Christoph Niemann.

Aiempia Vettelin kypäriä

Red Bull -vuosinaan Vettel vaihtoi kypäränsä väritystä lähes jokaiseen kilpailuun. Tästä syystä FIA laati uuden säännön, joka määräsi kuljettajat pysymänä tietynlaisessa kypärässä läpi kauden.

Tutustu galleriaan Vettelin kypäristä täältä.

Alla muutamia otoksia Vettelin kypäristä takavuosilta.

Sebastian Vettelin mattamusta kypärä vuodelta 2013.
Eräs Vettelin käyttämä kypärä kaudelta 2013. Kuva: Getty Images.

Sebastian Vettelin pronssinen kypärä vuodelta 2012.
Pronssiveistoksen näköinen kypärä kaudelta 2012. Kuva: Getty Images.

Sebastian Vettelin kypärä Red Bullilla kaudella 2010.
Kaudella 2010 käytetty kypärä. Kuva: Getty Images.

Sebastian Vettelin ura

Aiemmat vuodet ennen F1:stä

Vettel vakiinnutti asemansa tulevaisuuden tähtenä jo nuorena. Hän teki vakuuttavaa jälkeä Formula BMW ADAC -sarjassa 2004, voittaen sarjan mestaruun ja 20:sta osakilpailusta peräti 18.

Seuraavina vuosina hän ajoi F3-sarjassa napsien muutamia voittoja ja palkintopallisijoituksia, mutta tie vei jo formula ykkösiin. 2006 hän sai ensikosketuksena F1-kilpailuviikonloppuihin BMW Sauberin perjantaitestaajana. 2006 Turkin GP:n perjantaiharjoituksissa nähty debyytti oli myös aikanaan sarjan nuoruusennätys. Max Verstappen rikkoi tuon rajapyykin myöhemmin.

Debyytti BMW Sauberilla

Vettel vakiinnutti asemansa BMW Sauberin testaajana kaudeksi 2007. Kesällä hän nousi korvaamaan Robert Kubican USA:n GP:n ajaksi puolalaisen toipuessa rajusta edelliskisassa sattuneesta onnettomuudesta.

Vettel ajoi pisteille uransa avauskilpailussa, nousten tuolloin kaikkien aikojen nuorimmaksi pisteille ajaneeksi F1-kuskiksi.

Kubican palattua takaisin Vettel jatkoi perjantaitestaajan hommiaan, kunnes Red Bull hankki hänet junioritiimiinsä Toro Rossolle loppukaudeksi.

Toro Rosso -vuodet 2007-08

Vettel vakuutti jo ensimmäisissä kisoissaan uudessa tallissaan kaikki lahjakkuudellaan. Sopimusta jatkettiin myös seuraavaksi vuodeksi, josta muodostui saksalaisen läpimurtokausi.

Sebastian Vettelin ensimmäinen F1-voitto Italiassa vuonna 2008.
Vettel matkalla voittoon Monzassa 2008. Kuva: Getty Images

Lukuisia erinomaisia tuloksia tarjonnut kausi kruunautui syyskuussa Italian GP:ssä, jossa Vettel ajoi sensaatiomaiseen voittoon lähdettyään kisaan paalupaikalta. Kyseessä olivat tuolloin jälleen uudet nuoruusennätykset.

Erinomaisten otteiden myötä emotalli Red Bull nosti Vettelin riveihinsä kaudeksi 2009.

Red Bull -vuodet 2008-2014

Vettel siirtyi Red bullille oikeaan aikaan. Uusien sääntömuutosten myötä talli nousi V8-moottoreilla ajetun aikakauden päätösvuosien parhaaksi talliksi.

Kausi 2009 meni vielä sivu suun Brawn GP:n alkukauden dominoinnin seurauksena, mutta 2010-2013 Vettel voitti neljä kuljettajien MM-titteliä. Mestaruuksista vuosien 2011 ja varsinkin 2013 tittelit tulivat helposti, kahdesta muusta hän taisteli legendaarisella tavalla.

Kauden 2010 päätöskilpailuun Vettel lähti vasta MM-sarjan kolmantena. Ferrarin ja Fernando Alonson mokattua kuitenkin tragikoomisella tavalla nousi Vettel kuin varkain mestariksi. Lue dramaattisesta kisasta täältä.

Sebastien Vettel juhli maailmanmestaruutta vuonna 2010.
Vetttel tuulettaa mestaruuttaan 2010. Kuva: Getty Images

Kaudella 2012 Vettel taisteli jälleen tiukasti Alonsoa vastaan. Kauden päätösosakilpailu sai Vettelin kannalta karmean alun, kun hän joutui osalliseksi joukkokolaria saaden rajun osuman autoonsa. Kuin ihmeen kaupalla hän pystyi kuitenkin jatkamaan matkaansa, ja jännittävien vaiheiden päätteeksi hän vei tittelin lopulta niukasti ennen Alonsoa.

Kaudella 2013 Vettel varmisti mestaruuden ylivoimaisesti nappaamalla voiton kauden yhdeksästä viimeisestä osakilpailusta. Seuraavan vuoden sääntömuutokset pudottivat saksalaisen ja Red Bullin sarjan huipulta, ja voitottoman kauden päätteeksi hän siirtyi sarjan mahtitalli Ferrarin riveihin hurjalla sopimuksella.

Ferrari-vuodet 2015-

Ferrarilla Vettel sai tallikaverikseen hyvän ystävänsä Kimi Räikkösen. Kaksikko on aina tullut hyvin toimeen keskenään F1-piireissä, minkä lisäksi he viettävät myös vapaa-aikaa keskenään.

Sebastian Vettel ja Kimi Räikkönen ovat hyviä ystäviä.
Sebastian Vettel ja Kimi Räikkönen. Kuva: Getty Images

Ensimmäinen Ferrari-kausi oli Vetteliltä vahva. Kolme voittoa ylivoimaisten Mercedesten takana ei kuitenkaan riittänyt MM-sarjan kolmossijaa korkeammalle. Seuraava vuosi sujui voitotta, mutta sekä 2017 että 2018 hän on ollut Lewis Hamiltonin kovin uhka mestaruustaistoissa.

Vettel ja Ferrari hävisivät kuitenkin molemmat taistot sekä tallin että kuljettajan tekemiin virheisiin. Vettel on pystynyt taikomaan Ferrari-vuosinaan lukuisia mestarillisia ajosuorituksia, mutta niiden vastapainoksi hän on tuntunut sortuvan usein alokasmaisiin virheisiin painetilassa.

Sebastian Vettel ja Suomi

Vettel rakastaa omien sanojensa mukaan Suomea, ja tämä näkyy monella tavalla. Vettelin läheinen suhde ja ystävyys Kimi Räikkösen kanssa on näkynyt formulapiireissä, mutta saksalainen on myös yllättänyt osaamalla puhua haastatteluissa sujuvasti suomen kieltä. Vettel on myös lomaillut muutaman kerran anonyymisti Suomessa.

Selitys tälle löytyy miehen taustajoukoista. Vettelin kuntovalmentajina ovat toimineet yli kymmenen vuoden ajan vuorollaan Tommi Pärmäkoski, Heikki Huovinen ja Antti Kontsas. Kontsas on ollut Vettelin kuntovalmentajana vuodesta 2014.

Sebastian Vettelin palkka

Vettel on yksi F1-sarjan parhaiten palkatuimmista kuljettajista. Ferrari maksaa hänelle nykyisen sopimuksen mukaan palkkaa jopa 40 miljoonaa euroa kaudessa vuoteen 2020 saakka. Myös aiempi kolmevuotinen sopimus italialaistiimin kanssa tuotti hänelle yli 35 miljoonan euron vuositulot. Lisäksi Vettel tienaa lukuisista henkilökohtaisista sopimuksista tiettävästi 5 miljoonaa euroa vuodessa.

Red Bull -vuosinaan Vettel tienasi vähemmän, mutta erilaisten bonusten ansiosta mestaruusvuodet lihottivat hänen pankkitiliään tiettävästi parhaimmillaan 20-25 miljoonaan euroon vuosittain.

Sebastian Vettelin omaisuus

Vettel on käyttänyt omaisuuttaan asuntoihin, autoihin sekä helikopteriin.

Vettel asuu Sveitsissä perheineen suurikokoisessa talossa. Autotallista löytyy lukuisia kalliita autoja, kuten Ferrareita, Aston Martineja ja Nissanin Infiniti Vettel -auto.

Lähteet: Express, Sports Skeeda

Sebastian Vettelistä sanottua

– Ei ole mitään järkeä osoittaa Sebiä hänen virheistään. Kaikki tekevät niitä
Räikkönen tallikaveristaan 2018

– Median täytyy kunnioittaa Sebastiania enemmän
Hamilton kilpakumppanistaan 2018

– Jokaisella huippuyksilöllä on vaikeita jaksoja, eikä heitä voi syyttää siitä
Tallipomo Maurizio Arrivabene Vettelin kaudesta 2018

Sebastian Vettelin kommentteja

Grazie ragazzi! (Kiitos kaikille)
Vettelin perinteinen huudahdus tiimiradioon voittoisan suorituksen jälkeen

– Siniset liput!
Vettel on huutanut tiimiradioon useaan otteeseen kyseistä lippumerkintää

– Tulit kuin torpedo!
Vettel manasi Daniil Kvjatille tämän ajotyyliä Kiinassa 2016

– Voi v*ttujen kevät, kuka v*ttu?!
Vettel purkautui jouduttuaan kolaroiduksi ulos Venäjän GP:stä 2016. Kolaroija oli Kvjat

– Jalkovälissäni on jotain. Sen tavallisen lisäksi
Vettel raportoi mutterilöydöstään Brasilian GP:n harjoituksissa 2018

– Tässä viesti Charlielle: Painu v*ttuun!
Vettel kimpaantui FIA:n kilpailutoimenjohtajalle Meksikossa 2016

Sebastian Vettel somessa

Sebastian Vettel on F1-maailman outo lintu, sillä hän ei viihdy sosiaalisessa mediassa. Vettelillä ei ole Twitter- tai Instagram-tiliä. Vettel on nykyisistä F1-kuljettajista ainoa, joka ei ole sosiaalisessa mediassa.

– Alustat tekevät täysin päinvastoin, kuin mitä lupaavat. Ne eivät näytä oikeata kuvaa. Jos sinulla on miljoonia seuraajia, niin yksikään sensuroimaton kuva ei mene julki.

– Kuten ajattelet, että tuntisit tv:ssä näkyvät ihmiset. Se on itseilmaisun lava, jolla tuotetaan rahaa. Käyttäjä ei opi siitä mitään, se on vain viihdettä. Minulla ei ole mitään tarvetta kommunikointiin. Miksi minun pitäisi kertoa ihmisille, missä olen juuri nyt? En halua kritisoida ketään, joka tekee niin. Jokaisella on oma vapautensa tehdä, mitä haluaa, mutta minä en ole mukana tässä kisassa, Vettel sanoi joulukuussa 2018 F1i.com-sivustolle

Lähde: F1i.com