Me suomalaiset rakastamme faktaa siitä, että Kimi Räikkönen on yhä edelleen Ferrarin viimeisin maailmanmestari. Mutta jos italialaistallissa oltaisiin pelattu taktista peliä hieman järkevämmin, tai jos Fernando Alonso olisi saanut irti itsestään ”parhaat taitonsa”, olisi tilanne eri.

F1-kausi 2010 on jäänyt historiaan yhtenä monimutkaisimmista ja sitä kautta jännittävimmistä kausista lajin koko historiassa. Voimasuhteet Red Bullien, McLareneiden ja Ferrareiden välillä vaihtelivat kisasta toiseen, eikä kauden päätösosakilpailuun Abu Dhabiin lähdettäessä kukaan osannut sanoa kenestä kruunataan sen kauden maailmanmestari.

Espanjalainen näytti olevan matkalla maailmanmestariksi ensimmäisellä Ferrari-kaudellaan.

Ennen kilpailun starttia ennakkosuosikin viitta sovitettiin Ferrarin ja Alonson niskoille. Espanjalainen näytti olevan matkalla maailmanmestariksi ensimmäisellä Ferrari-kaudellaan. Ero toisena olevaan Red Bullin Mark Webberiin oli turvallisen tuntuiset kahdeksan pistettä. Pienen, mutta mitättömältä tuntuvan uhan tittelille asettivat vielä Sebastian Vettel, 15 pistettä, ja McLarenin Lewis Hamilton, 24 pistettä, Alonso perässä.

Aika-ajoissa Vettel nappasi paalun, Hamiltonin asettuessa toiseen ja Alonson kolmanteen ruutuun. Kaikki siis kunnossa. Alonson pahin uhkaaja Webber jäi viidenneksi.

[readmore from=”historia”]

Tässä vaiheessa Ferrari teki ensimmäisen kohtalokkaan päätöksen peilatessaan kisataktiikkaansa ainoataan aussikuljettajaa vastaan.

Sunnuntain startissa rytisi, kun paluun takaisin F1-karkeloihin tehnyt Michael Schumacher kolaroi pelottavan näköisesti Force Indian Vitantonio Liuzzin kanssa. Kuskien kivutessa ulos autonromuistaan kutsuttiin radalle turva-auto. Samalla tehtiin maailmanmestaruuden ratkaisseita päätöksiä.

Renault kutsui venäläläiskuljettajansa Vitali Petrovin renkaidenvaihtoon. Talli pelasi kuljettajansa kanssa riskillä: uudet kumit alla venäläinen voisi selvitä ilman lisäpysähdyksiä maaliin saakka.

Renault kutsui venäläläiskuljettajansa Vitali Petrovin renkaidenvaihtoon. Talli pelasi kuljettajansa kanssa riskillä: uudet kumit alla venäläinen voisi selvitä ilman lisäpysähdyksiä maaliin saakka.

Turva-auton poistuttua kaikki näytti Alonson kannalta hyvältä. Hän kontrolloi neljännellä sijalla MM-taistoa mieleisekseen. Takana Webber yritti pysyä Ferrarin kyydissä, mutta pieni hipaisu seinään säikäytti Red Bullin. Välttääkseen mahdollisen rengasrikon kutsuttiin mies varikolle suorittamaan oma renkaidenvaihto.

Tilannetta seurattiin tarkasti myös Ferrarilla. Pelko Webberin suorittamasta ”undercutista”, eli hyppäyksestä edelle varikkokäynnin suoman rengasedun turvin haluttiin estää. Niinpä paria kierrosta myöhemmin myös Alonso käskettiin varikolle.

Webber pysyi takana, mutta nyt Alonsolla oli uusi vuori kiivettävänään. Kisasta oli ajettu vasta 15 kierrosta, eikä muilla tuntunut olevan vielä kiirettä varikolle. Lisäksi jo ensimmäisellä kierroksella stopin tehnyt Petrov körötteli Ferrarin edellä.

Tämä tajuttiin myös Ferrarin varikkomuurilla. Alonsoa yritettiin psyykata kriittiseen ohituksiin kaikin keinoin.

– Näemme, että teet parhaasi. Mutta Petrovin ohittaminen on kriittinen asia. Käytä kaikki taitosi, tiedän niiden olevan valtavat, ohitukseen, Alonson kisainsinööri kannusti.

Renaultin takana vietetyt kierrokset tarkoittivat sitä, että MM-titteli lipsui hetki hetkeltä Alonson ja Ferrarin käsistä.

Renaultin takana vietetyt kierrokset tarkoittivat sitä, että MM-titteli lipsui hetki hetkeltä Alonson ja Ferrarin käsistä. Kisaa kärjessä kontrolloinut Vettel oli nousemassa lähes kaikkien odotusten vastaisesti MM-sarjan johtoon kriittisimmällä mahdollisella hetkellä.

Vettel teki omalta osaltaan kaiken tarvittavan. 55 ajetun kierroksen jälkeen hän joutui jännittämään kisainsinöörinsä kanssa hetken. Sitten muutkin autot rynnivät ruutulipun yli. Vasta seitsemäntenä, keltaiseen Renaultiin lähes liimautuneena, kisansa päätti Alonso.

Sebastian Vettel oli vuoden 2010 maailmanmestari!

Jäähdyttelykierroksella nähtiin vielä ruma ele Alonsolta hänen osoitellessa Petrovia käsimerkein. Mutta mitä väärää upean kisan ajanut venäläinen oli muka tehnyt?

Katso video dramaattisesta päätöskilpailusta yltä tai tästä.